Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A Csillag erődöt keresik a régi Sajtóháznál

Szeged - Elkezdődött a régi Sajtóház, a Stefánián több mint egy éve üresen árválkodó Vajda-palota felújítása. A régészek tehát a napokban „költöznek be" a pincébe.
Elkezdődött a régi Sajtóház, a Stefánián több mint egy éve üresen árválkodó Vajda-palota felújítása. A kezelő, a Legfőbb Ügyészség közbeszerzési eljárás keretében egy mezőtúri székhelyű építőipari vállalkozást, a Turszol Kft.-t bízta meg a munkák elvégzésével. A cég hozzá is fogott a bontáshoz. A rekonstrukció határideje: 2009. március 31. Mivel a palota a középkori szegedi vár területén fekszik, itt is kötelező régészeti feltárást végeztetni – tájékoztatott Lőrinczy György megyei főügyész.

A régészek tehát a napokban „költöznek be" a pincébe. Fogas Ottó, a Móra-múzeum régésze vezeti az próbafeltárást. A szakember elmondta: várhatóan december közepéig dolgoznak. A korabeli ábrázolások alapján itt nem a középkori vár maradványaira számítanak, hanem a Csillag erőd földsánca és árka kerülhet elő. Ebből a 18. században épített erődítményből eddig soha egyetlen részletet sem találtak a régészek. Most cölöpök és tartószerkezetek darabjai bukkanhatnak elő.

Ha az épület elkészül, a Csongrád Megyei Főügyészség költözik be a bíróság Széchenyi téri épületéből, valamint a Szegedi Nyomozó Ügyészség az Eszperantó utcai irodaházból – összesen hatvan munkatárssal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákterror az Ortutayban: az elsősök lágere a tusolóban

Szeged - Az idősebb vádlottakat húsz nap közmunkára ítélte, a fiatalabbakat pedig egy év próbára bocsátotta első fokon tegnap a Szegedi Városi Bíróság a tavaly történt szegedi kollégiumi beavatási ügyben. Tovább olvasom