Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A balástyaiak úttörők a fóliás dísznövénytermesztésben

Balástya -A balástyaiak nagyon dolgosak, összetartásukra a legbüszkébb polgármesterük. A 3550 lélekszámú falu lakossága arra törekszik: olyan környezetet teremtsenek, ha egy vendég betoppan a településre, azt érezze, hogy európai színvonalú helyre érkezett.
Csongrád megye középső részén, az 5-ös főút mellett, Szegedtől északnyugatra, 27 és fél kilométer távolságra fekvő település Balástya. A falu Csongrád megye második legnagyobb tanyavilágával büszkélkedhet. A 3550 fős lakosságból 2100-an élnek a külterületeken, és a faluban élők 85 százaléka a mezőgazdaságból él – tudtuk meg Ujvári Lászlótól, Balástya polgármesterétől, aki immáron tíz éve, 1998-óta a település vezetője. Elárulta, nagyon örül neki, hogy folytathatta elődei munkáját, és ezáltal megvalósulhatott sok-sok fejlesztés: többek között felújították a régi temetőt, gyönyörű növényekben gazdag kegyeleti parkká alakították. A köztemetőt is rendbe tették. A polgármesteri intézményeket európai normáknak megfelelően alakították át. Óvodát indítottak. Kül- és belterületeken fejlesztették az úthálózatot, járdákat építettek. A falu új Teleháza lett a település információs bázisa. Falusi tanoda alakult, mely a kistérségi felnőttképző funkciót látja el – mindez csak néhány példa az elmúlt tíz év fejlesztéseiből.

A település első embere azt is elmondta, a hetvenes évek elején az elsők között volt Balástya az intenzív fóliás gazdálkodás elindításában. A dísznövénytermesztéssel kezdődött minden. Nyugat-Európa gazdasági színvonalának megfelelően holland technológiát alkalmaztak ezekben a fóliaházakban.

Balástyán járt a Délmagyarország Fotó: Frank Yvette
Balástyán járt a Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette

– A falu összetartó erejére, az emberek feltétel nélküli segítségnyújtására vagyok a legbüszkébb. Legyen szó a zöldség- és virág-, illetve a böllérfesztiválról, vagy éppen egy iskolai rendezvényről, mindenki jön és segít – mesélt a faluban élők mentalitásáról a polgármester. A helybéli vállalkozóknak és a mintegy kilenc civilszervezetnek is nagyon sokat köszönhet Balástya, ők a település „mozgatórugói". És egyre többen lesznek: Balástya kezd beleérni Szeged agglomerációs környezetébe, egyre több a bevándorló.

– Mit mutatnék meg egy turistának? Mindenképpen javasolnám a hindu templom megtekintését, a tanyavilágunk egyik legszebb látványossága. A gyönyörű Őszeszéki tóval és az eredeti állapotában helyreállított szélmalommal is biztosan büszkélkednék – mondta Ujvári László. Emellett kiemelte a lovas turisztikai lehetőségeket is. Az érdekesség kedvéért az üvegházas fóliás gazdálkodást is megmutatná a látogatónak. És természetesen a szálláshelyekről is gondoskodtak: szálloda és panzió közül is választhat a turista.

Amatőr színház indult

„A szívünk ide hozott" – magyarázta Szántó Károly, aki Budapestről költözött a faluba, hogy véghez vigye tervét: teltházas előadásokban játszhasson a művelődési házban. Szántó Károly annak az amatőr színházi társulatnak a tagja, mely szeptemberben kezdte meg működését Balástyán.

A jövő

A település nemrégiben megnyert egy 1 milliárd forintos pályázatot, melynek segítségével megvalósulhat a falu belterületén a szennyvízhálózat átalakítása. Csatornázásra és tisztítómű-építésre lesz lehetőség.

Balástyán jártunk

Kiderült, a balástyaiak szeretik hajnalban megkapni az újságot, terjesztőjükkel nagyon elégedettek. Miután Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a lap születéséről, megújulásának jelentősebb állomásairól beszélt, és Hocz Pál, lapunk nyomdavezetője ismertette a nemrégiben startoló új nyomdagép előnyeit, játszottunk. Mit szenteltek fel legutóbb Nandafalván? Hány éves a balástyai mozi? Hol műtötték meg a 11 éves Varga Ádámot, akit lapunk segítségével összegyűjtött pénzen esett át a csontvelő-átültetésen? – a művelődési házban összegyűlt falubeliek nagyon alaposan olvasnak újságot, szinte minden kérdésünkre pontosan válaszoltak. Rengeteg ajándék talált gazdára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagybevásárlás, mindenáron - a hosszú hétvégén is

Szeged - Hiába tartanak nyitva péntektől vasárnapig az üzletek, a hipermarketek parkolói mégis megtelnek az utolsó dolgos munkanapon. Tovább olvasom