Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A bódéváros az égbe megy

Kordon, rendőri biztosítás, hatósági emberek. Kényszerbontással távolították el több árus pavilonját a Mars téren. Azoknak a kereskedőknek, akik az új csarnokokba költöznek, az átmeneti időszakra másutt biztosítanak helyet – ígérték az elkeseredett árusoknak.
Eltűnik a bódéváros a szegedi Mars térről. Fotó: Karnok Csaba
December 31-éig mintegy 50 kereskedőt köteleztek arra, hogy bontsa le ideiglenes építési engedéllyel rendelkező bódéját. Mivel ezt nem tették meg, az építési hatóság már másodszorra kegyelmezett meg nekik, és még egy utolsó határidőt jelölt ki számukra: január 23-án 13 órát.
Ennek hatására az elmúlt napokban legalább negyvenen szedték a sátorfájukat, az embertelen hidegben szinte teljesen elnéptelenedett Mars téren már csak hűlt helyét látni a bódévárosnak. Az egyik soron néhány négyzetméternyi járólap emlékeztet egy valahai butikra, a másikon az egymásra hányt deszkák, a sárgálló üveggyapot és az egyéb lomok azt jelzik: a takarítás még hátravan. Darut is látni, amelyik nem sokat teketóriázik: egyszerűen a magasba emel egy lemezekből összetákolt bódét.

Körbejárva a terepen az derül ki, nem „polgári engedetlenségből" várták ki az utolsó percet a kereskedők, hanem azt hitték, még két hónapra megkegyelmeznek nekik, hiszen február végére átadják az új csarnokokat. És a bódésor helyén amúgy is csak parkoló lesz. Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója állítja, azoknak a kereskedőknek, akik az új csarnokokba költöznek, az átmeneti időszakra másutt biztosítanak elárusítóhelyet.

Pavilont árussal emelt fel a daru

Az új piacok kialakítása más városokban sem ment az érdekek sérelme nélkül: a híradásokból emlékezhetünk rá, hogy a budapesti Lehel tér rekonstrukciója során egy idős kereskedőt a pavilonjával együtt emelt fel a daru. Pécsett a buszpályaudvar átalakításával együtt újult meg a mellette lévő piac, de annak már jó tizenöt éve. Jó példaként a miskolci, diósgyőri piacot emlegetik, ahol a Kisosz építette fel a „város gyomrát" a kereskedőkkel együtt, zaj nélkül.

Kijelentését Ökrösné Pádár Katalin, aki maga próbálja meg eltakarítani a pavilonját, cáfolja. (Ő már szombaton elkezdte a butik szétverését, de túl jó minőségű a beton.) A kereskedő sérelmezi, hogy a piac kft.-vel szerződőként az ígéretek ellenére sem kapott átmeneti árusítási helyet. Majd azzal biztatták, hogy maradhat az új épület átadásáig. Martonosi István, a Kisosz megyei titkára papírokkal támasztja alá, amit Ökrösné mond. Hozzáteszi, a Kisosz pozitívan állt hozzá a piacépítéshez, a kereskedőket biztatta a költözésre, ezt az „erőfitogtatást" azonban nem érti. Szőllősi Béla, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője szerint is kár volt addig elkezdeni a bontást, amíg a csarnokokat nem adták át: ezzel a lépéssel a város nem vált a kereskedők partnerévé.

Pappné Tombácz Ildikó, az építési hatóság irodavezetője elmondta: a beruházás átadása csúszna, ha ezt a sokadik határidőt nem tartanák be. A parkoló alatt ugyanis a közműveket ki kell cserélni. Arra a kérdésre, vajon kivételek-e a még álló bódék, azt a választ kaptuk: azok végleges építési, használatbavételi engedéllyel rendelkeznek, tulajdonosaikkal külön-külön kell tárgyalnia az önkormányzatnak.

Két férfi, két kereskedő áll egy kupac mellett, valaha szomszédok voltak. Egy felsepert helyen élelmiszerbolt állt, tulajdonosa nem kíván az új csarnokban árulni, mivel nincs 6 millió plusz áfája a 36 négyzetméteres pavilonért. Balogh István bélkereskedő is búcsút mond a Mars térnek: szezonális cikket árul, az új csarnokban nem termelné ki a bérleti díjat.

Megyünk arra, ahol a legnagyobb a csoportosulás: az építési hatóság kordonnal vesz körül több butikot, és 13 órakor nekifog a kényszerbontásnak. Érvényes határozattal, rendőri biztosítással, a tulajdonosok távollétében. A bontás mintegy 300 ezer forintos árát a kereskedőkre terhelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom