Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A biogazda ritka, mint a fehér holló

Nem hoztak áttörést az utóbbi évek külföldi tapasztalatai a Vásárhely környéki biogazdaságokban: a kereslet nem nő, a termelés költségei azonban igen. Így a biogazda ma már ritka, mint a fehér holló. Csongrád megyében alig lehet eladni a termékeket, a vásárhelyi és makói biozöldséget Budapesten veszik.
Tavaly ősszel lapunkban is hírül adtuk: a Vásárhelyi Gazdakör szervezésében biotermeléssel foglalkozók egy csoportja külföldi körutazáson vett részt – a gazdák akkor úgy vélték, hogy a spanyol tapasztalatok meghonosítása fellendülést hoz a vegyszerek nélküli termelésben. Jelentős áttörésről azonban egyelőre nem tudnak beszámolni, a kereslet nem nő, inkább csökken, ebben az ágazatban igazán a jólét növekedésével találhatnák meg számításaikat a gazdálkodók.

Meggyőződésből dolgoznak

– Rosszul áll a biogazdálkodásból élők szénája, hiszen gazdaságosság szempontjából nem tapasztalható javulás, mi, akik még kitartunk a vegyszerek nélküli termelés mellett, inkább meggyőződésből tesszük, hiszen úgy véljük: a környezet- és az egészségvédelem szempontjából nem lehet más útja a fejlődésnek. A piac azonban mást határoz meg, a termelési költségek pedig emelkednek – osztotta meg velünk tapasztalatait Héjja Kálmán. A vásárhelyi biotermesztők szövetségének tagja maga is aktív biogazda. Elmondta: saját földjeiken gabonaféléket, lucernát, mézontófüvet, lóbabot és gyümölcsöt, zöldséget termesztenek kemikáliák nélkül. Emellett biomézzel és az ebből készült termékekkel is foglalkoznak, amire némileg nagyobb a kereslet, mint a kenyérgabonafélékre.

Csökkenő kereslet


– A fizetőképes, táplálkozására igényes vevőkör ugyan nem szűkült, de azok közül, akik korábban tudtak áldozni a drágább bioterményekre, sokan a korábbinál jóval rosszabb anyagi körülmények közé kerültek az utóbbi évben, hónapokban, így csökkenés mutatható ki a keresletben. Egy biotermény, vagy az abból készült élelmiszer egyébként általában 10-30 százalékkal kerül többe, mint a hagyományos technológiával előállított, de az utóbbiak egészségre gyakorolt hatása sajnos kézzel fogható. Érdekes tapasztalat, hogy a terhes vagy szoptatós édesanyák nem sajnálják a pénzt a drágább bioélelmiszerre – fogalmazott Héjja. Elmondta: Vásárhely környékén csak kis hányadát értékesítik terményeiknek, inkább Budapest mutat jelentősebb piacot.

Munkaigényes tevékenység

– A biogazda Makón és környékén is ritka, mint a fehér holló, nem is
tudok olyan adatról, amiben az ily módon termelők eredményeit összegeznék. Ennek a termelési módnak a jelenlegi sikertelenségéhez jelentősen hozzájárul, hogy nagyon munkaigényes, és egyre nehezebb elegendő mezőgazdasági segédmunkást találni, foglalkoztatásuk jelentős többletterhet jelent a gépesített termeléshez képest – fogalmazott Nagy-György József makói gazda. Az agrár-környezetgazdálkodási szakember szerint nem várható, hogy a biogazdálkodás a közeljövőben jellemző lesz a dél-alföldi térségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom