Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Csárdáskirálynő visszatér

Egy évig sehol nem játszották Alföldi Róbert tavaly Szegeden bemutatott szuperprodukcióját, a Csárdáskirálynőt. A szabadtéri játékok legköltségesebb darabja ma visszatér a Dóm térre. Három telt házas előadás lesz, ugyanazokkal a szereplőkkel és ugyanúgy, mint tavaly.
A középpontban: Hernádi Judit – a szereposztás ugyanaz, mint tavaly. Fotó: Schmidt Andrea
Ma este visszatér a dómszínpadra a tavalyi szabadtéri játékok egyik legsikeresebb produkciója, a Csárdáskirálynő.

A főszereplő helye

A parádés szereposztású operettet kedd óta próbálják a téren, a nyilvánosság teljes kizárásával. A rendező kérésére még a próbakártyával rendelkezők sem mehettek be. – Kevés időnk volt, feszített munkatempóban dolgozunk, és nem örültem volna neki, ha a nézők azt látják, ami nem megy még – magyarázta döntését Alföldi Róbert.

Szerda este mindezek ellenére közel százan ácsorogtak a nézőtér bejárata előtt felállított kordonok előtt. Dühöngtek az új szabály miatt, de a legtöbben még így, messziről és oldalról is végignézték a próbát, melyből egyébként a főszereplő Rálik Szilvia hiányzása miatt több jelenet is kimaradt.

– Nem ugranál be helyette? – kérdezte Alföldi a súgót, Sütő Anikót. – De nem ordítasz velem, ha rossz helyen állok? – szabott feltételt mosolyogva a nő. Mivel a rendező azt ígérte: megpróbálja, beállt. Éneklésre nem akarták rávenni.

Panka pórázon, mókamester a színpadon

Szigorú fegyelmezésből egyedül Alföldi kutyájának jutott néha. Panka, az egyéves, fekete, meghatározhatatlan fajtájú kölyök vidáman rohangált a téren. Mivel eltűnt néha a gazdája szeme elől, pórázvégre került, és az első sorból nézte végig az előadást.

A próba kifejezetten jó hangulatban zajlott. A fő mókamester Bodrogi Gyula volt, aki időről időre pluszszavakat és -mozdulatokat csempészett szerepébe, megnevettetve a teljes szereplőgárdát. Sokszor azonban még erre sem volt szükség, hiszen a poénok és a karakterek telitalála-
tok, még századik alkalommal is mosolyt csalnak a produkcióban részt vevők arcára. A próbának voltak olyan pillanatai, amikor mindenki teljesen belefeledkezett a darabba. Alföldi a nézőtéren táncolt, a dramaturg Vörös Róbert pedig tapsolt.

– Ez már olyan főpróbaféle – magyarázta lelkesedését Vörös, akinek ezen a napon már nem sok dolga akadt, hiszen nagyjából összeállt a színpadi látvány. – Főpróba, mi? Főszereplő nélkül... – nézett rá felhúzott szemöldökkel a rendező.

Nyertes csapaton ne változtass!

Alföldi egyébként semmit nem változtatott a darabon. Olyannyira, hogy a próba közben asszisztense DVD-ről nézte a tavalyi előadás felvételét, hogy minden pontosan olyan legyen, mint a 2005-ös bemutatón. – Miért lenne más? – kérdezte. – Hiszen azért játsszuk idén is, mert nagy siker volt. Az ember nem változtat azon, ami működik. Inkább az a kérdés, el lehet-e érni ugyanazt a színvonalat, hiszen eltelt egy év.

A Csárdáskirálynő tehát úgy tér vissza a szegedi szabadtéri színpadra, hogy a tavalyi utolsó előadás óta a színészek sehol nem játszották. – Azt gondolom, jót tett – ha nem is a szünet, de az mindenképp, hogy már előadtuk ugyanígy tavaly – mondta az operett egyik főszereplője, Stohl András. – Magamon és a többieken is azt érzem, sokkal bátrabbak, felszabadultabbak vagyunk így, hogy tudjuk: melyik poénokat szereti igazán a közönség. Azt hiszem, jobb előadás lesz a mostani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom