Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A bűncselekmények kárvallottjait segítik

Naponta három ügy, 197 azonnali pénzsegély kérelem – ez a rögtönzött mérlege a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő szolgálata ez évi eddigi munkájának. A másfél év óta létező közigazgatási szolgáltatásról a hivatal megyei igazgatóhelyettese, Zöldi Klára beszélt.
– Azt szeretném, ha nem lenne munkák! – fogalmazza meg óhaját Zöldi Klára, az áldozatsegítő szolgálat megyei vezetője, az igazságügyi hivatal megyei igazgatóhelyettese. Ám e hivatal tavaly januárja óta nyújtott szolgáltatásaira mindaddig szükség van, ameddig bűnt követnek el egymás ellen az emberek. A szolgálat ugyanis a bűncselekmények áldozataival foglalkozik.

– Áldozatnak hivatalunk nemcsak a bűncselekmény sértettjét tekinti, hanem annak hozzátartozóját, sőt: akár még a tanút is – pontosít a szolgálatvezető. Az uniós jogharmonizáció eredményeként született a szolgáltatás, mégis összetettebb segítséget ad, mint az EU-tagországokban szokás. Az itt dolgozó jogászoknak ismerniük kell olyan szakterületet is, mint például a betegjog, vagy a nyugdíjba vonulás szabályai, a szociális segélyek rendszere.

Napi három

Naponta három üggyel foglalkozik, vagyis segít valamilyen bűncselekmény áldozatának a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatalban dolgozó három jogász. Idén az első hat hónapban összesen 197 azonnali segélyről döntöttek, 30 szakjogászi kérelmet továbbítottak, 51 érdekérvényesítésről döntöttek és 86 tájékoztatást nyújtottak. Az itt kezdeményezett, körülbelül 15 kárenyhítési ügyről a hivatal budapesti központjában döntöttek. A szolgálat első évének országos mérlege: 4765 tájékoztatás, 3526 szolgáltatás (azonnali pénzügyi segítség, érdekérvényesítés, szakjogászi támogatás), 460 kárenyhítés.

– Csak a segítőkészség csúcsa a határ – fogalmaz a korábban a szegedi polgármesteri hivatal panaszirodáján dolgozó jogász, Zöldi Klára, mikor azt érzékelteti, a jogszabályban is megfogalmazott alapkötelezettségükön túl mi mindenben támogathatják az áldozatokat. A szakjogászi szolgáltatást, vagyis a nép ügyvédjének segítségét az áldozatok kedvező feltételekkel vehetik igénybe. Az érdekérvényesítés nemcsak a társadalombiztosítási ügy intézéséhez szükséges nyomtatvány kitöltését jelentheti, hanem pszichológus fölkutatását például a fiatalkorú áldozat lelki gondjainak megoldása érdekében.

A pénzügyi segítség is kétféle jelent. A bűncselekmény, például lopás miatti krízishelyzet megoldását hozhatja az egyszeri (legfeljebb közel hetvenezer forintnyi) segély. Mert például az a Szegedre kiránduló Audi-tulajdonos, akinek ellopták az autóját az összes iratával, pénzével, bankkártyájával együtt, hiába dúsgazdag, krízishelyzetbe került, az azonnali pénzsegély híján nem tudott volna lakóhelyére visszautazni. Kárenyhítést csak a szándékos, személy elleni, erőszakos bűncselekmény áldozata kaphat. Ilyen, legfeljebb egyszer egymillió forintos támogatásban részesülhetnek például a gyilkosság miatt elhunytak hozzátartozói.

A vélelemre, vagyis a bűncselekmény bejelentésére alapozódik, továbbá kérelemre, vagyis a formanyomtatvány kitöltésével indul az áldozatsegítés, feltétele: a feljelentés. De nem ez az oka annak, hogy a másfél éve létező szolgálathoz az áldozatok közül csak kevesen fordulnak. A nyomozónak, a rendőrnek kötelessége, hogy már a bűncselekmény bejelentésekor elmondja a sértettnek és hozzátartozójának, mire jó az igazságügyi hivatal áldozatsegítő szolgálata. Magyarországon az évi 230 ezer bűncselekmény kárvallottja közül 9 ezer sértettnek és hozzátartozónak segített a szolgálat anyagilag vagy más módon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom