Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A biciklis futár több mint száz kilométert teker

Szeged - Sárga hátizsákkal teker a városban reggeltől estig Gácsi Zoltán biciklis futár. Naponta több mint száz kilométert is megtesz. Célba juttat levelet, számlát, virágot – sokszor testi épségét is kockára téve.
– Leveleket, tervrajzokat, térképeket, adathordozókat, csomagokat, ajándékokat, alkatrészeket, filmeket, fotókat, tehát mindent célba juttatok, ami a húszliteres futárzsákba belefér. Mivel csakis kerékpárral dolgozom, 10-12 kilogrammnál nehezebb tárgyakat, mint például malomkövet vagy horgonyt nem tudok szállítani – mondja mosolyogva Gácsi Zoltán szegedi biciklis futár.

Bár az extra kívánságok elenyészők, a három év alatt sok érdekes küldeménnyel találkozott már. – Egyszer egy esküvőre vittem a vőlegény barátainak megbízásából egy ötliteres befőttesüvegben Béres cseppet. Meg akarták tréfálni azzal, hogy a cég így köszönti legjobb ügyfeleit, hiszen a menyasszony egyfolytában ezt itatta párjával. Én azért kellettem, hogy az „akció" még hivatalosabbnak látszódjon – emlékezik vissza a furcsa szállítmányra Zoltán, akivel előfordult már az is, hogy slusszkulcsért küldték, vagy éppen gyermekköpetmintával az ÁNTSZ-hez.
Árak

A biciklis futár három zónára osztja Szegedet, e szerint kell fizetni a kiszállításért. Az első zónában, vagyis a belvárosban 270, a másodikban 450, a harmadikban pedig 680 forintot. Ajánlott és tértivevényes szegedi levelekért, 24 órán belüli kézbesítéssel 200 forintot kell fizetnünk. Vidékre is szállít, nem biciklivel, hanem távolsági járatokkal.

Néha nagybevásárlásra is felkérik, sőt parkolójegyet hozatnak vele. Legtöbbször azonban cégek kérik a segítségét. – A postára küldenek, bankba vagy termékmintával a megrendelőhöz. Naponta több mint száz kilométert is megteszek, hiszen reggeltől estig csörög a telefon a felkérésekkel. A küldeményt egy órán belül kiszállítom, általában zökkenőmentesen, hiszen Szegeden nincsenek távolságok – mondja a futár, aki Pestről költözött a Tisza-parti városba. Míg a fővárosban több biciklis futárszolgálat is működik, addig Zoltánnak itt nincs konkurense.

– Sokan jelentkeztek már hozzám futárkodni, hiszen kívülről azt látják, ez egy szabad élet. Nincs ott a főnök, hogy a fejükre koppintson, máshoz nem is kell érteni a kerékpározáson kívül. Ők azonban nagyot tévednek, hiszen a fizikai erőnlét csak az egyik fontos szempont. Kommunikatívnak kell lenni, barátságosnak a megrendelőkkel, hiszen csak így hívnak bennünket máskor is. Kezdetben csak kisebb értékű küldeményeket bíztak rám, később azonban kialakult a bizalom, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember futárra bízza ügyeinek intézését, mint például a bevásárlást vagy a számlák befizetését – magyarázza a futárkodás alapfeltételeit.

A kerekezéshez elengedhetetlen a bukósisak is, amely akár életet is menthet. – Gyakran elütnek. Vagy az autósok figyelmetlenek vagy én. Megdöbbentő azonban, hogy tízből kilencszer a kerékpárúton ér baleset – állítja a férfi, akitől megtudjuk, rossz időben van a legtöbb munkája. Olyankor napokig szakadó esőbe kell tekernie. Számára azonban nincs megállás, akkor is mennie kell, ha más az orra hegyét sem dugná ki az utcára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtőszigetek, hulladékudvarok Szegeden

Szeged - Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében huszonhét hulladékudvar és hetven gyűjtősziget… Tovább olvasom