Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A belvíz és az árvíz az úr

Három és fél milliárd forintos kárt okozott eddig a belvíz a megyében. Jelenleg két településen, Szegeden és Bakson van másodfokú belvízvédelmi készültség. Tegnap az idei nyár első kánikulai napján huszonkilenc fokot mértek Szegeden.
Az első kánikulai napon igazán hűsírő volt a Tisza Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Éjjel-nappal negyven szivattyútelep emeli át a vizet a főcsatornákba, illetve a Tiszába, a Körösbe és a Marosba Csongrád megyében. Az Atikövizig, valamint a vízgazdálkodási társulat felmérése szerint 10-11 ezer hektár van víz alatt a megyében. Ennek a fele szántó, amiből 2500 hektár vetett terület. A vízgazdálkodási társulat – aminek Csongrád, Szentes, Szeged, Vásárhely és Kiskunmajsa egy része a tagja – a tavaszi védekezésre, december 29-étől május 19-éig, 212 millió forintot költött.

Ez viszont csak elenyésző része a belvíz okozta közvetett és közvetlen kárnak. A termeléskiesés és a talaj több- éves használhatatlansága miatt három és fél milliárd forintos kárral számol a társulat. Szabó László, az FVM Hivatal vízgazdálkodási főfelügyelője elmondta: jelenleg egy-egy milliárd forint a kár az őszi vetésben és a zöldségkultúrákban, valamint másfél az ültetvényekben. Ezek viszont nem végleges adatok, mivel a védekezést június 4-én újra kezdték. Huszonnégy óra alatt csak a társulat szivattyúi 240 ezer köbméter vizet emelnek át, ami napi egymillió forintba kerül. Ennél jóval nagyobb a kapacitása az Atikövizig telepeinek, amelyek naponta egymillió köbméter vizet továbbítanak.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a felszín alatti vizek felszaporodtak, és áramlásuk megindult a megye magasabban fekvő területeiről a Tisza völgy irányába. A Tisza ismételt áradása miatt azonban a belvíz nem tud a mederbe szivárogni.

A Tisza a hét elején tetőzik

Az árvízvédekezésben előreláthatólag nem kell ismét elrendelni a másodfokú készültséget a Tisza alsó szakaszán. Bár a folyó Csongrádtól még mindig árad: az utóbbi napokban 4-10 centimétert emelkedett a vízszint huszonnégy óra alatt. Az előrejelzések szerint a Tisza a jövő hét elején tetőzik: Szegednél várhatóan 740, Mindszentnél 770, míg Csongrádnál 730 centiméteren. A Maroson megindult az apadás.

– Ez súlyos gondokat okoz még a Homokhátságon is, ahol láthatóan, folyamatosan pusztulnak az ültetvények. Balástyán és Szatymazon is óriási károk keletkeztek a barackosokban – mondta Szabó László.

Egyelőre azonban – az Atikövizig tájékoztatása szerint – csak Bakson és Szegeden rendeltek el másodfokú belvízvédelmi készültséget. A két településen fokozottan és folyamatosan tisztítják a a csatornákat, a víz lefolyását gátló akadályokat, főként a zöld növényzetet pedig gépekkel távolítják el.

Tegnap az idei nyár első kánikulai napján huszonkilenc fokot mértek Szegeden. A meteorológiai szolgálat előrejelzés szerint a következő tíz napban nem várható országos esőzés, vasárnaptól legfeljebb foltokban alakulnak, alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok. A meteorológiai szolgálat szerint június végéig forró napok elé nézünk, a hőmérséklet többször meghaladja majd a harminc fokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom