Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

A csalók eladták a házat és a kazánt

Szegedi csalók lopták szét egy sándorfalvi tanya épületét és az udvaron található értékes vasberendezéseket. A bandát a rendőrség elfogta, a berendezések maradványait lefoglalták. Tegnap megint darabolók dolgoztak a tanyán.
Tegnap is darabolták a vasat – ezúttal legálisan. Fotó: Segesvári Csaba
– Nem akartam hinni a szomszédnak, amikor megkérdezte, hogy eladtam tán a tanyámat? Mert már viszik is – idézte fel a hét elején történteket a sándorfalvi vállalkozó, Nemes Nagy János. – Még akkor sem gondoltam, hogy ilyen velem megeshet, amikor a rendőrök értesítettek. Kimentem, és leesett az állam: el akartak vinni minden mozdíthatót. A sportpálya melletti tanyámon régen kertészet működött. A területet kiadtam bérbe, és otthagytam a gazdasági épületet, a markolót, két kazánt és a hozzájuk tartozó három óriási gázolajtartályt. Hatalmas érvágás, mert most akartam átszállítani mindent a forráskúti kertészetembe. Összességében úgy tizenötmillió forint a károm.

Legális darabolók

Tegnap megnéztük, mi maradt a sándorfalvi tanyából. Érkezésünkkor éppen öt darabolómunkás serénykedett a maradék vaslemezeken és a markológépen. Két napja szabdalták és szortírozták a vashulladékot. Értesítettük a körzeti megbízottat. Nagy sokára kiderült, ezúttal legálisan dolgoznak. A tulajdonostól megtudtuk: menti a menthetőt. Eladta a tizenötmilliót érő berendezések szétaprított maradványait egy szatymazi fémfelvásárlónak. A hulladék eladásából az ellopott értékék legfeljebb tizedét szerezheti vissza. Fontolgatja, hogy kártérítési igényét polgári perben érvényesíti.

Bár a férfi a városban lakik, nemigen járt a tanyája felé. Az őrizetlenül hagyott tanyára felfigyelt egy szegedi férfi. Ő volt a vasdarabolós akció értelmi szerzője. Három társával kihasználták a kínálkozó alkalmat, és mintha ők lennének a tanyatulajdonosok, vevőt kerestek a „talált" vasárura. Szatymazon és Dorozsmán kötöttek üzletet. Mivel a berendezéseket a méretük miatt nem tudták elszállítani, a hét elején a vevők vasmunkásokat bíztak meg a feldarabolással. Ők nekiestek a tanyaépületnek, onnan elhordtak minden használhatót. Az ablakokat és ajtókat is eltüzelték, hogy melegedhessenek a munka szünetében. Lángvágóval napokon keresztül darabolták a két vastartályt, szétvágták a kazánokat, de nem kímélték a markológépet sem.

Amikor a rendőrök leleplezték a vasdarabolókat, ők még egy hamis adásvételi szerződéssel is igazolni tudták magukat. Dorozsmán és Szatymazon előkerültek a sándorfalvi tanyatulajdonos kazánjának és tartályainak darabjai. És megtalálták a rendőrök az ellopott vas fürdőkádat, a lépcsőt, meg a kerítést is. Ezeket lefoglalták.

Értesüléseink szerint a dorozsmai vevőnél sikerült elfogni az áleladókat. A vevő csalta vissza őket egy kecsegtető ajánlattal, akkor futottak a rendőrök karjaiba. Úgy tudjuk, a négytagú vaseladó bandát a rendőrség letartóztatta. A szegedi rendőrkapitányság lopás megalapozott gyanúja miatt folytat ellenük eljárást. A darabolómunkásokat tanúként hallgatták ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom