Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A beregszásziak Karnyónéja

Fél Európát bejárta már a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, amely Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabjával vendégszerepel ma és holnap este a szegedi Ságvári gimnázium udvarán.

A produkció Csokonai A méla Tempefői, azaz: az is bolond, aki poétává lesz Magyarországon című darabjának és más írásainak felhasználásával készült. A groteszk lehetőségeit végletekig feszítő, sőt már-már az abszurd jegyeit is magán viselő darab a felhőtlen szórakoztatáson túl kíméletlen szatírával közelít élő, mindig aktuális emberi, társadalmi problémákhoz. Létező konfliktushelyzetekről beszél frissen, őszintén és szórakoztatóan. Karnyóné, az éltes kereskedőasszony özvegynek tudja magát, mióta férje eltűnt a háborúban. Samuval, félküllős fiacskájával és Lázárral, a bolt segédjével éldegél özvegységében. Lázár szemrehányást tesz asszonyának, hogy miért engedi vég nélkül kontóztatni Lipitlotty urat, a naplopó gavallért.

Az özvegy ugyanis szerelmes Lipitlotty úrba, és az meg is jelenik pesti módit majmoló eleganciájával. Felbukkan azonban egy vetélytárs is, a másik semmirekellő, Tipptopp úr. Kiszedi ellenfele titkát: Lipitlotty számokat álmodott, megjátszotta a lottérián, és most rendíthetetlenül bízik a főnyereményben. Tipptopp sokkal reálisabb nyereségnek tartja azonban Karnyóné vagyonát, ezért szövetséget köt Borissal, a csintalan szobalánnyal: üssék ki a nyeregből Lipitlottyot, akkor Tipptopp elveheti az özvegyet, akinek – ha majd elhaláloz –, Boris léphet az örökébe...

A beregszásziak Csokonait saját szerzőjüknek érzik: a Dorottya című vígeposzával – amit majd százszor játszottak, bejárva vele fél Európát – részt vettek Moszkvában a III. színházi olimpián, 2001 legnagyobb világszínházi eseményén. A Karnyóné főbb szerepeit Eperjes Károly, Gáspár Sándor – mint magyarországi vendégművészek –, valamint Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Orosz Melinda és Ivaskovics Viktor beregszászi színészek alakítják. A produkciót Vidnyánszky Attila, a színház főrendezője állította színpadra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ponthatárok a szegedi egyetem nappali tagozatain

A felsőoktatási intézmények kedden meghatározták az idei felvételi ponthatárokat, amelyeket aznap… Tovább olvasom