Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A csajok a csúcsra törnek

Szeged – Az egyik lány az extrémet szereti, míg a másik konzervatívabb. Segítünk kitalálni: fodrászokról és sminkesekről beszélünk, akik versenyen is sikeresek.
Alig egy éve kezdtek, máris több versenyen vettek részt, mint a legtöbb szegedi fodrász, kozmetikus. Szeptemberben a pécsi IX. Ifj. Rónai László Emlékversenyen női nyitott haj kategóriában ezüst-, esküvői smink-alkalmi kikészítés felnőtt kategóriában pedig bronzérmet szereztek.
– Olyan kategóriában indulsz, amilyenben csak szeretnél. Úgy látszik idén a nyitott haj jött be. A versenyen egy leengedett hajú lányt 20 perc alatt „újjá" kellett varázsolnunk – mesélte Kovács Enikő. A 23 éves szegedi lány barátnőjével, Győrki Noémivel indult a pécsi fodrász-kozmetikus versenyen: mivel a megmérettetés költségeit maguk állják, egymást segítették a felkészülésben.

Sminkes és fodrász csajok a csúcsra törnek. Győrki Noémi egy munkája. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Férfiként rögtön felmerült bennem a kérdés, ez a nyitott haj a legnehezebb versenyszám? – A konty sokkal komolyabb, de annak az elkészítése már a hajszobrászat felé hajlik – mesélte Enikő. A fiatal lány szerint azért is „meglepő" az eredményük, mert nincs mentoruk.

Enikő és Noémi, már nem csak a szalonban, versenyeken is eredményesek

Enikő: 2010.02.14. : Miskolc Kupa 
Szabadkategória  Konty III. hely

2010.08.22. : Mezőtúri Országos Fodrászverseny
Konty kategória III. hely + Különdíj

2010.09.26. Pécs IX. Ifj. Rónai László Emlékverseny
Női nyitott haj kategória  II. hely

Noémi: 2010.09.26. Pécs IX. Ifj. Rónai László Emlékverseny
esküvői smink-alkalmi kikészítés felnőtt kategóriában III. hely
– Noémi kezdte a sminkkel, utána hozzám került a modell, Dominika – mondta a verseny menetéről Enikő, aki az esküvői sminkhez szolid kontyot készített. – Nem fantázia, hanem alkalmi sminket készítettem – magyarázta Noémi, akire teljesen értetlenül néztem: egyiket sem tudom, hogy lehet-e az utcán viselni vagy sem. Megkértem a lányokat, magyarázzák már el, mi a különbség a két smink között, így férfi olvasóink is boldogabban térhetnek nyugovóra. – Az alkalmi smink során az arc előnyös tulajdonságait kihangsúlyozzuk, a hibákat palástoljuk. A sminket befolyásolja az alkalom, az évszak, ruha, szemszín és még sok minden más. Ezzel szemben a fantázia smink lényege, hogy a sminkes kiléphet az elvárások soraiból és a megszokott sminkvilágból. A versenyre visszatérve a lányok megállapították: jól sikerült a smink (és a nyitott haj) hiszen díjat hoztak el vele.

A fodrász-sminkes szakma rejtelmeiben tovább kutakodva, a zsűrizésről megtudtuk: a sminknél az átmeneteket, a munka tisztaságát, a hajnál a kilógó hajszálakat vizslatják a szigorú szempárok. Ezen kívül még az is számít „egy kicsit", hogy kinél tanulsz, dolgozol.

Enikő, Dominika és Noémi.
Enikő, Dominika a modell és Noémi.
– Én csak az extrémet szeretem – mondta Enikő, aki szerint versenyzés nélkül nem érdemes fodrásznak menni. – Egész nap bent ülni, ugyanazokat az unalmas frizurákat vágni, na, ez nem nekem való. Mindig örülök, ha valaki egy kicsit érdekesebb hajat kér, jobban kiélhetem magam – magyarázta a meglehetősen energikus szegedi fodrászlány. Barátnője, Noémi, ellenben a visszafogottabb stílust képviseli: szerinte a hétköznap is viselhető sminkek jobbak, mint a fantáziasminkek.

Egyvalamiben viszont mindkét lány egyetértett: siker, hogy saját erőből idáig eljutottak. Bíznak benne, hogy lesz még folytatás, és a csajok tényleg a csúcsra jutnak.

Olvasóink írták

  • 3. kiokushyn 2010. november 11. 13:24
    „Ti ketten -gonoszok-.”
  • 2. antikos 2010. november 11. 10:30
    „Ugyan már (X)-es:)”
  • 1. Olvasóka 2010. november 11. 09:39
    „ingyen reklám?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Márton esete az árulkodó libákkal

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a mondás. Összegyűjtöttünk néhány… Tovább olvasom