Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A Csillagban ül Marinko, a halálosztó

Szeged - Másik börtönbe került Magda Marinko, a halálosztóként elhíresült sorozatgyilkos, mert fogvatartói szerint a férfinak "levegőváltozásra" van szüksége.

Magda Marinkót több ember megölése miatt ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre a bíróság még 1995-ben. A sorozatgyilkos eddig Sátoraljaújhelyen és Sopronban raboskodott, most pedig a szegedi Csillag börtönbe vitték. Marinkó legkorábban 2020-ban szabadulhat.

A híres börtön falai között tölti büntetését Balog Lajos, a százhalombattai sorozatgyilkos is, aki négy lány megölésével került be a magyar kriminalisztika történetébe.

Magda Marinkót Sátoraljaújhelyen néhány fegyőr soha nem fogja elfelejteni, hiszen kis híján életükbe került az agresszív elítélttél való találkozás - írja a stop.hu. A börtön tornatermében 2003 őszén a fegyőrök elmondása szerint a maffiózó egyiküket váratlanul megragadta és a váll-lapjánál fogva lerántotta a földre. A szorult helyzetben lévő felügyelőt kollégái szabadították ki Marinko szorításából. Az őrök feljelentése alapján vizsgálat indult, melynek végén a férfit bűnösnek találták hivatalos személy elleni erőszak miatt. A bérgyilkos elismerte, hogy megragadta az egyik őr ruháját, ám azzal védekezett, hogy ez csak reflexmozdulat volt, mivel előzőleg megfeszült a szíj, amelyen vezették, emiatt elvesztette egyensúlyát.

"Én csak egy rövid ideig dolgoztam börtönőrként, de egészségileg úgy megviselt, hogy leszereltem. Beszéltem már olyan kollégával, aki őrizte Marinkót. Ő azt mondta, szinte minden fegyőr rettegett tőle. Olyan tekintettel nézett, amikor dühös volt, hogy szavak nélkül jelezte, ölni tudna" - mesélte a Stop.hu-nak G. Zoltán, aki jelenleg egy összeszerelő-üzemben dolgozik Dunaújvárosban, jóval kevesebb pénzért, de mint mondja, a lelki békéje pénzben nem mérhető.

Magda Marinkót eddig egy speciális, vastag, hangszigetelt ajtóval ellátott zárkában tartották fogva, ahol a bútorokat a padlóhoz erősítették, a mosdókagyló feletti tükör pedig üveg helyett acélból volt. A zuhanyzó és a vécé a cellán belül található, Marinko ott evett, és jobbára még az őrök is csak a belső telefonon beszéltek vele. Az intézkedések szigorúsága egyáltalán nem volt túlzó, hiszen halállistáján és feljegyzéseiben többször célzott a szökésre.

Veszélyhelyzetben az őrök nem sokat tehetnek, mert kényszerítő eszközt nem használhatnak. A megbilincseléshez csak saját testi erejükre támaszkodhatnak, vagy az erre kiképzett szolgálati kutyát uszíthatják a fogolyra. Ehhez nem is kell megvárniuk, amíg az elítélt támad, az is elég, ha csak passzívan szembeszegül. Vannak fegyházak, ahol kamerák figyelik az olyan zárkákat, amelyek lakóit hajlamosnak tartják a szökésre.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. szilvi75 2008. november 26. 10:35
  „Levegovaltozasra????Hat a levegotol mar az elso gyilkolasok utan bucsut mondhatott volna, es kit erdelel hogy o mit akar? nem szabadsagon van hanem a bunteteset tolti, es az nem kivansagmusor. hamarabb miert nem gondolkodott ijeneken, peldaul nem levegovaltozason hanem viselkedes valtozason?hat remelem azert most aterzi a sujat tetteinek, mert a bortonnnek errol kellene szolnia a BUNTETESROL!!!es nem kenylemrol!!!atarsadalom behejezkedes kicsi kovetkezmenyeket von maga utan ez igy hejes es ha elrettentoen szolgal a buntetes akkor nem szegi meg az ember, persze csak ha normalis.Mar akkor elvesztette o az emberiseg jogait mikor eloszor olt, addig meguszta viszont most bunhodjon egy kicsit.”
 • 34. seleron 2008. november 24. 14:39
  „Johnson fenttartom azt amit a kutyacsibészeléssel irtam. Ez a majom NŐKET és GYEREKEKET ölt meg megérdemelné. Szenvedjen úgy ahogy a meggyilkoltak családtagjai szenvedtek.

  Sajnos sokkal több a joguk mint a fogvatartóknak. Ha pedig valami probléma merül fel akkor meg jönnek az emberi jogokkal. A börtönőrt meg büntetik.

  Szép új világ”
 • 33. Mil 2008. november 24. 12:48
  „??????? ÚRisten, mi az hogy egy börtönőr nem alkamazhat kényszerítő eszközöket? Hát ez már tényleg mindennek a teteje. LAssan tényleg eljutunk oda, hogy majd monoton hangon szép szóval kérlelik őket..”
 • 32. xc 2008. november 24. 11:19
  „Van itt egy pár hozzászóló akiket be kéne vinni,hogy tudják meg miről is van szó itt és nem a filmekből vett hatalmas tudásukat osztanák meg az olvasóközönséggel!
  Nincsen olyan fegyintézet ahol a fogvatartott ne tudná megvalósítani akár a passzív akár az aktív ellenállás fogalmát és ne tudna támadást kezdeményezni,csak a személyzet felkészültségén,felszereltségén múlik hogy milyen gyorsan és hatásosan szakítják meg az eseményeket!
  Persze lehet a testsúly és magasságba vetett önbizalmat is világra szólóan hangoztatni de nem feltétlenül szükséges és ne feledjük,hogy nem a középkorban élünk tehát a fogvatartottnak is vannak jogai "sajnos"!”
 • 31. KukoricaJancsi 2008. november 23. 21:46
  „Ezért kellene már gyerekkorban kiszűrni és kezelni a hajlamos gyerekeket és szüleiket. De sajnos ilyen nincs! Csak az van, hogy aki vakvágányra jutott, arra "gonosz" stigmát vetítenek az emberek, amitől pedig feljogosítva érzik magukat arra, hogy gonoszkodjanak az illetővel akár tettekben, akár gondolatban.

  Pedig valahogyan ez az ember is meg tudna változni, csak ahhoz sokkal fejletteb lélektani tudomány kellene mint ami most rendelkezésre áll. Addig meg marad az állatosdi.”
 • 30. JungHeinrich 2008. november 23. 19:50
  „Logi,ha most érdemi vitába szállnék veled csak magammal csesznék ki,pedig több közöm van a BVhez mint gondolnád.....inkább hagyjuk.
  Bilincs miért kizárt?!- Mert ahogy a barátom mondta, mire előveszed és alkalmazni szeretnéd az idő alatt neked...hmmmm lőttek :-DD
  Lőfegyver miért kizárt? - Mert ahogy a barátom mondta, lőfegyverrel rablók közt nem sétálhatsz!
  Kutya miért kizárt?- Mert ahogy a barátom mondta ahol ez a hülye van oda kutya nem mehet... az egyetlen ami maradt azt a testi kényszer, de ha azt veszed alapul,hogy egy háborúban és éles harcban igen edzett emberről van szó még a legtapasztaltabb smasszer is valsza kevés lenne , a mai generációkat pedig inkább hagyjuk, persze mindez csakis egy jóbarát véleménye lehet :-DD , itt te a törvény betűjével max te vitázhatsz....okoska”
 • 29. magyarok 2008. november 23. 18:47
  „Johnson és mileszmost... ti miről beszéltek van nektek fogalmatok, hogyan működnek a dolgok?
  Szerinted a "smasszer" magától dönti el, hogy kit miben vagy hogy vezet, vagy a főnökei döntik el???
  Csalódtatok? Én meg bennetek csalódtam!”
 • 28. Johnson 2008. november 23. 18:47
  „Csak nem birom ki! Szegedi BV-parancsnok! Hagy őrizzem már ezt a gyereket,nállam nem fogja meg a vállamat,meg a több kutyámból a legjobb fogja kordában tartani,annyira csip,és fizikálisan fájdalmas a harapása hogy azt már öröm érezni:)) közben a napi rabtartás pénzét kérném szépen,---babett,és Johny kiskutyuk várjuk a véleményt..l..”
 • 27. Johnson 2008. november 23. 18:08
  „Úgy tudom marinkó kisasszonyt várják a hazájában is,még ott is fog csöcsülni pár évtizedet,nem 1-szerűbb lenne ha felkötné magát egy zokni darabra...marinkó tesa,ha tolmácsolja a véleményemet neked valaki, akkor azt üzizem neked tesa,hogy húzd meg magad a magyar állam pénzén,ha rajtam múlna akkor csak száraz kenyeret ennél,és jeges vizet innál télen,nyáron meg forró vizet innál az adófizetők lóvéján-ennnnnye....Könnyű lehetett fegyverrel gyermeket ölni,méghogy légiós,az ilyet ott is likvidálják.... magyar fegyőrre meg ne támadj többet....”
 • 26. dezsőke 2008. november 23. 18:08
  „Alapvetően senkinek, semmi köze ahhoz, hogy ezt az állatot hol őrzik. Ennek a csekélyértelmű újságírónak pedig nem kellene a börtönök dolgairól hülyeségeket írnia.”
 • 25. mileszmost 2008. november 23. 17:33
  „Johnson. És ott legalább 200 évet kell adjanak, hogy leüljön egy 20-25-öt :D
  Bár abban a formában, pár hónap is soknak tűnik :)”
 • 24. Johnson 2008. november 23. 17:13
  „Discovery-csatornát nézve az USA ottani börtön fegyelemről példátlanul cool,kurvára megregulázzák az ilyen arcokat,ott levegőváltozás majd csak 300 év múlva lessz,ha nem bir a bőrében akkor kapja az elektromos pisztolyból a több tizezer voltot,na attól fekszik még a mamut is........ha rendetlenkedik a fegyenc akkor vagy 12-en mennek be hozzá jobb belátásra birni..........”
 • 23. Yossarian 2008. november 23. 15:36
  „a smasszerok nem ismerik azt a mondást, hogy sok lúd disznót győz? talán ha ilyen veszélyes, akkor nem egyedül, vagy ketten kéne kisérgetni, meg ilyesmi.”
 • 22. mileszmost 2008. november 23. 15:21
  „Nem tudom, nekem van ismerősöm, aki volt ott. Nem papírokat tologattak, na. És hát ez az állat (bár ez az állatokra nézve degradáló) csak részt vett a háborúban. De hiszek Neked :)
  A smasszerokról meg megvan a véleményem nekem is. Nem a tyúktolvajok ellen kellene keménynek lenniük..”
 • 21. Johnson 2008. november 23. 13:57
  „Apropó: Az idegenlégió katonái még a közelükbe sem érnek a mai orosz hadsereg brutalitásához,na ott az oroszoknál vannak még kemény emberek,ez a légiós mese meg csak mese marad,nekünk magyaroknak kábitásul.....”
 • 20. Johnson 2008. november 23. 13:52
  „mileszmost: Tudod aki állatot megöl,az egy rohadék,aki egy felnőtt embert megöl az egy akasztani való hitvány szar,aki meg mint "ő" még gyermeket is megöl az egy senkiházi gyáva geci,amúgy szivesen lennék a cellatársa pár napra,belefulladna a budiba,de csak véletlenül fogmosás közben--családirtó....!!! Nemtom ha holnapután kinyirnák a családját,akkor mit érezne ez az "ember" A börtönőrök meg levizsgáztak előttem szakmailag,inkább egy ovodába kellene menni dolizni,ott nincs magda a veszélyes totál terminátor bilincsel a kezén--ááááááááá”
 • 19. mileszmost 2008. november 23. 13:40
  „Jól van, van igazságod :) de azért mégse hétköznapi gyári munkás. És hát neki az emberélet... mint nekünk venni egy kiló kenyeret..”
 • 18. Johnson 2008. november 23. 13:37
  „mileszmost: Tudod az idegenlégióban is emberek vannak és nem istenek,az a légió elfutott már sos-sok helyről,ez már nem a Rejtő Jenő-féle sereg:) Hol volt az idegenlégió amikor megszálták az órszágukat a németek-heeeeeee---------- Sztárolják ezt a kisgyereket-smafu...”
 • 17. mileszmost 2008. november 23. 13:10
  „Johnson. Ez a pali azért csak lehúzott jó pár évet az idegenlégióban. Én azért nem mennék be mellé 120 kilóval sem :)”
 • 16. Logaritmus 2008. november 23. 13:10
  „Vicces, hogy a törvény betűjével vitatkoztok. Sebaj, ti biztosan jobban tudjátok olyan okosak vagytok. :D”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombati bombariadó: ezúttal két szegedi Lidl áruházban

Szeged - Szombaton délután, 17.15-kor egy ismeretlen telefonon jelentette, hogy bombát helyezett el… Tovább olvasom