Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

A baloldal nem jelent meg, így nem volt határozatképes a reggel fél 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlés

A baloldal nem jelent meg, így nem volt határozatképes a reggel fél 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlés. A KDNP-s Haág Zalán szerint Botka László megvédte munkatársait, ezáltal maga is elismerte érintettségét ebben az ügyben. Tóth Péter és Szentistványi István szerint azonban meg kell várni a jogerős ítéletet, mielőtt visszahívnák a VIP-parkolóperben elítélteket.
A rendkívüli közgyűlésen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesteren kívül az ülés összehívását kezdeményező Haág Zalán (KDNP), frakciótársai, Hüvös László, Póda Jenő és Farkas László , valamint a Fidesz-L.É.T. frakció részéről Mihálffy Béla, Kothencz János és Rózsavölgyi József jelent meg. Miután Nagy Sándor megállapította, hogy nem határozatképes a grémium, 8.30-ra hívták össze ismételten.

Haág Zalán frakcióvezető emlékeztetett, hogy október 2-án a Gyulai Járásbíróság első fokon, nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a VIP-parkolóborótrány néven elhíresült ügyben Solymos László MSZP-s alpolgármestert, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, valamint Kalmár Gábor kabinetfőnököt az önkormányzati tulajdonban álló Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi igazgatóján és egy másik munkatársán kívül. A kereszténydemokrata képviselő előterjesztésében az szerepelt, hogy bár a bírósági ítélet nem jogerős, mégis morálisan rendkívül aggályos, ha a fent megnevezett személyek Szeged városát vezető tisztségviselőként bármilyen hivatalos fórumon képviselik addig, amíg ügyükben végleges bírósági ítélet nem születik, ezért visszahívásukat javasolta.
Rendkívüli közgyűlés kedd reggel a városházán. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
Haág azt mondta, azért nem jelentek meg a baloldali képviselők a kora reggeli időpontra összehívott rendkívüli közgyűlésen, mert nem akarnak felelősséget vállalni tetteikért.

Botka László polgármester is megvédte munkatársait, ezáltal maga is elismerte érintettségét ebben az ügyben

– közölte. Megjegyezte, hiába gondolja azt a szegedi baloldal, hogy amennyiben határozatképtelenné teszik a közgyűlést, megakadályozzák, hogy ez a téma a városi közélet napirendjére kerüljön, szerinte amíg megnyugtató módon nem rendeződik, ez nem valósul meg.

A Fidesz-L.É.T. frakció nevében Rózsavölgyi József arról beszélt, hogy a múlt héten szegediek véleményét kérdezték telefonon arról, helyesnek tartják-e, hogy a városházán olyan személyek dolgoznak, akiket a bíróság elítélt, és a megkérdezettek négyötöde úgy foglalt állást, hogy ez nem helyes.

A határozatképtelen rendkívüli közgyűlés után a jobbikos Tóth Péter sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy egy képviselőjüket, már az első fokú ítélet előtt vissza akarta hívni. Azt mondta, a Jobbik akkor és most is azt az álláspontot képviseli, hogy jogerős ítélet után érdemes ilyen lépéshez nyúlni. Hozzátette, amennyiben jogerős elmarasztaló ítélet születik a VIP-parkolóügyben, akkor élnek a törvény adta lehetőségekkel, s úgy szavaz a kérdésben, ahogy megkívánja az igazság.

– A politika akkor lesz nagykorú, ha az a kettős mérce megszűnik, hogy magunkra teljesen más szabályokat vélünk érvényesnek, mint politikai ellenfeleinkre – utalt a független Szentistványi István arra, hogy miután 2016-ban kizárták őt és néhány társát az LMP-ből, a baloldali városvezetés egyből visszahívta külsős bizottsági tagjukat, Tanács Esztert. Akkor nem várták meg a bírósági ítéletet, ami egyébként azt állapította meg, hogy nem volt szabályos a pártból történő kizárásuk. Szentistványi úgy összegzett, akkor hiteles egy visszahívásra vonatkozó döntés, ha nincs kettős mérce, mindenkire vonatkozik. Ezzel együtt azt tartja helyesnek, hogy végigvárják a jogi folyamatot.

A fél 9-re összehívott ismételt rendkívüli közgyűlésen sem jelentek meg a baloldali képviselők, így továbbra is határozatképtelen volt a grémium.
Az MSZP helyi szervezete közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben koncepciós eljárásnak titulálták a rendkívüli közgyűlés összehívását, s arra szólították fel a fideszes és a KDNP-s képviselőket, hogy arról adjanak számot, miért fogadták el az ingyenes éves parkolóbérleteket, s visszamenőleg térítsék meg azok árát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta: diverzitás a folyosón

"Idős koromnál fogva elrémiszt, ha betegekkel zsúfolt ambulanciás folyosót fogok ki. Ha falnak… Tovább olvasom