Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

A cigányréce sérülése

Évente több száz védett, hazai állatot mentenek meg a Szegedi Vadasparkban. A sérülten-betegen ide került állatokat gyógyulásuk után a szakemberek szabadon engedik.
Veprik Róbert igazgatóhelyettes és a beteg réce Fotó: Gyenes Kálmán
Biztonságban érezheti már magát az a cigányréce – fokozottan védett, ritka madár –, melyet a napokban juttatott el egy nyugdíjas házaspár a Szegedi Vadasparkba. – Együttműködünk dr. Kókai Károly állatorvossal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportjának alelnökével, most is ő vizsgálta meg az állatot az áldozat – mondja Veprik Róbert igazgatóhelyettes. A réce szárnysérülése nem túl súlyos, a vadasparki tavon, a sok más vízimadár között, biztonságban megvárhatja a tavaszt. Akkor aztán, ha úgy gondolja, elrepül – ha akar, marad.

A vadaspark öt éve foglalkozik sérülést szenvedett, megbetegedett hazai, védett állatok gyógyításával, befogadásával, szabadon engedésével. A segítségre szoruló madarakat, emlősöket, hüllőket, egyéb élőlényeket a megtalálók – sokszor nemzeti parkok szakemberei – juttatják el az intézménybe. Nemcsak a puszta megmentés a cél, hanem az is, hogy az állatot később, felgyógyultan szabadon lehessen engedni. Előfordul: a fölgyógyított állat a szabadban már nem tudna megélni, utódokat nevelni – ekkor a vadasparkban éli tovább az életét – gondos ápolás mellett. Az intézményben található gólyák például kivétel nélkül ilyenek: elengedni nem lehet őket, mert nem tudnak rendesen repülni, ám itt kitűnően érzik magukat. Még szaporodnak is: évről évre fiókákat nevelnek, s a felnőtt utódok ősszel, annak rendje-módja szerint, a „vad" gólyákkal együtt, elrepülnek Afrikába.

Elkészült a karantén

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán nyert 19 millió forintos támogatásból és a szegedi önkormányzat segítségével 35 millió forint értékű karantén épült a Szegedi Vadasparkban. A létesítmény – az ünnepélyes átadás januárban lesz – lehetővé teszi, hogy a megmentendő állatokat, amíg szükséges, a vadasparki állománytól elkülönítetten tudják kezelni.  
Mi volt a legkülönlegesebb állat, ami a vadasparkban szerezte vissza egészségét?
– Egy rétisas. Épp a Hortobágyon voltam az ottani nemzeti park igazgatóságának vendégeként, amikor egy bácsi behozta az alig élő, mérgezést szenvedett madarat – mondja Veprik Róbert. A sas dr. Kókai Károly antibiotikumos és vitaminos kezelése eredményeként két hét múlva rendbejött, s szabadon lehetett engedni. A tavaly tavaszi darumérgezésnél négy madarat sikerült megmenteni – de került már ide sérült vidra is éppúgy, mint őzgida.

Előfordul: nem sikerül megmenteni az állatot, mert például nagyon súlyos sérülést szenvedett, vagy mert túl későn találtak rá. Ilyenkor preparálás után múzeumba kerül, így szolgálva tovább az ismeretterjesztést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terülj asztal, otthon

Külföldön megszokott, hogy szentestén étteremben eszik az egész család – a háziasszonyok… Tovább olvasom