Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A biológiatanárok hamarosan megtekinthetik a Tüskevárat

Szeged - Továbbra is kérdéses, mikor mutatják be a mozikban a Fekete István regényéből készült Tüskevár című filmet, de egy szegedi cégnek köszönhetően a biológiatanárok hamarosan megtekinthetik.

Továbbra is kérdéses, mikor mutatják be a mozikban a Fekete István regényéből készült Tüskevár című filmet, amit három éve forgattak Csongrádon. Eredetileg úgy volt, hogy 2006 nyarától vetítik a mozik Balogh György rendező filmjét, ám a premier időpontja azóta csúszik. Időközben új producer vette át a produkció pénzügyi lebonyolítását, akinek a nevét nem árulta el a rendező, mint ahogy azt sem, mennyi pénzt öltek eddig a filmbe. Ami biztos: a biológiatanárok hamarosan láthatják az alkotást.

A Tüskevár mozis premierjére még várni kell, de egy szegedi cégnek köszönhetően a biológiatanárok hamarosan megtekinthetik a Fekete István regényéből készült filmet. Eddig csak a szegedi Grand Caféban rendezett tesztvetítésen láthatta néhány szerencsés néző a Csongrádon három éve forgatott művet, de épp ennek a rendhagyó bemutatkozásnak köszönhető, hogy a szegedi Mozaik Kiadó felkarolta a produkciót. A filmkészítők és a könyves vállalkozás közös szervezésében jövő héten a fővárosi állatkertben budapesti biológiatanároknak vetítik le Balogh György filmjét.

A Tüskevár mozis premierjére még várni kell, de egy szegedi cégnek köszönhetően a biológiatanárok hamarosan megtekinthetik. Fotó: Tésik Attila

– Reményeink szerint ez egy sorozat első állomása lesz, szeretnénk minden megyeszékhelyen vetítéseket rendezni szaktanároknak – nyilatkozta lapunknak Bozsik Katalin művészeti szerkesztő, aki tavaly gyermekeivel együtt nézte meg a félkész Tüskevárt. – Nagyon tetszett nekem, és a kicsiket is végig lekötötte Tutajos és Matula bácsi története. Ami még fontosabb, hogy az író stílusa, mondanivalója cseppet sem csorbult azzal, hogy az eseményeket a mai korba ültetette át a rendező. A természetszeretet sugárzik a filmből, s ezért gondoltuk azt, hogy szemléltetésre is alkalmas lehet. Szerintem a legjobbkor készült el ez a film, a mostanában sűrűn emlegetett kompetencia alapú oktatáshoz pedig kitűnően illeszkedik. A vetítést megelőzően módszertani előadásokat tartunk a pedagógusoknak, a filmbemutató is a képzés része lesz. Bozsik Katalin hozzátette, márciusban Szegeden is bemutatnák a Tüskevárt, illetve a tanév végéig azokban a nagyvárosokban mindenképpen, ahol vadaspark vagy állatkert működik.

– Biztos vagyok benne, hogy sikerül végre befejezni a filmet, ugyanis még mindig hátravannak bizonyos utómunkálatok, és akkor még az idén moziba kerülhet a Tüskevár – mondta lapunknak Balogh György. Tudni kell, hogy a tanároknak levetített Tüskevár nem olyan minőségű, mint amilyen a mozis változat lesz.

Tutajos és Matula bácsi - egyelőre csak a forgatás emlékképein. Fotó: Tésik Attila

A filmrendező elmondra, a korábban megítélt közalapítványi támogatásra nem számíthatnak, de nincsenek letörve, hiszen új producer vette át a produkció pénzügyi lebonyolítását. Nevet nem kívánt mondani, de azt hangsúlyozta, hogy jó kezekbe került a Tüskevár. Balogh György azt sem árulta el, mennyi pénzt öltek eddig a filmbe.

A főszerepet alakító Nagy Marcellt is meglepte, hogy milyen sokáig elhúzódik a 2005-ben rögzített film premierje. Lapunknak elmondta, hogy azóta – bár volt felkérése – nem vállalt filmszerepet, inkább színházban dolgozik. Kérdésünkre, hogy rá lehet-e még ismerni a lassan felnőtt korba lépő Tutajosra, azt felelte, alkatilag egyáltalán nem változott az elmúlt években, így – szerencsére – személyesen is ajánlhatja majd a filmet, ha eljön a reklámkampány ideje.

Így készült...

2004: Demo-felvételeket készít Balogh György filmrendező a csongrádi Serházzugi-holtágon a Tüskevárhoz
2005. július: Megkezdődik a forgatás Csongrádon, a bemutató tervezett időpontja 2006 nyara
2005. október: Pénzhiány miatt áll a munka, a premier tervezett időpontja 2006 őszére tolódik
2006. augusztus: Leforgatják a még hiányzó jeleneteket, a bemutatót 2007 elejére tervezik
2006. december: Leghamarabb 2007 húsvétra kerülhet a mozikba a Tüskevár
2007. június: Tesztvetítés Szegeden, 2007 őszén lehet premier
2007. augusztus: 2007 karácsonya a bemutató új időpontja
2008. február: Új producere van a Tüskevárnak, premier remélhetőleg ebben az évben

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böjti szezon csülökkel és borral

Szeged - Böjt idején is akad, aki a csülökre esküszik. Az étkesek más malacságokat, például Karel Gott táncdalénekes receptjét is kipróbálhatják. Tovább olvasom