Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A beteg Varga Ádám esélyt kér az élettől

Varga Ádám születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel, agykárosodást szenvedett. Most tizenegy éves, kerekes székben ül, egyre nehezebben mozog. Csak a kínai őssejtkezelés segíthet rajta, amihez viszont 6 millió forintot kell összegyűjtenie a nehéz anyagi körülmények között élő családnak.
Varga Ádám édesanyjával és testvérével. Fotó: Schmidt Andrea
Ádámnak szórólapja van, amelyen segítséget kér az emberektől. Szórólapjáról egy nevető kisfiú néz vissza, akiről senki sem gondolná, milyen súlyos betegségben szenved. Ádámot megismerve mi már tudjuk fotós kolléganőmmel, hogy minden igaz, amit leírtak, hogy egy aranyos, életvidám, embereket szerető, okos kisfiú, aki a szomorú felnőtteket is mosolyra fakasztja. Ádám semmi mást nem szeretne, csak egyet: állapota annyit javuljon, hogy felnőttkorára önálló életvitelre is képes legyen.

Az Északi városrészben, a Sárosi utcában egy tízemeletes ház tizedik emeletén él a család. Az édesanya, Márkus Tímea mindössze 31 éves, de már a poklok poklát megjárta. Ádám fiát tizenegy évvel ezelőtt egészségesen adták haza a női klinikáról, és még féléves korában sem gyanakodtak, hogy valami probléma lehet vele. Amikor nem kezdett el forogni időre, majd nem állt fel a kiságyban, vették észre, nagy a baj. Egyéves korában aztán a CT-vizsgálat kimutatta az agykárosodást, ami a szülésnél fellépett oxigénhiányos állapot következménye.

El lehet képzelni, mit érzett a család, Tímea és az édesapa, Varga István. Illetve nem lehet elképzelni, mert aki sosem került ilyen helyzetbe, nem tudhatja. Tímea otthagyta bölcsődei gondozónői állását, azóta ápolási segéllyel otthon van, a MÁV-nál villanyszerelőként dolgozó férj a családfenntartó.

Őssejtbeültetés

Az egész világon kísérleteznek az őssejtbeültetéssel, de embereket még csak néhány országban, például Kínában fogadnak. Az őssejteket állítólag kínai anyák önként felajánlott köldökzsinórvéréből nyerik. Gerincbe, vénásan és bizonyos esetekben koponyán keresztül juttatják be, a pontos módszert viszont nem ismerik a nyugati és magyar orvosok, mert a személyes konzultáción kívül mindössze egy honlapról lehet tájékozódni. Ezért sokan kétkedésüknek adnak hangot.

– Nem fogadtuk el a helyzetet, csak beletörődtünk – mondta a nádszálvékony fiatal asszony, aki csak a beszélgetés végére sírta el magát. Mindent megtesznek Ádámért, amit lehet, a gyógytornától kezdve addig, hogy óvodába, egészséges gyerekek közé is járatták – mellesleg csak a Karolina fogadta be a sérült kisfiút –, most pedig a Sólyom utcai speciális általános iskola tanítja írni, olvasni. Az édesanya reggel elkíséri az iskolába a kisfiút, délután érte megy – csak akkor kényszerülnek szobafogságra, ha elromlik a lift. Otthon egész nap Ádámmal kell foglalkozni, aki igényli a társaságot, érdekli a világ, tévét néz, játszik a számítógépen. Csak hát mozgatni nehéz, Ádám már negyven kiló, Tímea ötven. Ádinak kistestvére született hat évvel ezelőtt: Ákos szerencsére egészséges.

Amíg Tímeával beszélgetünk, kolléganőm együtt olvassa a mesekönyvet Ádámmal, aki pillanatok alatt megbarátkozott velünk. Édesanyja szerint a kisfiú megérzi, hogy elfogadták-e, mert csak azokkal ilyen közvetlen.
– Sose kértünk senkitől semmit, és most nagyon rossz érzés, hogy másokra leszünk szorulva – mondja. Ezzel az egy mondattal utal arra, hogy az őssejtkezelés, ami javítana Ádám állapotán, meghaladja a család anyagi erejét: 6 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy Kínába utazzanak, és egy négyhetes kezelésen részt vegyenek.

Varga Ádám leletei már a shenzeni klinikán vannak, a kínai orvosok visszajelzései szerint a gyerek akár meg is gyógyulhat. A kisfiú sorsát kézbe vette az S. O. S., valamint a Napos Oldal Alapítvány: ez utóbbi nyitotta meg azt az alszámlát, amelyre pénzt lehet utalni a gyógykezelésre. Az alszámla elnevezése és száma: Napos Oldal Alapítvány – Varga Ádám 11735005-20530530. Ádám ad egy „autogramot" is arra a szórólapra, amelyről ő mosolyog ránk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta tegnap a szegedi közgyűlés a város 2007-es költségvetését. A kormánypárti képviselők… Tovább olvasom