Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A csapból az ebeknek is folyik a víz

Szegeden huszonnyolc ivókút található. A helyiek és a turisták ezekből olthatják szomjukat. Néhány kutyatulajdonos azonban kedvencét is ott itatja. Akad, akit felháborít az ebitatás, másokat nem zavar, hiszen a csapot – mindenki tudja – amúgy sem szabad bekapni. Az üzemeltető megnyugtat, folyamatosan tisztítják a kutakat, így a fertőzés elkerülhető.
Kedvünkre válogathatunk ezekben a napokban a borfesztivál különlegességei közül, ám ha a fizetős kóstolók miatt elfogyott a pénzünk, de esetleg még szomjazunk, segíthetnek a város számos pontján működő köztéri ivó- és díszkutak.

– Mindennap kocogok a belvárosban. Legtöbbször kulacsot hozok magammal, de előfordul, hogy hamarabb kifogy, mint ahogy végeznék. Ilyenkor nagyon jól jönnek a belvárosi ivókutak – mondja Kis Róbert, akit a Stefánia egyik játszóterén állítottunk meg. Egyetlen aggálya van csak a kutakkal: néhányan a kutyájukat is ezekből itatják.

A szakember válaszol

A kutya a nyelvével tisztogatja magát, így szájának baktériumflórája más, mint az emberé. Nem egészséges a kutyákat az ivókutakból itatni – figyelmeztet Szalay János állatorvos. – A fertőzés csak abban az esetben kerülhető el biztosan, ha az állat egyáltalán nem érintkezik a kút részeivel. Ez pedig csak lefelé folyó vízsugárnál lehetséges.

Kiss Gyuláné gyakran sétáltatja kedvencét, Oszkárt a város parkjaiban – A kisfiam miatt mindig van nálunk egy üveg ásványvíz. A kutyát is ebből itatjuk – magyarázza az anyuka, aki szerint nincs baj azzal, hogy vannak, akik a négylábújukat is a kutakból itatják. – Ne kapják be a csapot, és ennyi – tanácsolja.

– Huszonnyolc ivókút található a városban. Május elsejére azokat helyeztük üzembe, amelyek forgalmas közlekedési csomópontban vagy játszótereken helyezkednek el. Így például a Bartók, a Honvéd és a Klauzál téren, a Radnóti gimnázium mellett és a Stefánia játszóterein állókat – mondja Varga Gábor, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. zöldterület-fenntartási részlegvezetője. A kutak üzemeltetése évente hárommillió forintba kerül. A vandálok figyelme sajnos ezeket sem kerüli el. – Sokszor megrongálják a kutakat. Graffitit fújnak rájuk, vagy ellopják a nyomógombokat. A fémgyűjtők a bronzfejű kifolyókat is letörik, ezeket mind pótolnunk kellett – panaszolja az üzemeltető. Kérdésünkre, mennyire higiénikusak a köztéri ivókutak, elmondja: – Elfolyós rendszerűek, és munkatársaink folyamatosan takarítják őket, így fertőzésveszély nem fenyeget.

 
Hideg víz az Anna-kútból

Szeged napjára, vagyis május 21-ére további ivókutakat helyeznek üzembe. Többek között a Lechner téren, a Mátyás téren és a Retek utca, József Attila sugárút sarkán – tudtuk meg Varga Gábortól. A kutak üzemeltetője elmondta, a kánikula beköszöntével az Anna-kúton a négy csap közül az egyikből hideg vezetékes víz folyik majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti kényelem az országúton

A rendszerváltást megelőző években ritkaságszámba ment egy nyugati gyártmányú autócsoda feltűnése az… Tovább olvasom