Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

A bíróság ragaszkodik a DNS-vizsgálathoz

DNS-azonosítás nélkül nem exhumálhatják a Szegednél Tiszába fulladt Seres Gabriella holttestét. A lányt a folyó vajdasági szakaszán találták meg, és Kanizsán temették el. Az édesapa reméli: már csütörtökön meglesz az eredmény. Az exhumálás, a hazaszállítás és a hamvasztás költségeit vajdasági és magyar temetkezési vállalkozók fedezik.
Seres Lajos lánya sírjánál Kanizsán. Fotó: Karnok Csaba
A Tiszába fulladt Seres Gabriella édesapjától és édesanyjától a szegedi rendőrök vért vettek. A minta a DNS-azonosításhoz szükséges. Seres Lajos tizennégy éves lányát – aki július 29-én merült el Szegednél, a Laposon a Tiszában – a folyó vajdasági szakaszán, Kanizsán egy halász találta meg. A helyszínre érkező orvos szakértő és vizsgálóbíró első pillantásra az gondolta: 25–30 év körül lehet az elhunyt. Seres Gabriellát augusztus elsején eltemették a kanizsai Nagytemetőben. Az édesapa augusztus 14-én fotók alapján azonosította lányát. A Szabadkai Kerületi Bíróság viszont genetikai azonosítás, vagyis megdönthetetlen bizonyíték nélkül nem vállalja az exhumálás engedélyezését – tudtuk meg a bírónőtől, Dér Seregelj Edittől.

– A vérvétel után a szegedi rendőrségen azt közölték, hogy gyorsított eljárással, soron kívül elvégzik az azonosítást – mondta Seres Lajos. Gabriella édesapja hozzátette: dolgozott egészségügyben és tisztában van vele, hogy rendes körülmények között három-hat hónap a DNS-vizsgálat átfutása. Miután a szegedi rendőrök a mintát kijuttatták Szabadkára az édesapának azt mondták: talán már csütörtökön lesz eredmény. Ha Gabriella és a szülők mintái megegyeznek, csak akkor kezdődhet meg az exhumálás előkészítése és a lány holttestének Szegedre szállítása. Mindez – a korábbi televíziós és rádiós híradások szerint – egymillió forintba kerül. Ezzel szemben – információnk szerint – sem a szerb, sem a magyar temetkezési vállalat nem kér pénzt. A kanizsai temetőgondnok elmondta: részükről hetvenkét eurónak megfelelő dinárt – azaz húszezer forintot – szoktak kérni az exhumálásért, de az igazgató úgy döntött: ez esetben ettől eltekintenek.

A holttest – uniós szabályoknak megfelelő – hazaszállítását és a hamvasztást egy Szeged környéki temetkezési vállalkozó intézi, és a költségeket is fedezi. Seres Lajos a hamvakat tartalmazó urnát lánya szobájában helyezi majd el. Az édesapa kitart amellett az elhatározása mellett, hogy a lányát még egyszer látni szeretné. Azt mondta: csak akkor nyugszik meg, ha még egyszer megpillanthatja Gabriellát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kackiás bajusz, őszülő szakáll

A hippikorszakban rengeteg munkát adtak a borbélyoknak a szakállukat, bajuszukat fazonra igazíttató… Tovább olvasom