Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A belvárosban 150 ezret kérhetnek az albérletért

Szeged - Bár a szegedi albérletpiacot továbbra is a városban tanuló főiskolások és egyetemisták uralják, mégis egyre több család költözik albérletbe. A legtöbben csak átmeneti megoldásként választják ezt a lehetőséget, de olyanok is akadnak, akik éveken keresztül fizetik az albérleti díjat.
– Manapság már egyáltalán nem idegenkednek attól a családok, hogy albérletbe költözzenek, amíg építkeznek vagy új lakást találnak maguknak. Ha vevő jelentkezik az eladásra szánt ingatlanukra, akkor gyorsan kell cselekedniük, mert egyébként meghiúsulhat az üzlet. Ha csupán néhány hónapos az ideiglenes lakásbérlet, akkor sokan hajlandóak kompromisszumra, így gyakran előfordul, hogy kétgyermekes családok kétszobás lakásban töltik ezt az átmeneti időszakot – mondta el Bátyiné Mester Zsuzsanna, az egyik szegedi ingatlaniroda vezetője.
Egy kisebb szegedi lakás albérleti díjáért 30-40 ezer forintot kérnek havonta, de egy komfortosabb, minőségi bútorokkal és modern konyhaberendezésekkel felszerelt lakás használatáért akár a dupláját is ki kell fizetni.

A szegedi lakóparkokban, így Franciahögyön is sok család keres albérletet Fotó: Frank Yvette

Az IKV szabályai

– Jelenleg egy 50 négyzetméteres lakás alaplakbére 10 ezer 240 forint, amihez szolgáltatási költségként további 8117 forintot számlázunk. 2010-re az alaplakbér majdnem a duplájára emelkedik. Akkortól 360 forintot kérünk majd négyzetméterenként – tudtuk meg az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójától, Németh Istvántól, aki kiemelte, hogy a bérlők csak az IKV írásbeli engedélyével – minimum egy évre és kizárólag egyszobásnál nagyobb lakást – albérleteztethetnek. Ilyenkor a lakbérbesorolásuk is emelkedik: a szociális elvű költségelvűre, a költségelvű pedig piacelvűre. Ha a bérlők elmulasztják jelenteni az albérleteztetést, akkor a későbbiekben a piaci díjat kell megfizetniük, de akár a bérleti jogot is felmondhatja az IKV.  
Szalma Ferenc és családja két évig lakott egy két és fél szobás albérletben a franciahögyi lakóparkban. – Amikor eladtuk a lakásunkat, még nem tudtuk, hogy hová fogunk költözni. Eleinte társasházban gondolkodtunk, aztán mégis inkább telket vásároltunk. A kislányunk, Dóri már az új házunkba született. Szívesen emlékszünk vissza az albérletben töltött időre, különösen Bence fiúnk, aki jó néhány barátot szerzett itt magának – árulta el a családfő. A Szalma família előrelátónak bizonyult, mert másfél évre, fix összegre kötötték a szerződést, így nem emelkedett az albérleti díjuk.

Nem csupán az olcsóbb árkategóriájú lakásokra, de a drágább bérleti díjú ingatlanokra is kereslet mutatkozik a piacon. – Gyakran keresnek igényes, 100 négyzetméter feletti újszegedi ingatlanokat. Ezekért már mélyebben a zsebbe kell nyúlni, 100 ezer forint havi bérleti díj alatt nem igen található ilyen. A fürdőmedencés, dupla garázsos luxusingatlanokért pedig akár 180-350 ezer forintot is elkérnek. Ezekre is akad vevő: többnyire a Szegedre költöző felsővezetőiknek bérlik a cégek – beszélt tapasztalatairól az ingatlaniroda vezetője.

A Kárász utca környékén felújított polgári lakások bérleti díja nem kevesebb, mint 150 ezer forint körül mozog havonta. Az IKV Zrt.- től a környéken lakást bérlők mindenképpen jól járnak, ha továbbadják a lakásukat, mert ők csupán 20 ezer forint körüli összeget fizetnek az ingatlankezelőnek.


Olvasóink írták

 • 8. józsi 2008. január 31. 04:45
  „Vajon az albérletbe kiadó tulajdonos vagy bérlő adózik e az albérleti díj után? Kedves APEH illetékes vizsgálják e?”
 • 7. aries 2008. január 30. 23:02
  „Üdv! Mi is több millió Ft-ért vásároltuk a bérletijogot szabadpiacon az önkormányzat hozzájárulásával abban bízva, hogy a bérletijog megtartja az értékét.Az önkormányzat milliókat vett ki a mi és a hozzánk hasonlók zsebéből.
  Ráadásul ezt a kutyakomédiát egy dilettáns értékbecsléssel megfejelték.pl: 4m-s belmagasság fűtése, a szomszédokkal 6cm-s válaszfalak, papírvékony födém, düledező béleletlen kémények,romos homlokzat.....stb.
  A felújítási keret???? Egyenlőre ennyit a többit majd 2010-ben megköszönjük!”
 • 6. juljim 2008. január 30. 20:09
  „Ful, megegyezhetünk, de a 20millió nem 10-13. De tényleg érdekel. :-))))
  Éltem a belvárosban és igen, ez azzal jár, hogy vannak rendezvények állandóan.
  Szóval én cserélek veled.”
 • 5. Ful 2008. január 30. 19:28
  „Emberek! 100m2-es belvárosi bérlakás elcserélhető!
  Villany, fütés felújítva (saját zsebből); a parkettát, ajtót, ablakot meghagyom az új gazdának - 3-4 millióból megvan.
  Parkolás harcos; hajléktalan és garázda kéegető a kapu előtt; szemeteskukák a lépcsőházban; éjjszakánként zenés, táncos mulattságok az ablak alatt...
  Ja! Műemlék, ezért nem rakhatsz redőnyt, reluxát, csak a hivatal engedélyével, és megmondják milyen színű lehet.
  Ne írígyelj - cserélj velem!!! Odaadom egy panelért. Aztán megveheted 20 millióért...”
 • 4. kötekedő 2008. január 30. 16:51
  „juljim hozzászólásához: nem értem én se miért sok 100m2-ért 10-13 millió, mikor újépítésű egérlyukakat is ilyen áron kínálnak. Én nagyon szívesen vásárolnék egyet ennyiért, csak az a baj, h nincs rá keret. oáááh”
 • 3. csanyiv 2008. január 30. 12:39
  „Jo bacsi, te hol élsz? Nem mintha a cikk erről szólna, amit írsz, de gondolod, hogy egy cég, aki a közép- vagy felsővezetőjének bérel lakást, az nem fog számlát kérni a költségelszámolásához?”
 • 2. jo bacsi 2008. január 30. 08:31
  „Hol az apeh mikor havi 200-300000 ezres alberleti dijakrol van szo??? Miert nem azok utan megy es a szegnyeket a 10 ezer forintos keresetueket es a piaci kofakat hagyna nyugton. Szemet banda apeh szarok. Menj ezek utan ne a kofa utan akinek a havi jovedelmet viszed el te szemet alak.”
 • 1. juljim 2008. január 30. 07:28
  „Végre hogy ilyen cikk is születik, a tegnap "sajnáljuk már szegény belvárosi bérlők" után. Mindkét cikk felháborít, de a tegnapin nagyon kiakadtam, egy belvárosi 100 m2-es lakásért sokalják a 10-13 milliót, ugyanmár! A mi lakásunkat a 90es években vette meg az addig bérlőkét benne lakó házaspár nevetséges pár százezer forintért, és utána természetesen nekünk már piaci áron adta el. A 10-13 millió nem piaci ár, ez akkor lenne korrekt ha úgy lenne a szabályozás, hogy ha utána x éven belül eladja, mondjuk 8-10 akkor a mostani piaci ár és az akkori piaci ár közti különbsének 60%-80%át kapja meg az önkormányzat. No, lehet szidni engem a gondolataimért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operaverseny: húszan juthatnak be a döntőbe

Szeged - A Reök-palotában, a Korzó Zeneházban és a nagyszínházban zajlik a Szegedi Szabadtéri… Tovább olvasom