Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A Csillagban havi 15 ezer forint egy elítélt étkeztetése

Kíváncsiak voltunk, milyen a csillagmenü, ezért ellátogattunk a Szegedi Fegyház és Börtön konyhájára. Az itt dolgozó rabok ezer társukra főznek és mindennap ötféle étrendet kell összeállítaniuk. A sárgaborsógulyásba és a káposztás tésztába mi is belekóstoltunk.
Utolsókat rottyant a négyszáz literes kondérokban a sárgaborsógulyás, amikor beléptünk a Szegedi Fegyház és Börtön alagsori konyhájába tegnap délelőtt. Az üstök körül fehér köpenybe és sapkába öltözött rabok szorgoskodtak: a keddi menü a már említett gulyáson túl étrendtől függően húsleves, káposztás-, és húsostészta, valamint rizses hús volt. Két műszakban összesen 28 fogva tartott felelős azért, hogy a Csillag ezer elítéltje – a Dorozsmai úti előzetes börtön lakóival együtt – naponta háromszor kosztolhasson. Munkájukat a börtön 10 alkalmazottja felügyeli, de az étkek előkészítésébe, megfőzésébe nem szólnak bele.

Tükrök a kilók ellen

Csapó József dandártábornok elmondta, a Csillag folyosóit tavaly óta egészalakos tükrök díszítik. Az intézetvezető szerint ezt azért találták ki, hogy az elítéltek lássák magukat, mennyit is változnak a börtönévek alatt. – Az első tényleges életfogytiglanra ítélt rab nyolc éve van a Csillagban, ezalatt húsz kilóval lett nehezebb – mesélte, hozzátéve, szeretné, ha a tükrök egészségesebb életmódra ösztökélnék a fogva tartottakat.

A második műszak tegnap 11 óra körül már a szerdai mohamedán és vegetáriánus reggelihez pucolta a hozzávalókat. Ketten a többkilónyi vöröshagymadombot fogták közre, mások paradicsomot áztattak, néhányan méretes késekkel a trappista sajtot szeletelték a tavaszisalátához. – A raboknak névre szólóan osztják ki a szúró-, és vágóeszközöket, amit elmosva a munkájuk befejezése után kell leadniuk. Mozdulataikat figyelik – árulta el Heim Gábor gazdasági vezető. Nem is történt soha rendbontás a konyhán, hiszen az elítéltek szerint kiváltság itt dolgozni.

– Csak kisegítő vagyok, de már négy éve tevékenykedek a börtönkonyhán. Figyelem a szakácsok mozdulatait és technikáit: egy 400 literes leves megfőzését már én is el merném vállalni – mondta Meki, aki szabadulása után szívesen helyezkedne el a vendéglátásban. Munkakörében legélvezetesebbnek a hentesmunkát tartja, de a férfiak körében általában gyűlölt mosogatást is szívesen elvégzi. A kondérok közelébe egyelőre nem juthat: a főzést azokra az elítéltekre bízzák, akik a civil életben szakácsként és a vendéglátás egyéb területein dolgoztak.

Alapmenü ezen a héten

Hétfő: gombaleves, zöldbabfőzelék sertésvirslivel
Kedd: sárgaborsógulyás, káposztás tészta
Szerda: karfiolleves, natúr sertésmáj burgonyapürével
Csütörtök: daragaluska-leves, erdélyi rakott káposzta
Péntek: sertés raguleves, mákos guba
Szombat: almaleves, csirkepaprikás galuskával
Vasárnap: zöldborsóleves, hentes tokány rizzsel

Hogy összefügg-e valamilyen vágófegyverrel Meki Csillagban tartózkodása, nem illett kérdeznünk, inkább kedvenc ételéről faggattuk. – A karácsonyi töltött káposztát szeretem a legjobban – vallotta be. S hogy mi a rabok általános véleménye a csillagmenüről? Meki azt mondta, az országban csak a váci börtön konyháján főznek jobban.

– Kiváló! – erősítette meg Meki véleményét a börtön egészségügyi osztályának egyik dolgozója, aki minden étkezés előtt – legyen szó reggeliről, ebédről, vagy vacsoráról – köteles végigkóstolni az összes menüt. Mi is kanalat ragadtunk. A sárgaborsógulyást fotós kollégámmal együtt kifejezetten ízletesnek találtuk, de a káposztás tészta is megütötte a szegedi menzák színvonalát.

A kondérokból a gőzölgő ebéd kisebb üstökbe, majd ételhordókba került. Ezeket egy elítélt egy őr társaságában osztotta szét a Csillag zárkáiban. „Ebéd! Jó étvágyat!" – mondta, majd átnyújtotta a zárkaablakokon kinyúló raboknak a gulyást és a káposztás kockát.


Vegetáriánustól a mohamedánig

A Csillag lakói ötféle étrend – alap, diétás, cukros, mohamedán és vegetáriánus – közül választhatnak. Erről akkor kell dönteniük, amikor bekerülnek a börtönbe. Betegség esetén a börtönorvos javaslatára változhat étrendjük. A rabok közül 26-an cukorbetegek, 99-en mohamedán vallásúak, 47-en vegetáriánusok. Diétás koszton jelenleg 114-en vannak. Reggeli, ebéd és vacsora mindenkinek jár – aki dolgozik, annak tízórait is adnak –, meleg ételt naponta egyszer kötelező kapniuk. Egy fogva tartott étkeztetése naponta 320 forintba kerül, mivel különféle pótlékok vannak, átlagosan körülbelül havi 15 ezer forint a havi koszt fejenként. Összehasonlításképpen: a több mint száz szegedi intézményt étellel ellátó Suli-Hostnál az óvodások és az általános iskolások napi háromszori étkeztetése 288, illetve 357 forintba kerül. A középiskolások naponta 256 forintot fizetnek ebédjükért. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek is voltak a ''Falkában''

Az elmúlt héten gyerekekből álló „Falkával" néztek farkasszemet az Egy a 100 ellen játékosai a… Tovább olvasom