Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A 8 éves Ede már várja harmadik szívműtétjét: ha meggyógyul, elkezdhet úszni és karatézni

Szeged - Rotarysták fizetik a temesvári, nyolcéves Császár Ede harmadik szívműtétjét, akinek családja egyszer már 3 millió forintot költött arra, hogy az első, romániai beavatkozás után Szegeden, jó szakemberek operálják meg a kisfiút.
– Szeretném már, ha megműtenének – jelentette ki a szegedi gyermekklinikán Császár Ede. A kisfiú mindössze nyolcéves, harmadik szívműtétjére vár. Szó szerint: félelem helyett türelmetlenség van benne. – Szeretek sokat mozogni, de a betegségem miatt vigyáznom kell magamra. A testvérem, Dávid sportolhat, én nem. Pedig karatézni és úszni is szeretnék – mondta.

A temesvári kisfiú szívfejlődési rendellenességgel született, melyet újszülött korában meg is operáltak. Csakhogy öt hónapos korában kiderült, újabb műtétre lesz szükség.
 
Ajándékokkal lepték meg Edét a szegedi klinikán, ahová a műtétet megelőző vérvételre érkezett Temesvárról.   Fotó: Karnok Csaba
Ajándékokkal lepték meg Edét a szegedi klinikán, ahová a műtétet megelőző vérvételre érkezett Temesvárról. Fotó: Karnok Csaba

– Nem akartuk visszavinni a marosvásárhelyi kórházba, ahol először operálták, így inkább kifizettük a beavatkozás 3 millió forintos költségét, hogy Szegeden jó kezekbe kerüljön – mesélte az édesanya, Császár Olga. A család hitelt vett fel emiatt. Csakhogy nemrégiben kiderült, még egy műtétre lesz szükség.

– Az ilyen típusú rendellenességnél előfordul, hogy később billentyűelváltozás alakul ki, és ezért újból operációra van szükség – magyarázta Katona Márta, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika kardiológusprofesszora. Mint elmondta, ez egy bonyolult beavatkozás, de a szegedi orvosoknak van már benne tapasztalatuk.

A család – bár nem számítottak arra, hogy ilyen rövid idő után újra műtőasztalra kerül a kisfiú – készen állt arra, hogy újabb hitelt vegyen fel, a Rotary Gift of Life (GOL) programjának köszönhetően viszont Edét ezúttal úgy műtik meg, hogy az nem terheli tovább anyagilag őket. A GOL-ban határon túli magyar gyerekek szegedi műtétjeit finanszírozzák. A nyolcéves kisfiút, ha semmi nem jön közbe, november 21-én operálják. Pénteken csak vérvételre érkezett Szegedre, de ajándékokkal megrakodva térhetett haza, hiszen a Rotary soros kormányzója, Mészáros Zoltán és a GOL magyarországi életre hívója, a New Yorkban élő Karsai Gábor plüssjátékkal és legóval kedveskedett neki.
 
Két kardiológus - köztük Cseh Zsófia rezidens - New Yorkban tanulhat meg egy Szegeden még nem használt módszert.Fotó: Karnok Csaba
Két kardiológus - köztük Cseh Zsófia rezidens - New Yorkban tanulhat meg egy Szegeden még nem használt módszert.Fotó: Karnok Csaba

Karsai Gábor egyébként nem csak ezért érkezett hazánkba: részt vett a Szent-Györgyi Albert Rotary Club csütörtök esti, ünnepi ülésén, melyet Nobel-díjas névadójuk és egykori klubelnökük tiszteletére rendeztek. Emellett pedig tegnap átadott a szegedi gyermekklinikának egy meghívólevelet: két orvosukat egy továbbképzésre várják a New York-i St. Frances szívkórházba. Egyikük Cseh Zsófia ötödéves szakorvosjelölt. Mint fogalmazott, azért nagy lehetőség ez számára, mert ezt az eljárást csak gyermekgyógyász szakorvosként lenne lehetősége itthon megtanulnia.

– A nagy szívműtétek egy része kiváltható katéteres beavatkozással, Magyarországon azonban gyermekek esetében ezt egyedül a fővárosban végzik – magyarázta Karsai Gábor. – Mivel a magyarországi GOL-programban részt vevő beteg gyerekeket Szegeden operálják, mindenképpen fontosnak tartottam, hogy az itteni gyermekkardiológusok is megtanulják ezt az eljárást. A két kiválasztott orvos repülőjegyét szegedi rotarysták fizetik majd, kint tartózkodásuk idejére pedig a teljes költségük fedezetét én teremtem majd elő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már az is baj, hogy sok lett a munka

A Modern Városok Programtól az ópusztaszeri bicikliútig minden beruházás többe fog kerülni, mint egy éve tervezték, olyan tempóban nőnek az árak az építőiparban. Tovább olvasom