Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A belvíz úgy fogy, mintha nőne

A hosszan elhúzódó tél után egyik napról a másikra bekövetkezett a nyár. Huszonegy-huszonkét fokra melegedett föl tegnap a dél-alföldi régióban a hőmérséklet. A folyókat duzzasztja, a belvizet apasztja. A füvészkertet pedig – virágba borítja.
Lábfürdőznek a tyúkok egy balástyai tanya udvarán. Jobb híján a vizet kapirgálják. Fotó: Karnok Csaba
Ma is csodás idő várható – tudtuk meg a meteorológiai intézet szegedi állomásán. Holnap ugyan erős lehűlés jön, 10 fok körüli hőmérséklet várható egész nap, de csütörtöktől ismét visszatér az évszakhoz képest enyhe idő. S elkezdhetjük felejteni a telet.

Az áradást és belvizet azonban nem. Az is igaz: függetlenül attól, hogy a hegyekben egyre gyorsabb az olvadás, ennek hatását a Tisza megyei szakaszán még kevéssé lehet érzékelni – mondja Kemény László, az Atikövizig műszaki ügyeletese. Az igazgatóság ugyanakkor ma reggeltől első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az algyői hídtól fölfelé, Csongrádig. A mindszenti s a szegedi vízmércén mára egyaránt eléri a vízállás a 650 centit.

A tetőzés a hét végére jön meg, 700 centis vízállással; a Maros tetőzése Makónál ma várható, 390 centivel. A belvíz úgy fogy, mintha nőne. Kénytelen fogyni, mert a márciusi nyár következtében hirtelen rákezdett a párolgás, túl azon, hogy az Atikövizig is szivattyúzza a vizet, így tegnap már csak 29 ezer 800 hektárt borított belvíz, szemben a minapi 33 ezer hektárral. Csakhogy a folyók vízszintjének emelkedése együtt jár a talajvízszint növekedésével – következésképpen több helyen, ahol eddig nem volt, megjelent a belvíz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom