Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A családterápia nem szégyen

Szeged - Kevesen mernek terapeutától segítséget kérni családi problémák esetén, pedig néhány beszélgetés elég lehet a megoldhatatlannak tűnő konfliktusok kezelésére.
Több mint ötszáz szakember részvételével jubileumi vándorgyűlést tart a hétvégén a Magyar Családterápiás Egyesület Szegeden. A rendezvény méretéből is látható: terapeutákból nincs hiány hazánkban. Szegeden a párkapcsolati tanácsadás mégis gyerekcipőben jár, miközben egyre többen szorulnának rá erre a szolgáltatásra.

– Sokan nincsenek tisztában azzal: ha gond adódik életükben, van lehetőségük segítséget kérni – fogalmaz Nagy Zsuzsanna családterápiás vizsga előtt álló mentálhigiénés szakember. Mások szégyennek, egyfajta bélyegnek érzik a terápiát, pedig semmi különös nincs benne. Sokszor elég egy külső szem, és a problémák kibeszélése után megoldódnak a gondok. Amerikai filmekből mindenkinek ismerős lehet a házassági tanácsadás – a családterápia tulajdonképpen ebből nőtt ki. – Nem is lehet a kettőt élesen szétválasztani – mondta Nagy Zsuzsanna. – A legjobb példa erre éppen az a problémakör, amivel a leggyakrabban keresnek fel bennünket: a gyermeknevelési nehézségek. Sok esetben kiderül: a konfliktusok alapja a szülők párkapcsolati gondja, a család egészségtelen működése. A gyerek erre reagál érzékenyen. Soha nem egy családtag hibás vagy felelős a problémáért, a rendszerben mindenki hat mindenkire. Ha egyikük meg tud változni, az a család többi tagján is meglátszik majd.

Nagy Zsuzsanna. Fotó: DM/DV
Nagy Zsuzsanna. Fotó: DM/DV

A szakember kiemelte: jellemzően akkor kérnek tőlük segítséget, amikor már nagy a baj. Pedig ha időben konzultál valaki szakemberrel, elkerülhetők azok a szakadások, amelyeken már csak nehezen lehet segíteni. – A családterápia sokszor a meglévő erőforrások tudatosításáról szól: ha sikerül kívülről nézni a történéseket, máris észrevehetők azok az apróságok, amelyek az elakadást okozzák az amúgy jól működő rendszerben – fogalmazott a szakember.

A családterápia akkor sem haszontalan, ha egy házasság menthetetlen. – Elérhető, hogy a felek legalább elismerjék, amit a másiktól kaptak. Egy őszinte beszélgetés után pedig levonhatják a tanulságokat, hogy a következő kapcsolatukban már ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.

Olvasóink írták

 • 6. 4Angel 2011. április 10. 20:44
  „Az ötlet jó de kilehet fizetni egy átlagos embernek , Pároknak vagy ez is a gazdagok kiváltsága ?!

  Magyarországnak kb.. 80 % ának el kéne egy ilyen beszélgetésre mennie !!! ( Én véleményem)”
 • 5. THE 2011. április 09. 15:26
  „Kíváncsi vagyok mennyibe kerül számla nélkül egy foglalkozás.”
 • 4. jozko 2011. április 09. 12:23
  „Minden lánc legfeljebb olyan erős, mint a leggyengébb szeme!

  Tárgyilagosan behatárolva a leggyengébb szemet, azt megerősítve - szükség szerint kicerélve! -
  a lánc szakító szilárdsága nő.

  A szakember segítsége lehet szükséges -de nem feltétlenül elégséges feltétel!
  Sajnos sok ember nemhogy a jóindulatú, segítő kritikát,
  de még a gondoskodó szeretetet is képtelen elfogadni!

  Megoldás arra is van-de az már fájdalmasabb /ám néha elkerülhetetlen/.

  A "szakember" képesítéshez talán elég, az alkalmassághoz viszont kevés a diploma, az iskolában szerzett tudás!”
 • 3. sajtkukac 2011. április 09. 10:47
  „Ezzel mindössze annyi a baj - saját ismeretségi körben megtörtént eset - hogyha el is jutnak egy ilyen therápiára, az semmit nem jelent, hogy az ott kapott tanácsokat megfogadják! Sajnos nincs felnőve ez az ország ehhez (sem)! Annak dacára, hogy két gyereket alig bírtak eltartani, meg a banki hiteleket fizetni, a szakember és a család jótanácsa ellenére is bevállalták a harmadik gyereket, mert asszonyka úgy akarta, pedig a férje lop-csal-megcsal-hazudik, és mindezzel ő is tisztában van. Észt még egy terapeuta sem tud adni sajna!”
 • 2. Zsoltee0716 2011. április 09. 10:44
  „Ha jól látom a terepauta férjezett.

  Sok emberre rá férne. Párokra is és barátokra akinek egymással van konfliktusuk.”
 • 1. FEFE 2011. április 09. 09:25
  „Ja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Présben a szegedi önkormányzati cégek

Négy önkormányzati cég - közülük háromnak december óta új vezetője van - veszteséggel tervezte meg az idei évet. Tovább olvasom