Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A béka nem gyalogol öt kilométert

Mivel az M5-ös vonala kettévágja az állatok természetes élőhelyeit, hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a természet alkalmazkodjon az új helyzethez.
Az élőhelyek szétdarabolódtak azzal, hogy tavaly elkezdődött az M5-ös építése. A természetben kialakult bonyolult táplálékláncban zavarok álltak be, egyik populáció nem tud a másikkal keveredni (a jövőben belterjes tenyészetek alakulhatnak ki), ráadásul a különböző állatok – hüllők, kétéltűek és emlő sök – nem jutnak el szaporodóhelyeikre – foglalta össze Molnár Gyula biológus, szegedi önkormányzati képviselő tömören az élővilágot ért károkat. Egy békának akár öt kilométert is gyalogolnia kellene, hogy átjuthasson a túloldalra, mivel a 45 kilométeres szakaszon csak kilenc ökológiai átjáró épült.

Az autópálya nyomvonalának kijelölésekor a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei igyekeztek minimalizálni a károkat, meghajolva azon érvek előtt, hogy egy sztráda nem kanyarodhat. Mivel a Csongrád megyei területeken a legértékesebb élőhelyek a tanyák között fekvő úgynevezett semlyékes mocsárrétek, a szakértők igyekeztek a „legkisebb rossz" elve alapján megvédeni a környezetet.

Molnár Gyula elmondta: még mindig vérzik a szíve amiatt, hogy az M5-ös építésének tavalyi hirtelen kezdése „állatirtással" járt: Szatymaz és Balástya között, amikor júniusban az erdőt is letarolták, a petét rakó rovarokat, fészkelő madarakat zavarták meg. Csak három hetet kellett volna várni ahhoz, hogy a fiókák kirepüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom