Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A csellengők miatt fizetni kell

Szegeden majdnem háromszáz szabálysértési eljárás indult tavaly – iskolakerülő gyerekek miatt. Az önkormányzat dolga kideríteni, hogy a szülők mennyiben felelősek az igazolatlan hiányzásokért. Átlagosan 7-8 ezer forintos bírság róható ki ezért.
Azt hihetnénk, inkább a rossz körülmények között élő gyerekek lógnak az iskolából, de nem. Nem csak ők. A szegedi önkormányzati hivatal általános igazgatási irodájának munkatársai úgy tapasztalják, az iskolakerülés a legkülönbözőbb anyagi helyzetű családokban élő gyermekekre jellemző.

Évek óta kötelesek értesíteni az iskolák az önkormányzatot, ha egy tanuló igazolatlan óráinak száma eléri a tizenegyet. A szülők felelősségét vizsgálják: ha tudtak a gyerek iskolakerüléséről, de nem léptek kapcsolatba a tanárral-iskolával, pénzbírságot fizetnek. Más esetben a gyermekvédelmi csoporthoz kerül az ügy, a gyermekjóléti szolgálat segítségével felmérik a család körülményeit. Amennyiben a családgondozás eredményre vezet, megszüntetik az eljárást, de ha ez elmarad, akár a gyermek védelembe vételét is kezdeményezhetik.

Ilyen esetben általában nemcsak a csellengés a probléma, hanem számos egyéb gond van, emiatt hatósági intézkedés szükséges.

Ácsné dr. Gunda Judittól, az általános igazgatási iroda vezetőjétől
Szegeden sok a csellengő

A nagyobb magyarországi városok évente 30-100 esetben rónak ki büntetést az iskolakerülők szüleire. Szegeden éves szinten 40-50 alkalommal. Ami a szabálysértési eljárásokat illeti, ebben Miskolc a csúcstartó 1500 esettel. A szegedi 200-300/ éves eljárás nem nevezhető kirívónak.  

megtudtuk, hogy Szegeden két évvel ezelőtt 207 alkalommal, tavaly pedig 292 esetben indult szabálysértési eljárás iskolakerülés miatt. A középiskolások között kisebb az iskolakerülők aránya. Tavaly 47-szer, tavalyelőtt 44 esetben kellett bírságot kirónia a hivatalnak. A szülőknek átlagosan 7-8 ezer forintot kellett fizetniük, de akadt olyan eset is, amikor a maximális, azaz 50 ezer forint volt a büntetés.

Érdeklődtünk néhány szegedi általános- és középiskolában, milyen gyakran kell az igazolatlanul hiányzók ügyét a jegyzőhöz továbbítaniuk. A Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója, dr. Szabó Lászlóné elmondta, ők előbb a szülőkkel veszik fel a kapcsolatot, ha az igazolatlan órák felhalmozódnak. – Minden évben akad egy-két eset, amivel foglalkoznunk kell. De általában ugyanazok a renitensek – mondta az igazgatónő.

Az alsóvárosi iskola igazgatója, Tibai József elmondta, hogy náluk is többnyire notórius lógósokról van szó, egy évben 4-5 alkalommal kell intézkedniük.

– Mi már az első igazolatlan óránál küldünk figyelmeztetést a szülőknek, így nálunk ritka a tartós iskolakerülés – mondta a Déri igazgatója, Lakatos Ferenc. – Tavaly ha három ilyen esetünk akadt, több nem. Ha mégis gond van egy diákunkkal, előbb a szülőt értesítjük. Ez a legtöbb esetben megoldja a problémát – magyarázta a Radnótit vezető Gál Béla.

Horváth Levente

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségpénzek a Móra Ferenc Múzeumban

Szükségpénzhez jutott a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Nem arról van azonban szó, hogy hirtelen segélyt… Tovább olvasom