Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A bejárónő már nem csak a gazdagok luxusa Szegeden

Szeged - A ropogós ezresek elvesztése nem olyan nagy megrázkódtatás, ha belátjuk: értékes órákat spórolunk, amikor mással végeztetjük a piszkos munkát.
Ipari porszívó, gőztisztító és extra hatékony vízkőoldó – csak néhány eszköz a takarítók repertoárjából, amelyekkel megtisztítják otthonunkat és megkönnyítik pénztárcánkat. A ropogós ezresek elvesztése nem olyan nagy megrázkódtatás, ha belátjuk: értékes órákat spórolunk, amikor mással végeztetjük a piszkos munkát.

– Takarítunk a nyugdíjas panellakásától kezdve az újszegedi milliomos négyemeletes házáig mindenhol, hiszen kosz is mindenütt van. Csak az igények különböznek. A kéréseket pedig természetesen a megrendelő anyagi helyzete is meghatározza. Így akad, akihez minden héten járunk, és olyan is, akihez csak egy évben egyszer, nagytakarításra – mondja Suti Gábor vállalkozó, akit arról kérdeztünk, kik takaríttatnak, ahelyett, hogy maguk pucolnák fényesre otthonukat.

Árak

Egy ablak tisztítása, amihez nem kell létra, 150-200 forintba kerül, a szőnyegé 400-ba. A függönyöket elvisszük a patyolatba, így ezek tisztításának árát nem mi határozzuk meg – halljuk a tarifát Kóti Angéla takarítónőtől. Egy másfél szobás panellakás teljes körű kipucolásáért mindössze 8000 forintot kell fizetni.

Az ok, amiért hivatásostól kérnek segítséget, mindenkinél más – tudjuk meg a vállalkozótól. Legtöbbször mégis az időhiánnyal magyarázzák. Amikor a nők este nyolckor esnek haza a munkából, érthető, hogy már nincs erejük kivikszolni a lakást. Ilyenkor csak felkapják a telefont, és a képzett egyszemélyes felmentő sereg már ott is van az ajtóban. A legügyesebb és a legkönnyebben leigazolható takarítónőt mégsem a telefonkönyvből vagy hirdetésekből kutathatjuk fel. Az ilyen, kincset érő segítők híre szájról szájra terjed az asszonyok között.

Bár az ember úgy gondolná, mégsem lehet bárkiből hivatásos takarítónő. Kizárólag néhány órás tanfolyam elvégzése és a betanulási idő után léphetnek az asszonyok, esetenként urak a tettek mezejére. Gyakorlat teszi a mestert – vallja a takarítási vállalkozás vezetője. A „klíning lédik" nem egyszerű tisztítószerekkel, hanem ipari vegyszerekkel és speciális eszközökkel veszik fel a harcot a porcicák és a különböző szennyeződések ellen: ipari porszívó, gőztisztító és extra hatékony vízkőoldó – csak néhány a lakást csillogóvá változtató „varázsfegyverekből". Amelyekért, ha magunk vásárolnánk meg, bizony borsos árat kellene fizetnünk. És csak ezután jönnek a hosszú, görnyedéssel eltöltött órák...

Mennyibe kerül, ha más végzi el helyettünk a piszkos munkát?
– Tízezertől háromszázezerig. Az árat a kosz mennyisége határozza meg – magyarázza Suti Gábor. – Nekem megéri, hogy kimenjek a helyszínre felmérni a terepet. Telefonon mondhatják, hogy közepesen szennyezett az az ablak, de ez csalóka. Előfordul, hogy csak a szőnyeg vagy az ablakok tisztítását kérik. A munkadíj ilyen esetekben sem egy ló ára. Nem beszélve a megspórolt időről és bosszúságokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom