Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A cégvezető becsapta az ajtót

A szegedi Arany Delikát Plusz Kft. hivatalosan bejegyzett székhelyén és mórahalmi telephelyén nem raktároz, öttömösi és sándorfalvi telepén viszont illegálisan kotyvasztja is a hihetetlen mennyiségű befőttet, savanyúságot. Szeged-rókusi otthonában – cége székhelyén – felkerestük a vállalkozót.
Takó Gusztáv cégvezető elzárkózott a kérdéseink elől. Orrunk előtt becsapta rókusi otthonának ajtaját. Fotó: Schmidt Andrea
Ránk csapta az ajtót tegnap délben Takó Gusztáv az Ipoly sori panelház legfelső emeletén. A vállalkozó azt mondta – mobiltelefonos beszélgetését néhány pillanatra félbeszakítva –, hogy „családi ügyek zajlanak". Cége, az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan működő öttömösi és sándorfalvi savanyítótelepről kérdeztük. Rögtön rávágta, hogy „itt ilyen nincsen". Megmondtuk, hogy a cégbejegyzésben ez a cím és az ő neve szerepel, sőt láttuk, hogy a postaládáján is ki vannak írva egymás mellé. Erre becsapta az orrunk előtt az ajtót.

Az Arany Delikát cégbejegyzésben szereplő mórahalmi telepét is megtaláltuk. Pontosabban annak csak a hűlt helyét láttuk, mert egy másik zöldségraktár működik a Kissori úti telepen. A munkások emlékeztek még, hogy két éve ment el onnan „Guszti bácsi és a minőségi savanyítója".

Hamis olaj és paprika

Takó Gusztáv nem ismeretlen a bűnüldöző szervek előtt. 1994 és 1996 között olajhamisítási ügyekben merült fel a neve. Információink szerint akkor két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulása után Budakalászon jegyeztetett be céget, és Mórahalmon is tevékenykedett. Ekkor paprikahamisítással gyanúsították, az őrölt fűszerhez ugyanis téglaport kevert. Más ügyekben is indult ellene eljárás.

A megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomáson az Arany Delikát legutóbbi – az öttömösi három lebukása utáni – negyedik, sándorfalvi ügyéről érdeklődtünk. A lapunk segítségével lebuktatott sándorfalvi illegális savanyítótelep működése miatt ismét egymillió forintos bírságot szabott ki a hatóság. A büntetés felső határa ugyan hárommillió lenne, de kiszabásakor a hatóság mérlegelte, hogy be is tudja majd hajtani.

Az élelmiszer-ellenőrök határozatot hoztak, hogy a minden eddiginél nagyobb mennyiségű, 113 tonnányi zárolt árut meg kell semmisíteni. A 42 tonna üveges, a 56 tonna hordós savanyúságot, valamint a 15 tonna nyers káposztát, mivel nem számít veszélyes hulladéknak, elég komposztálni. Ez azt jelenti, hogy az Arany Delikátnak ellenőrzött körülmények között mindent egy általa kiválasztott hulladékudvarra kell szállítania.

A hatóság döntését nem kell azonnal végrehajtania, mert az áru a zárolás miatt közvetlen veszélyt már nem jelent. Emberi egészségre azonban veszélyes a termék, ez pedig önmagában is kimeríti a bűncselekmény gyanúját. Ha a hatósági zár alá helyezett áruhoz bárki hozzányúl, vagy elvisz belőle, az szintén bűncselekmény.

A levélszekrényen jól alvasható az Arany Delikát Plusz Kft. felirat. Fotó: Schmidt Andrea
Szigeti Sándor igazgató-főállatorvos elmondta, a vállalkozó nem vitatta a sándorfalvi telepen történt szabálysértés tényét. Sőt tegnap tájékozódott is a hivatalban a fellebbezés lehetőségéről, amely jogában is áll 15 napon belül. Hatósági szakértőt kérne fel, hogy így cáfolja a közegészségügyi veszélyeztetés tényét, azaz hogy tovább feldolgozhassa a termékeit.

Mivel a megtalált nagy mennyiségű áruféleségek eredetéről semmit sem tudni, az Arany Delikátnak beláthatatlan számú vizsgálatot kell elvégeztetnie. Ez pedig olyan horribilis költség, amely sokkal többe kerülhet, mintha megsemmisíttetné a zárolt árut. Tavaly télen egyébként az Arany Delikát nem fellebbezett, akkor lezárták az ügyet.


Öttömös, Ásotthalom, Sándorfalva

Megtudtuk: a héten az öttömösi illegális üzemben zárolt több mint 90 tonna termékből egy ásotthalmi céghez is jutott áru. Több hordónyi savanyú karfiol pedig Sándorfalvára vándorolt, ahonnan piacra akartak szállítani belőle. Közben egy szegedi nagykereskedő raktárában is felbukkantak az illegális befőttek. Külső cégeknél eddig összesen félezer ötliteres és több mint kétezer literes üveg befőttet zárolt a hatóság. Az igazgató főállatorvos megjegyezte, a céggel az élelmiszer-ellenőrző hatóság bizalmatlan, ezért rendszeresen visszamennek ellenőrizni az öttömösi és a sándorfalvi telepét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitációs centrum: a kevesebb több

Gyermekrehabilitációs osztályt szeretnének kialakítani a vásárhelyi kórházban – írtuk… Tovább olvasom