Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A csapat a nővel együtt kerek

Egy szegedi magánnyomozót választottak meg nemrégiben a Magyar Detektív Szövetség elnökévé. Vadányi Anna előtt még soha nem tölthette be nő ezt a tisztséget. A 38 éves, kétgyermekes családanya azonban ezután sem csak az íróasztal mögött dolgozik majd, hiszen – mint mondja – hiányozna neki az adrenalin.
Vadányi Anna: A detektívek élete nem csupán „bugyiügyekből" és pénzbehajtásból áll Fotó: Frank Yvette
Először fordult elő a Magyar Detektív Szövetség történetében, hogy egy nőt választottak meg vezetőnek. Egy hónapja egy szegedi magánnyomozó áll a szervezet élén: Vadányi Anna, aki többek között annak a megújulási folyamatnak is köszönheti kinevezését, mely jelenleg is folyik, és amelyben maga is aktívan részt vett. A döntőbizottság ellenszavazat nélkül választotta meg a szegedi nőt, aki már pályázatában is a szakmai továbbképzés fontosságát hangsúlyozta.

A 38 éves nyomozónő kinevezése után sem cserélte fel izgalmas munkáját íróasztal mögötti adminisztrációra. – Hiányozna is az adrenalin – mondta nevetve. Továbbra is követi, megfigyeli a rábízott személyeket, adatokat gyűjt, és elhárítási munkákat végez. Tipikusan olyan munkája van, melyhez a legtöbben kilyukasztott újság mögé bújó, nagyítóval közlekedő férfit képzelnének el. Pedig Anna szerint nagy szükség van ebben a szakmában a nőkre is.

– Nekünk más a beállítottságunk – magyarázta. – Alaposabbak, precízebbek vagyunk, könnyen át tudjuk alakítani megjelenésünket, ami segít beleolvadni a környezetbe. És nem utolsó sorban ott van az a sokat emlegetett női megérzés is, ami egyáltalán nem olyan butaság, mint aminek sokan gondolják. Egy csapat szerintem a nővel együtt kerek.

A szegedi nyomozónő hozzátette: az is csak a filmesek képzeletének szüleménye, hogy a detektívek Poirot és James Bond keverékei, akiknek az élete csupán „bugyiügyekből" és pénzbehajtásból áll. – Sokan kérnek fel bennünket büntetőügyekben adatgyűjtésre, mellyel a rendőrök munkáját segítjük, és a gazdasági életben egyre nagyobb igény mutatkozik az üzleti hírszerzésre és elhárításra is.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy soha nem kerül sor autós követésre vagy titkos megfigyelésre. Meglehetősen sajátos életforma ez, ahol nincs hétvége, se éjszakai alvás. De – mint Vadányi Anna példája is mutatja – nőként sem lehetetlen ebben a szakmában helyt állni. Hiszen két gyermek édesanyjaként is sikeresen működteti párjával közös cégét, és ezentúl már az egész szövetséget is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom