Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A leggazdagabbak is felajánlanak egy százalékot

Szeged - Tíz adózóból mindössze négy ajánlja fel személyi jövedelemadója egy százalékát, pedig a közhasznú szervezeteknek ez a kis segítség is sokat jelent. A szegedi üzletemberek is élnek a lehetőséggel.
Tavaly az országban több mint 14 milliárd forint gyűlt össze az adományokból. A szegedi üzletemberek is élnek a lehetőséggel: Varga Gusztáv mindig más szervezetet, Pistrui László fia iskoláját támogatja.

Az személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek nyilatkozhatnak arról, hogy melyik közhasznú szervezetnek ajánlják fel adójuk egy százalékát.

Kíváncsiak voltunk, a szegedi üzletemberek milyen szervezeteket támogatnak. Megkérdeztük Varga Gusztávot (képünkön), a Szilánk Cégcsoport vezérigazgatóját.

– Általában a könyvelés ajánl a figyelmembe nonprofit szervezeteket, melyek közül eldöntöm, kinek utalom az egy százalékot. Hogy idén mely szervezet lesz az, még nem döntöttem el – mondta Varga Gusztáv, aki nem csak adója egy százalékát ajánlja fel rendszeresen. Tagja a Rotary Klubnak, támogatja többek között a Szegedért Egyesületet és a fiatal sportolókat is.

– Évek óta a szegedi Ságvári Endre gimnáziumot támogatom az adóm egy százalékával. Azért az intézmény mellett döntöttem, mert a fiam ott tanul – mondta Pistrui László (képünkön), a Szeviép Zrt. – és a Szeviép cégcsoport – résztulajdonosa, aki tavaly a 100 leggazdagabb magyar listáján a 69. helyen szerepelt. Hogy adója egy százaléka pontosan mekkora összeget jelent, nem árulta el.

Pistrui Lászlóhoz hasonlóan számos szülő támogatja gyermeke iskoláját.

– Több mint másfél millió forint gyűlt össze tavaly a felajánlásokból, melyeket a közösségi programok finanszírozására fordítunk: iskolai sítáborokra, külföldi cserekapcsolatokra. Támogatjuk az országos versenyeken induló tanulóink részvételi díját, és informatikai fejlesztésekre költjük – mondta Dobi János igazgató. A szegedi Ságvári Gimnáziumért Alapítvány tizenöt éve jött létre. A szülők, öregdiákok és az iskolával szimpatizálók ide utalhatják adójuk egy százalékát.

A csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola tagintézmény vezetője, Tábori Levente elmondta, minden évben várják a támogatást, hiszen az adók egy százalékából összegyűlt pénzösszeget az iskola kiadásaira fordítják. Tavaly a Batsányi János Alapítvány számláján 574 ezer 168 forint gyűlt össze. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumért Alapítvány tavaly 1 millió 110 ezer 400 forint támogatást kapott, a Bethlen Bibliotéka pedig 234 ezer 821 forintot. – Sok kicsi sokra megy. Minden támogatást szívesen fogadunk – mondta Bálint Vilmosné, az iskola igazgatója.

Tízből négy ajánlja fel

A közhasznú szervezeteken kívül, az egyházak vagy kiemelt költségvetési irányzat javára további egy százalékkal rendelkezhet az adózó. A személyi jövedelemadóból 2007-ben felajánlott 1+1 százalékok összege megközelítette a 14,4 milliárd forintot. A 27 ezer 576 kedvezményezettből 27 ezer 426 a civilszervezet, 144 az egyház és 6 a kiemelt költségvetési előirányzat. Tavaly 4 millió 426 ezer adófizető magánszemély 38,1 százaléka rendelkezett a személyi jövedelemadója 1+1%-áról.

Olvasóink írták

  • 1. cigány 2008. április 11. 08:31
    „Ez a pistrui egy román???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilben gyereket nevel, szolgálatban bűnözőket üldöz

Szeged - Civilben gyereket nevel, Bulgakovot olvas, krimiket néz, és focizik. Szolgálatban… Tovább olvasom