Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A Biggeorge’s Kft. átverése

Dr. Zakariás Boldizsár és Ősi György visszaélve az ingatlanpiacon jó hírű, budapesti székhelyű Biggeorge,s-NV Zrt. nevével, emberek tucatjait csapta be. A két férfinak nyoma veszett, szegedi irodájuk megszűnt, az ingatlanjaik értékesítésében bízó, s ezért a vagyonértékelést kifizető ügyfelek futnak a pénzük után.
Az Arany János utcai irodában csak a becsapott ügyfelek adatait tartalmazó dossziék maradtak hátra. Fotó: Karnok Csaba
Újabb elképesztő csalássorozatban nyomoz a rendőrség. Dr. Zakariás Boldizsár és Ősi György visszaélve az ingatlanpiacon jó hírű, budapesti székhelyű Biggeorge’s-NV Zrt. nevével, emberek tucatjait csapta be. A két férfi eltűnt, napok óta nem lehet nyomukra bukkanni, irodájuk megszűnt, mindenki fut a pénze után.

„Készpénzért megvásároljuk 40 millió forint alatti ingatlanát a piaci értéken. Hívja bizalommal szegedi irodánkat. Tel./fax 62/310-671, 30/423-8870 Dr. Zakariás Boldizsár 70/544-0322" Ez a Biggeorge's Ingatlan Befektető Kft. nevében feladott keretes hirdetés az elmúlt hetekben több megyében, számos újságban megjelent. Lapunkban is.

Bizalomgerjesztő háttér

– Én is jelentkeztem. Az ingatlanpiac hónapok óta nem mozdul, megörültem, amikor megláttam a hirdetést – mondja egy magát megnevezni nem kívánó, ismert szegedi férfi. Másokhoz hasonlóan ő is amiatt kérte inkognitójának megőrzését, mert nem akarja, hogy a fél város rajta röhögjön. 

Az irodaház portása mutatja, hogy a cég fakkja üresen ásít. Fotó: Karnok Csaba
Történetünk imént említett szereplője három ingatlant akart eladni. Azt hitte, egy több tízmilliós üzlet megkötése előtt nála körültekintőbben senki nem járhatott volna el. Meggyőződött arról, hogy a Biggeorge's Ingatlan Befektető Kft. „anyavállalata", a budapesti székhelyű Biggeorge's-NV Zrt. létezik, alapítói, referenciái és forgalma garanciát jelentettek számára. Leellenőrizte a szegedi kirendeltség székhelyét az Arany János utca 7. szám alatti irodaházban, ráadásul a cég munkatársai, vezetői, dr. Zakariás Boldizsár befektetési és finanszírozási igazgató és Ősi György igazságügyi szakértő bizalomgerjesztő üzletembereknek tűntek, bár az előbbivel csak telefonon beszélt.

Ingatlanjait a neki Ősi Györgyként bemutatkozó férfi mérte, értékelte fel. A nemzeti színű szalaggal összefűzött rövid ajánlatokat azzal küldte meg neki, hogy ha még mindig érdekli az adás-vétel, május 2-án jelenjen meg az Arany János utcai irodában szerződéskötésre, de előtte utalja át a szakértői díjat, ingatlanonként 45 ezer forintot, az ezt igazoló bizonylatot pedig vigye magával. A reménybeli eladó másokhoz hasonlóan a megadott számlára átutalta a 135 ezer forintot. Azóta azonban hiába hívja felváltva a korábban készséges Zakariást és Ősit, egyik férfi sem veszi fel, üzenetet sem tud hagyni nekik, a telefonszámokhoz tartozó üzenetrögzítők ugyanis megteltek. Ráadásul az iroda egyik napról a másikra megszűnt, a bérlők eltűntek.

Egy makói ügyfél

A makói Bojtos Andrea is ügyfele volt a Szegeden kámforrá vált Biggeorge's Kft.-nek. Ő Lehel utcai eladó háza miatt vette fel a kapcsolatot a társasággal, az ingatlant aztán a megadott telefonján azóta elérhetetlen Ősi György szakértő 13 milliósra értékelt. Az árat az asszony reálisnak tartotta, mert egy ingatlanközvetítő cég is ennyit mondott korábban. Majd jött az ajánlat, hogy 12,8 millióért megveszik a házat, csak fizessék ki az ötvenezer forintos értékbecslés díját. Ennek egy részét Bojtos Andrea be is fizette a cég bankszámlájára, ám a szerződéskötés megbeszélt időpontjában már ő sem talált senkit az Arany János utcai irodában. „Nem gondoltunk átverésre, hiszen a papírokon valódinak látszó pecséteket láttunk, az értékbecslésről szóló tájékoztatót még nemzetiszínű szalaggal is átfűzték" – mondta az eladóként dolgozó ügyfél. Feljelentést egyelőre nem tett, ügyvédje tanácsára egy darabig még vár – a céget természetesen ő sem tudja elérni.

Futnak a pénzük után


Az Arany János utcai irodaház portása csak annyit mond, a Biggeorge's-iroda megszűnt, naponta hatan, nyolcan keresik a céget, „és ez így megy már tíz napja". Azt tanácsolja, ha többet szeretnék tudni, forduljak a helyiséget kiadóhoz.
– Nemrég mentek el a rendőrök, utánuk takarítok, ujjlenyomatokat kerestek, mindent összekentek – mondja kölcsönös bemutatkozás után a középkorú férfi, aki nem akarja, hogy az üggyel bármilyen összefüggésben megjelenjen a neve.

Az irodát három hónapos felmondási idővel, hosszú távra, március 10-én bérelte ki dr. Zakariás nevében Ősi György. Zakariással személyesen ő sem találkozott. A „cég" egy évre vásárolt telefonvonalat a szolgáltatótól, az irodát korszerűen berendezték, bár a hátrahagyott hatalmas, újszerű monitorhoz sem klaviatúra, sem winchester nem kapcsolódik. Az asztalon jól mutat a legkorszerűbb telefax és a háttérben a zsúfolt irattartó.

Mindenkit becsaptak

– Április 20-án váratlanul elmentek. Nekem is tartoznak – fakad ki a bérbeadó, aki megengedi, hogy belenézzek a rendőrök által otthagyott dossziékba. Több száz szegedi, hódmezővásárhelyi, szentesi, makói, sándorfalvi, zsombói, szatymazi ügyfél neve, címe, eladásra szánt ingatlana, telefonszáma olvasható az iratokban. A megyében talán nincs olyan település, ahol ne lenne a Biggeorge's-nak ügyfele. Közülük sokan még nem tudják, hogy átverték őket.

Az irodában négyen dolgoztak, nekik is több százezer forinttal tartoznak. Tanúként vallomást tettek a rendőrségen. Az iroda készséges (volt) vezetője megjegyzi, Zakariás és Ősi létező személy, bár azt nem tudja, hogy valóban így hívják-e őket. A fiatal nő elmondja, hogy a joggal elkeseredett ügyfelek őt hívogatják, az elmúlt napokban több fenyegető üzenetet kapott, pedig ő semmiről nem tehet. – Amikor számos körülmény gyanússá vált és ezt közöltem Zakariással, szabadságra küldött – teszi hozzá.

Óvatos volt, nem fizetett

Óvatossága mentette meg Matók Ferencet attól, hogy őt is átvágja a Szegeden rövid ideig irodát bérlő, ingatlannal foglalkozó cég. – Túl szépnek tűnt, hogy látatlanban, s elsőre kifizetnék házamért a 32 millió forintot. Ezért ügyvéd ismerősömhöz fordultam, aki több dolognak is utánanézett a céggel kapcsolatban. Nem egyezett a cégbírósági bejegyzésben a név, a jogi képviselőként bemutatott férfi nem tagja az ügyvédi kamarának, és így tovább – sorolta az esetleges csalásra utaló jeleket a vásárhelyi férfi. Matók Ferenc május 3-ára, vagyis mára kapott időpontot, hogy a szegedi Arany János utcai irodában aláírják a szerződést. Kíváncsi volt, hogy az előző napra rendelt ügyfelek mit írnak alá, ezért tegnap felkereste a céget. Az irodaház biztonsági emberétől tudta meg, hogy már április végén elköltözött innen az ingatlanos cég.

Zakariásék, ha egyáltalán ez a valós nevük, más megyékben is emberek százait vezették félre és csaltak ki tőlük ingatlanonként 45 ezer forintot. Az „anyacégnél" már jelentkeztek Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Szolnok megyéből is.
– Már rájöttem, hogy átvertek. Megyek és feljelentést teszek a rendőrségen – mondja kesernyés mosollyal a történetével a nyilvánossághoz forduló férfi, aki azért kereste meg szerkesztőségünket, nehogy mások is pórul járjanak. – Ha száz embert vertek át, akkor négy és fél, ha ezret, akkor negyvenötmillió forintot csaltak ki tőlünk – teszi hozzá.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az üggyel kapcsolatban az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: „A Szegedi Rendőrkapitányság csalás, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények gyanúja alapján indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. Tekintettel arra, hogy bármi, ezzel kapcsolatos információ nyilvánosságra hozása a nyomozás sikeres lefolytatását veszélyezteti, további információval nem áll módunkban szolgálni. Amennyiben a nyomozás megengedi, a későbbiekben bővebb tájékoztatással szolgálunk."

A Délmagyarországban és a Délvilágban 12 keretes hirdetést jelentetett meg a Biggeorge's Ingatlan Befektető Kft. A szegedi, a makói, a vásárhelyi és a szentes-csongrádi hirdetőújságban további kettő-kettőt. Megrendeléskor vállalták, hogy átutalással egyenlítik ki a mintegy 250 ezer forintos számlát. A határidő lejárt, tőlünk is fizetés nélkül távoztak.


Biggeorge's-NV Zrt. elhatárolódik

- Visszaéltek a nevünkkel, Szegeden nincs és nem volt kirendeltségünk, feljelentést tettünk a Szegedi Rendőrkapitányságon. Cégünknél soha nem állt alkalmazásban dr. Zakariás Boldizsár és Ősi György nevű személy. Társaságunk, a Biggeorge’s-NV Ingatlanfejlesztő Zrt. a történtektől teljes mértékben elhatárolja magát – közölte lapunkkal Faludi Anna, a Biggeorge's-NV cégcsoport irodavezetője. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom