Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

A Cserepes sori büfésnek a disznóról nem volt számlája

A múlt heti ásotthalmi húsbotrány vélhető következménye: a megyei élelmiszer-ellenőrök tegnap a szegedi Cserepes sori piac pecsenyesütőinél is razziáztak. Üres hűtőket és sok hiányosságot találtak. Meg pulykának álcázott disznóhúst.
A két hete tartó húsvéti razzia során eddig a legkirívóbb szabálytalanságot az ásotthalmi határban találták a megyei élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság ellenőrei. Mint azt lapunkban is többször írtuk, az ellenőrök szerint a Makón élő exhentes, Karai János ásotthalmi tanyáján megdöbbentő körülmények között vágott disznót és gyártott hurkát, kolbászt. A lapunknak nyilatkozó férfi minden vádat tagadott, és azt állította, hogy népes családjának gyártja a disznótorost, a kutyáinak pedig fölfőzi a csontos húsokat.

Mivel a hatósági ellenőrök azt gyanították, hogy a húsból az egykori hentes a környék pecsenyesütőinek is adott el, vasárnap a ruzsai vásárban, tegnap reggel pedig Szegeden, a Cserepes sori lacikonyhákban láttuk őket razziázni. Legtöbb időt a szegedi Karex Bt. pavilonjában töltötték. Úgy tudjuk azért, mert a legdurvább szabálytalanságokat is itt tárták föl.

Eddig félmilliós bírság

A megyei élelmiszer-ellenőrök 20 húsfeldolgozót és 64 boltot vizsgáltak át eddig. Összesen 45 kiló húskészítményt koboztak el, és 550 ezer forint bírságot szabtak ki. A labortesztek folyamatosan készülnek. A fokozott ellenőrzés április közepéig tart.

Dr. Szántó Tibor körzeti főállatorvos elmondta, három pecsenyesütőt ellenőriztek, egyet találtak rendben. A másik kettőnél az volt a legfurcsább fölfedezésük, hogy szinte üres hűtőket találtak. Márpedig nyitás után egy órával gyanús, ha nincsen alapanyag a délig dolgozó az árudákban. Egy árusítóhely lógott ki különösen a sorból, de a vállalkozó nevét annak személyiségi jogaira tekintettel nem árulta el. Azt viszont elmondta, hogy ebben a lacikonyhában szabálytalan darálót, tisztasági hiányosságokat, de még pulykának álcázott disznóhúst is találtak.

Hogyan történhet meg, amit a gyerekversből úgy ismerünk, hogy „szárnyat igéz a malacra"? A főállatorvos szerint úgy, hogy csak pulykahús árusításához volt megfelelő számlája a pecsenyesütőnek. Ezért bizonygatta az ellenőröknek, hogy az, amit a serpenyőben látnak: sült pulyka. A hatóság emberei nem hagyták magukat átverni, laborban vizsgáltatták meg az álbaromfiszeleteket, és bebizonyították, hogy disznóhús. Az eljárás lezártakor a hiányosságokért a hivatal várhatóan állat-egészségügyi bírságot szab ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom