Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A csecsemők boldogok a víz ölelésében

A hat hónapos Barnabás, és a két és fél éves Levente látványosan képes örülni a fürdőzésnek, szüleik pedig lelkesen figyelik a gyerekek élénkségét és vidámságát. A babaúszás nem egyszerűen divat: a vízben mozgás a pár hónapos csecsemőket az anyaméh biztonságára emlékezteti.
A hat hónapos Barnabás, és a két és fél éves Levente látványosan képes örülni a fürdőzésnek, szüleik pedig lelkesen figyelik a gyerekek élénkségét és vidámságát. A babaúszás nem egyszerűen divat: a vízben mozgás a pár hónapos csecsemőket az anyaméh biztonságára emlékezteti, és jó hatással van testi-lelki fejlődésükre.

Gyönyörködtet a kép: a medence vízében seregnyi csöppség lubickol, sikongat örömében. A pár hónapos apróságok anyuka-apuka kezében, azaz biztonságban pancsikolnak. A szülők is nevetősek. Hogyne, amikor a kicsik – a reflexszerű kapálózástól vagy a víz puha ölelésétől, ezt nem lehet tudni – szemlátomást boldogok.

A szegedi termálfürdőben vagyunk, a babák vízi foglalkozásán. Amit a medencében most érzékelnek, az az anyaméhben eltöltött kilenc hónap biztonságát idézi fel bennük.

Feltételek

A babaúszáshoz két dolog kell: orvosi igazolás arról, hogy a babának nincs semmilyen veleszületett légzőszervi megbetegedése, illetve egy úszópelenka. Na és persze szeretet, figyelem, idő.

– Bár a babák még nem tanulnak meg úszni, a vízben mozgás örömet okoz nekik, és elősegíti az úgynevezett búvárreflex fenntartását. Ez annyit jelent, hogy képesek benntartani a levegőt, majd kifújni azt. Persze ehhez az kell, hogy mindig ugyanabban a szituációban, ugyanazon ismétlődő szóra történjék a merülés – magyarázza Tomkáné dr. Hóbel Mária – alias Muci néni –, a foglalkozás vezetője. – Érdemes minél hamarabb elkezdeni a babaúszást – akár már két-három hónapos korban – mert ekkor még könnyebben lehet a búvárreflexre építeni.

Muci néni a kilencvenes évek óta foglalkozik oktatással. Szerinte ez a kikapcsolódás hozzájárul a szülő-gyermek közötti bizalom kialakulásához, és elősegíti az egészséges fejlődést. Ilyenkor a szülők csak egymásra és a babájukra figyelnek, ami önmagában nagy nyereség. A vízben mozgás segíti a kicsik koordinációs képességének alakulását. Életkorukhoz képest érettebbek lesznek, hamarabb kezdenek el mászni, ülni, járni.

– Barnabás nem emelte rendesen a fejét, ezért három hónapos korában elkezdtünk babaúszásra járni. Rövid időn belül sokkal ügyesebb lett – meséli Bata Anikó , a hat hónapos kisfiú anyukája. A csöppség minden porcikájával élvezi a 31–32 fokos vizet, hatalmas kék szemekkel mosolyog mindenkire.

Versenyszerűen

Vörös Lili három és fél hónaposan kezdte a babaúszást. Most hatéves, és versenyszerűen úszik. Hetente kétszer jár edzeni. Ismeri már a mell-, a hát-, a gyors- és a pillangóúszás technikáját.

Az úszás hatására növekszik a tüdőkapacitás és fejlődnek a légzőizmok. Van olyan, gyakorlottabb baba, aki 10-12 másodpercig is bírja a víz alatt. A gyerekek már három-négy éves korukban képesek lesznek megtanulni úszni. Számos betegség és ortopédiai probléma – a tyúkmell és a cipészmell – is szépen kezelhető ezzel a módszerrel.

A két és fél éves Levente már produkál úszáshoz hasonló mozdulatokat, követi, utánozza apukája mozgását. Látszik, hogy biztonságban érzi magát. Félelem nélkül halmozza a fejeseket – néha a hasasokat – a medence széléről.

– Két és fél hónapos volt a fiam, amikor elkezdtünk úszni. Már az első pillanattól kezdve nagyon élvezte. Több mint fél percig bírja a víz alatt – avat be Kis Gábor, az apuka, aki maga sokáig versenyszerűen úszott. Szerinte az apák jelenléte nagyon fontos a foglalkozásokon, mivel néha „korlátozni szükséges" az anyukák túlzott aggodalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú vajúdás a szülészeteken

Szeged mindkét fekvőbeteg-ellátó intézményében csökkentek a finanszírozott szülészeti és… Tovább olvasom