Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A bartóki program jegyében

Kass János nyitotta meg tegnap a tanárképző főiskola rajz tanszékének galériájában Papp György képzőművész, főiskolai tanár jubileumi kiállítását.
Kass János és Papp György a tárlat rendezése közben. Fotó: Hollósi Zsolt
A hamarosan hetvenedik születésnapját ünneplő Papp György főiskolai tanár száztizenegy tollrajza, festménye, grafikája, tűzzománc képe és plasztikája látható azon a nagyszabású jubileumi kiállításon, amit Aranyi Sándor festőművész, a JGYTFK rajz tanszékének vezetője rendezett a tanszék Brüsszeli körúti galériájában.

– Papp György termékeny művész, vasszorgalmú, következetes, aszkézisre hajló, magamutogatást nem kedvelő alkat. Nemcsak kiváló művész és pedagógus, de teoretikus is. Három évvel ezelőtt írtam ezt róla. Mindezeket a megállapításokat a mostani tárlat is igazolja – mondta tegnap, a megnyitó előtt Kass János Kossuth-díjas grafikusművész, Szeged díszpolgára. – Hetvenévesen százszázalékos kondícióval építi a saját légvárát. Katasztrófa, hogy nincs Szegeden mecenatúra, például a Fejedelem című plasztikájának valahol közterületen kellene állnia.

Szegeden azonban magángyűjtő is alig akad. Tollrajzai könnyedek, levegősek, szellemesek, elegánsak, olyanok, mint a csipke, nagy meglepetést jelentenek számomra is. Jubileumi kiállításon valami statikusat vár az ember, ezzel szemben egy eleven, izgalmas anyaggal találkoztam, furulyaszó helyett nagyzenekart kaptam. Még a korai képei is megpatinásodtak mára.

– Elsősorban a társítás új: harminc-negyven év keresztmetszetében tudtam olyan anyagot hozni, ami jellemzi a különböző stációkat az önkifejezési formákban, a gondolkodásom alakulásában. Én is rácsodálkoztam most, hogy pályám során mennyi felé indultam el, de a közös gyökér, a népművészet és a bartóki program ugyanaz maradt – mondta Papp György, akit a tűzzománc egyik legkiválóbb mesterének tartanak, ugyanakkor szívesen fest és grafikázik is. – A képzőművészeti önkifejezésen belül sok mindent szeretek csinálni. A jó szemű művész mindig a témához, a gondolathoz keresi meg a megfelelő kifejezési formát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom