Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A betörések után összefognak az újszegediek

Az újszegedi betöréssorozat miatt a környéken egyre többen szerelnek fel a házukba riasztót. Az épületek ablakára rácsok és redőnyök kerültek, s kutyák is egyre több udvaron csaholnak. A lakók nemcsak saját értékeikre vigyáznak, de egymás portáját is szemmel tartják, így próbálnak védekezni az újabb betörések ellen.
Az újszegedi lakóparkövezetben hétköznap is nagy a nyüzsgés. A Vellay Imre utcában a fűnyíró gépet kapcsolta ki a kedvünkért Gábor. Egy pillanatig bizalmatlanul méregetett bennünket, de miután megtudta, hogy az – idén már több mint tizenöt magánházat érintő – újszegedi betöréssorozatról érdeklődünk, készséges volt. Mint mondta, őt sem hagyták hidegen a történtek. – Mióta olvastam az újságban a betörésekről, azóta éjjel-nappal be van kapcsolva a riasztónk. A szomszédokkal telefonszámot is cseréltünk, s abban maradtunk, ha bármelyikünk valami gyanúsat észlel, értesíti a másikat. Ha valaki néhány napra elutazik, a szomszédnál hagyja a kulcsokat – beszélt a környékbeliek óvintézkedéseiről a férfi. Gábor szerint igen bátornak kell lennie annak, aki mostanában akar itt besurranni valamelyik magánházba. Azt hallotta, hogy néhányan baseballütőt tartanak az ágy alatt...

Gábor egyik szemközti szomszédja, Rózsika néni éppen a locsolással bíbelődött, de mindjárt elzárta a csapot, amikor megtudta, miről beszélünk. – A redőnyöket korábban is leengedtük esténként, de miután hallottunk a betörésekről, néhány hete riasztót is felszereltettünk. Egymásra is jobban odafigyelünk, egyikünk sem szeretne az újabb áldozat lenni – mondta el a néni.

Dulakodás helyett hagyjuk futni

Megkérdeztük a szakértőtől: hogyan viselkedjen, aki rajtakapja a betörőt? – A betörés jellemzően nem életellenes bűncselekmény. A jogszabály szerint ugyan a behatoló sérülés okozása nélkül megállítható – például be lehet zárni a spájzba –, de ettől mindenkit óva intek. A betörő bepánikolhat, ha sarokba szorítják. A brutális bántalmazást pedig egyértelműen bünteti a törvény. A pontos személyleírásra és a ruházatra kell figyelni. Valamint arra, hogy minél hamarabb riasszák a rendőröket – mondta el Szilágyiné Baji Lujza, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Bartók Csaba ingatlanja azok közé tartozik, amelyeket már „meglátogattak" az idén. Az egykori válogatott kézilabdázó nem volt otthon, de tizenhárom éves fia találkozott a betörővel. A kamasz fiú és a család kutyája, egy bobtail sem ijesztette el a hívatlan „vendéget", elemelt némi pénzt. – Hallgatva a rendőrökre átnézettem a biztosítási kötvényemet és új riasztót is felszereltettem. Az ablakokra nem teszünk fel rácsokat, mert nem szeretnénk börtönné alakítani az otthonunkat. Be kell látnom, hogy igaz a mondás: tolvaj előtt nincs zár – mondta keserűen az egykori Pick játékos. Bartók Csaba szerint a profi betörőket a legjobb riasztók sem állítják meg, mert stopperórával dolgoznak. Négy-öt percnél tovább nem maradnak.

Piroska néniéknél még nem jártak a betörők, de a nyugdíjas házaspár sem alszik nyugodtan. – Riasztónk ugyan nincs, de most csináltattunk redőnyöket. Ezeket esténként mindig leeresztjük és a német juhász kutyánkat is szabadon engedjük a kertben. Amikor a szomszédék odavoltak síelni, kivettük a levelesládájukból az újságjukat: ne legyen feltűnő, hogy nincsenek otthon.

A szomszédos kertben tüsténkedő István markáns véleményt fogalmazott meg: – Azt hinné az ember, ha valaki illegálisan behatol egy magánházba, akkor megszűnnek a jogai. De ez egyáltalán nem így van. Együttérzek azokkal, akik hazaérve döbbenten látják, hogy egy élet munkája a semmibe veszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom