Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A cégnél nincs kollektív szerződés

A Szegedi Paprika Rt. vezetése július közepén felmondta a kollektív szerződést, mivel nem jutott dűlőre a szakszervezettel egy tervezett új munkarenddel kapcsolatban. Utána az a furcsa helyzet állt elő, hogy a dolgozók – az érdekeiket védő szakszervezet helyett – a menedzsmentnek adtak igazat.
Október közepéig, további 90 napig még élt az a kollektív szerződés a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt.-nél, amelyet júliusban mondtak fel. Eszerint hét végén csak rendkívüli munkarendben lehetett dolgoztatni az embereket, 50 százalékos bérpótlék ellenében. A menedzsment ezen a gyakorlaton szeretett volna változtatni – tudtuk meg Bartos András vezérigazgatótól –, mivel „nem lehet rendszeresen rendkívüli munkavégzést elrendelni, márpedig a kollektív szerződés értelmében a szombati annak számított volna".

Az új kollektív szerződés tervezetében azt ajánlották fel a dolgozóknak, hogy a kora nyártól őszig tartó szezonban egyezzenek bele egy négy hónapos, hol szombati, hol hétfői pihenőnapot tartalmazó, a konzervipari piaci ingadozásokhoz alkalmazkodó munkarendbe, amelynek a végén „kijön" az átlagos munkaidő. Ebben néhány szombatot túlmunkaként – szabadnappal kompenzálva –, míg a többit rendes munkanapként vettek volna figyelembe. Csökkent volna a délutáni és az éjszakai műszak utáni pótlék is 5-5 százalékkal, az eddigi 30-50 helyett 25-45 százalékról szólt az ajánlat.

Mivel a szakszervezet nem írta alá a tervezetet, a munka törvénykönyve szerinti „sovány" munkaügyi szabályzat lépett nemrégiben életbe, amelyet egyedül a 25-45 százalékos műszakpótlékkal javítottak fel. (A törvény csak 15-30 százalékot javasol). De például kimaradt belőle a törzsgárdajutalom lehetősége, amelynek összege Bartos András szerint személyenként a 70-80 ezer forintot is elérheti.

A szakszervezet annak ellenére sem írta alá a tervezetet, hogy a dolgozókat megszavaztatták: elfogadnák-e az új kollektív szerződést, és a 271 alkalmazott közül 208 töltötte ki a lapot, közülük pedig 171-en támogatták a menedzsment ajánlatát. Kálomista Zsigmondné, aki a gyártásban dolgozik három műszakban, lapunknak elmondta: jobban jártak volna, ha a szakszervezet aláírja a kollektív szerződést, mert csak 5-5 százalékos műszakpótlékot veszítettek volna el, viszont van megállapodásuk, s megmarad – egyéb juttatások mellett – a törzsgárdatagságért járó pénz: nagyon sokan dolgoznak 15-20-25 éve a cégnél. Hozzátette: örülni kell annak is, hogy van munkahelyük, emiatt szerinte a szakszervezetnek kompromisszumot kellett volna kötni.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint eléggé furcsa helyzet, hogy most őket tartják „gonosznak", amiért kiálltak a korábbi műszakpótlékok mellett. Báló Zsuzsannát, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. szakszervezetének elnökét tegnap nem sikerült elérnünk telefonon, jelenleg táppénzen van.


Svédcsavar

Ha a Paprika Rt.-nél történtek részleteibe is belemegyünk, akkor azt is le kell írnunk, hogy a szakszervezet a törvény betűje szerint nem volt jogosult aláírni a kollektív szerződést, mivel tavaly év végén az üzemi tanácsi választásokon nem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát. Ilyen helyzetben megszavaztatják a dolgozókat az új kollektív szerződés tervezetéről, hogy elfogadják-e, avagy sem, s ha igen, akkor ezzel a szakszervezet voltaképpen megkapta a felhatalmazást a szerződés aláírására. Az érdekképviselet mégsem látta el azt kézjegyével. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alvó csecsemőket nem fényképezik

Hetente több száz embert fotóznak le a szegedi okmányiroda munkatársai. Nyaralás előtt,… Tovább olvasom