Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A betegek nem szeretik az azonosítót

Szeged - Országos botrány kerekedett 2004 júliusában a szegedi betegcseréből: összekevert leletek miatt tévedésből nyitották meg egy kisteleki idős férfi koponyáját, aki három nappal később elhunyt.
Hogy hasonló eset a jövőben még véletlenül se fordulhasson elő, egy hónappal később a szegedi kórházban bevezették a betegazonosító karszalagot, a következő év elejétől pedig már az ország összes egészségügyi intézményben használni kellett ezeket kommunikációképtelen betegeknél. A szegediek akkor a módszer általános bevezetése mellett kardoskodtak, ám most, szétnézve az osztályokon az látszik, hogy még itt is csak a legszükségesebb esetekben alkalmazzák. A betegek döntő többségén nincs azonosító, holott sokakat osztályok között tologatnak, vagy éppen altatásban műtenek.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a pénteki Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. tulipant 2010. július 10. 07:47
  „Kulfoldon elek es itt meg sem kerdik, radrakjak es kesz. Senkinek eszebe sem jut tiltakozni ellene...”
 • 20. gre27 2010. július 09. 14:40
  „Lingua: Én a Női klinikán szültem.(13-as hozzászólás)”
 • 19. lingua 2010. július 09. 10:18
  „Itt Szegeden a Női klinikán mi mindenkinek adtunk azonosító karszalagot..legalábbis tavaly, amikor ott voltam gyakorlaton, kötelező volt viselni...”
 • 18. Cinea 2010. július 09. 08:11
  „Ebből a cikkből nem derül ki számomra, h a kórház nem adja a karszalagot, vagy a betegek nem akarják.
  Mi az h nem szeretik? Hát nem hiszem, h ez lenne a legnagyobb kellemetlenség, ami beteget érhet. Aztán ne járjon a pofájuk, ha elcserléik őket...”
 • 17. Onuk 2010. július 09. 08:11
  „keresztény

  Ma elkísérem a keresztanyám a sebészeti klinikára, mert állandó gyulladás miatt az epehólyagját el kell távolítani. Kíváncsi vagyok mennyit kell várni, kérdezik-e, van-e orvosa, adnak-e felvilágosítást a műtéti módokról, mikor kerülhet rá sor pénz nélkül, és hogyan bánnak az emberrel főleg, ha idős is és nem néznek ki belőle egy csomó pénzt.
  Majd blogban beszámolok a tapasztalatokról.
  Remélem nem lesz szükség a primitív jelzőre, hanem európai viszonyokat tapasztalok és nem balkániakat.”
 • 16. Onuk 2010. július 09. 07:07
  „adamantium

  demens tünetek vannak nálad tudod-e? Milyen alapon minősítesz te személyeket? Van erre felhatalmazásod? Gondolkodjál már egy kicsit el ezen, jÓ?
  A témával foglalkozzál és ne személyeskedj !!!!”
 • 15. polo 2010. július 09. 04:26
  „ez külföldön alap dolog csak ott egyes korházakban vonalkodos rendszer müködik, valamint a zavart betekre a portás is odafigyel vagy bizonsági őr is ne mennyen ki a korházból.
  A szegedi korház meg .............................................................................”
 • 14. pltsgirl 2010. július 09. 00:33
  „Miert a betegnek kell eldonteni hogy legyen e karszalagja vagy sem ?? Micsoda non-sense ez ??..Mindenki viselje apellata nelkul es kesz..”
 • 13. gre27 2010. július 08. 22:13
  „3 hónapja született a 3. gyermekem.Előző nap befektetett az orvosom.Amikor a nővérke az adataimat írta,megkérdezte,hogy kérek-e karszalagot,de hozzátette,hogy náluk ez nem szükséges.Én kértem,az arckifejezésén úgy láttam,hogy nem tetszett neki.Tudtam,hogy császár lesz és hát sose lehet tudni...Aláíratta velem a papírt,hogy kértem,nyilván arról is nyilatkozni kell,ha valaki nem kéri.Így ha bármi történik a kórházon nincs felelősség.Tapasztalataim szerint az embereknek (legalábbis nőtársaimnak) nincs felelősségérzetük,ugyanis sem a terhespatológián,sem a poszt operatív,sem a gyermekágyas osztályon nem láttam senkin!”
 • 12. web 2010. július 08. 21:54
  „Egyszer az egyik intézmény osztályáról kisétált egy néni, nem igazán egészségesnek tűnő állapotban.(nem tudott kommunikálni sem) Ha kereste volna valaki csak a katéteres zacskó amit húzott maga után a földön, lett volna az ismertető jele és a hálóingének a színe. Tehát ezért is fontos a karszalag!”
 • 11. palimadar 2010. július 08. 21:48
  „Nemrég feküdtem bent pár napot.

  A felvételen mindent részletesen elmondtak. (Bár nem 2 perc volt, mire sorra kerültem.) A karszalagra is szántak kb. 2 percet, nyilatkozni kellett, hogy elfogadom vagy nem kérem. Azt mondták, hogy magatehetetlenekre tesznek, a többiek közül inkább a fiatalok kérik - poénból. Ha kötelező lett volna, simán elfogadom, de így nem kértem.”
 • 10. web 2010. július 08. 21:41
  „Ja, ha fölvételkor nyilatkoztatnák a beteget, írásban- aláírással, hogy csere esetén őket terheli a felelősség rögtön kérné mindenki.”
 • 9. jozko 2010. július 08. 21:38
  „Egyszer voltam kórházban-pontosabban az utómunkálatokat is beleszámítva-kétszer. Nem önként-bevittek összefoltozni. Régen volt, még a "lázlapos" időszakban...kisebb gondom is nagyobb volt az ilyen problémáknál. És el tudtam fogadni, hogy a gyógyító tevékenységben nem volt /nincs / demokrácia. A beteget nem megszavaztatják...ettől még azért van létjogosultsága a most divatos betegjogi képviselőnek!”
 • 8. catroot 2010. július 08. 21:27
  „Nem értem, tényleg miért olyan nagy probléma, ha a betegen van egy olyan valami, ami alapján beazonosítható...”
 • 7. web 2010. július 08. 21:20
  „Én mindehhez annyit fűznék, hogy ez rendelet!- a karszalag használata.
  Ugyanúgy mint a KRESZ alkalmazása. Ha jobbra mutat szabad jelzést a lámpa nem fordulhatok balra. A beteg a karszalag használata felől ne dönthessen, igenis az osztályra való felvételkor tegyék fel a karjára!!!!!
  Ilyen egyszerű. Ha újfent betegcsere történne, rögtön keresnék a felelőst.”
 • 6. adamantium 2010. július 08. 20:46
  „Onuk, neked meg az IQ szintedet kellene a homlokodra tetoválni, jól elférne ott középen hisz ahogy látom egy számjegyű”
 • 5. Onuk 2010. július 08. 19:16
  „4.
  Az utóbbi idő tapasztalata:

  A klinikai orvos 13 órára ad időpontot, de 17.30-kor kerül elő. Semmi elnézést stb. természetes, hogy a beteg addig vár, míg Őkegyelme nem kerül elő. Azt, hogy üzenjen, kérem tessék később, más időben jönni, na az nem jut az eszébe. Többszörös ismétlő az esett.

  Más. Az e.k. beavatkozásnál pld. gyomortükrözésnél nem kérdezik meg, hogy mennyire érzékeny kedves beteg a lidocainra vagy másra, így a szerencsétlen beteg garatreflexe működött a beavatkozásnál, és hiába jelzett, tojtak rá. Fuldokoljon a szerencsétlen, és örüljön, hogy foglalkoznak vele.

  Vagy: kolonoszkopiánál egyáltalán nincs érzéstelenítés.

  Az a más idő: pld. Szontágh idejében elképzelhetetlen volt az ilyesmi.

  Soroljam még a primitívségeket?”
 • 4. keresztény 2010. július 08. 18:45
  „Miért is primitívek Onuk? Az egészségügyi személyzet pontosan azonosítható a névtáblája alapján (ezt törvény írja elő!), amennyiben panasz van ellene/rá, konkrét esemény kapcsán, a betegjogi képviselő áll a beteg rendelkezésére. A betegjogi képviselő neve, elérhetősége hely és idő tekintetében jól látható, mindenki számára nyilvános helyen ki van függesztve minden egészségügyi intézményben (ezt is törvény írja elő!). Az általános vádaskodás és cimkézés soha nem vezetett jóra. (Csak úgy halkan kérdem melyik is volt az a "korábbi" idő?)”
 • 3. Onuk 2010. július 08. 18:19
  „Az orvosokra és a nővérekre is karszalagot kellene tenni, hogy jó, rossz legrosszabb minősítést minden beteg ismerje, mert most legprimitívebb a helyzet a korábbi időkhöz képest is.”
 • 2. daveedbrown 2010. július 08. 17:59
  „Barátomnak is be kellett feküdnie a kórházba, kapott is karszalagot (pedig csak kivizsgálásra ment!) és nem említette, hogy zavarná. Na most. Ha olyan kap ilyen azonosítót, akinek igazából nincs is szüksége, mert képes a kommunikációra, akkor miért azokat zavarja, akik kommunikáció-képtelenek(Ja, amúgy kötőjellel kell írni), esetleg azokat akiket altatnak?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp-Csukáék perben állnak Szegeddel

Egy 1952-ben elrontott telekkönyvi bejegyzés miatt máig nincs Papp-Csuka István családjának nevén az a szegedi ház, amely valójában nyolcvan éve az övék. Tovább olvasom