Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A borotvahab és a nitrogéngáz

Tejszín és borotvahab felhasználásával is láthattak kísérletet azok, akik szombaton a Szegedi Tudományegyetem fizika tanszékére látogattak. A fizika napjának célja a természettudomány megszerettetése, valamint a fizika szak népszerűsítése.
Az érdeklődők bekukkanthattak a laborokba, ahol többek között zajjal kapcsolatos kísérleteknek lehettek tanúi, és készíttethettek magukról háromdimenziós felvételeket. A terravattos lézerdobozban pedig apró gömbvillámot is láthattak.

Szabó Gábor akadémikus kísérletét árgus szemekkel figyelték az érdeklődők Fotó: Segesvári Csaba

Aki kíváncsi volt rá, a Soho űrszonda felvételét tanulmányozhatta laptopon. Szabó Gábor akadémikus érdekes kísérleteket mutatott be a levegővel: vákuum segítségével megduzzasztotta a borotvahabot és a tejszínhabot egy üvegharangban, majd nitrogéngáz használatával könnyedén mozgatott egy deszkán álló lányt az asztalon. A rendezvényre látogató középiskolások fizikatotót tölthettek ki, amelyért cserébe értékes ajándékokat nyerhettek. A legfelső emeleten pedig, a csillagdában tükrös távcsővel vizsgálhatták a szomszédos kéményen csücsülő galambokat.

Olvasóink írták

  • 2. Mese 2008. február 04. 21:32
    „Hát igen... pedig elmentem volna. Főleg tubit lesni ^_^”
  • 1. bobca 2008. február 04. 09:15
    „Utálom, hogy ezekről az eseményekről mindig utólag tudósítanak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Beáta, a delmagyar.hu 2007-es szépe

Szeged - Korábban a kapusok pulzusszámát emelte az egekig, manapság a férfiakkal teszi ugyanezt: egy női focicsapat csatárából avanzsált a delmagyar.hu 2007-es szépévé Fekete Beáta. Tovább olvasom