Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A Cserepesen minden olcsó

Még mindig minden a Cserepes soron a legolcsóbb. Ezt ma, amikor ismét nehezednek az életviszonyok, vagy nehezedni fognak, jó tudni. Nemcsak a vásárlók számára olcsó a piac, hanem az árusok számára is. Egyebek közt a kis helypénz, a kis költségek miatt tudnak olcsók maradni.
A Cserepes sor él és virul. Ahogyan nehezedik az élet – ismét egyre több a vevő és az eladó. Fotó: Karnok Csaba
A kínai árusnál, Lu-nál már ötven forintért is kapható kis törülköző. Egy nagy, hetvenszer száznegyven centis is csak ötszázba kerül. – Másutt ugyanez hétszáz, még inkább ezer forint – mondja az árus, aki már több, mint egy évtizede árusít a Cserepes soron. Ha nem érné meg itt lenni, ennyi idő alatt ezerszer is kereshetett volna másik várost, másik piacot. Erről azonban szó sincs, a megélhetési lehetőség annyira stabil, hogy hosszú távra tervez: magyar lányt vett feleségül, s nevelik gyermekeiket. Nemcsak a vásárlóknak biztos pont a Cserepes sori piac.

Mi az olcsóság titka? Mindenekelőtt az alacsony helypénz. Egy négyzetméter bérleti díja 2200 forint havonta – bárhol másutt sokszorosa lenne – Hanem a kicsi haszon – beszéli egy másik kínai, Fa-Csan, a „nagy forgalom, kis haszon" elvét érvényesítve. Egy gyerekcipő nála már hétszáz forinttól kapható, bárhol másutt ezerötszáznál kezdődne a hasonló termék ára. A félcipő 1500-ba kerül – női, férfi egyaránt. A belvárosban ezek is hasonló arányban kerülnének többe, mint az előbbi termék. – Minél többet adok el, én is annál olcsóbban kapom, tehát annál olcsóbban adhatom tovább – mondja Lu.

Mobil, kétezerért

– Tessék, a világ legjobb mobiltelefonja. Használtnak használt, ugyanakkor elnyűhetetlen – mutat egy Nokiára Géza úr, a Szent István térről a nemrégiben a Cserepesre költöztetett használtcikk piac egyik árusa. – Kétezerbe kerül, újonnan a többszörösét kóstálná. Igaz, fényképezni nem lehet vele, de például telefonálni igen. Egy telefonnál ez is szempont lehet.

Katalin asszony a Mars téren árusított, amíg ez a lehetőség meg nem szűnt. Ott több volt a helypénz, drágábban adhatta készletét, itt kicsi a helypénz – rögtön le is vitte az árakat. Egy műanyag koszorú – közeleg mindenszentek, és halottak napja – kettőszáz forint, ugyanilyet a Mars téren 280-ért tudott adni. – Ez a nagyobb, ez háromszáz, amott még négyszázötvenbe került – mutat egy másikat. Tíz liter virágföld 300 forint, a Mars téren egy ötvenessel több volt. – Tíz évig dolgoztam a Marson, nem örültem, hogy el kell menni, de végül is nem jártam rosszul.

Itt harminc százalékkal olcsóbban adhatok mindent – halljuk tőle. Egyébként a Cserepes sor nemcsak Szegeden a legolcsóbb piac, hanem a megyében is, teszi hozzá. Mond még néhány példát az elképesztő olcsóságra: húszdarabos szemeteszsák nyolcvan forint, éppúgy, mint a perforált asztalterítő. Egy fölmosó százötven forint, s négyszázötven egy tükör. – Bárhol másutt több ezerbe kerülne egy ugyanakkora – mondja. Élettársával és tizenhárom éves kislányával lakik otthon, a Cserepesen szerzett jövedelem nélkül nem tudná a család fönntartani magát. – Meggazdagodni nem fogunk, de legalább ki tudjuk fizetni a közüzemi díjakat – mondja. A mai világban ez az életet jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom