Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A Csongrádi új csíkjai

A közlekedési felügyelet rápirított a közútkezelőre, erre kiegyenesítették a Csongrádi sugárúton fölfestett kerékpársávot Szegeden. Ezzel viszont megszűnt a frissen létrejött parkoló – bosszúból néhány autós máris ráállt a sárga vonalra.
Két keréken. Veszélyes mutatvány a sugárúton. Fotó: Schmidt Andrea
Teszteltük a Csongrádi sugárutat – kerékpáros szempontból. Sikerült végre a kétkerekűeknek is helyet szorítani a forgalmas úton, lett is belőle baj. A tervező nem akart az úttesttől elkülönített kerékpárutat létesíteni a belső szakaszon – az balesetveszélyesebb. Az útfelületen jelölték ki a biciklisek helyét, az autósoknak – újdonságként – parkolókat festettek föl kétoldalt. Emiatt a kerékpársáv vonala cikcakkos lett. A kivitelező is rosszul festette föl az egyébként nem túl részletes terv szerinti kísérleti sávokat. Az egészet lemarták, mindenki duzzogott.

A Csongrádi sugárúton új sávokat húztak: párhuzamos közlekedésre alkalmas az úttest, de nincsenek az autósoknak kijelölve a sávok. Sárga vonal határolja viszont a biciklisek birodalmát. A parkolás nem megengedett.

Hivatalos verzió

A Csongrádi sugárút belső részén az először elkészült fölfestéssel kapcsolatban Balló Zoltán a megyei közlekedési felügyelet igazgatója jelezte – hatósági jogával élve –, hogy a közút kezelőjének felelősségét is vizsgálja a rendőrség baleset esetén. A hirtelen irányváltásra kényszerített autósok ugyanis balesetet okozhatnak. A Magyar Közút Kht. ezt figyelembe véve döntött úgy, hogy két járműoszlop folyamatos haladására alkalmas úttestet alakít ki, ahol oldalt folyamatos kerékpársáv halad. Tapasztó Sándor, az önkormányzat közlekedési osztályvezetője szerint az első terveknél sokkal egyszerűbb megoldás jött létre.

Ahogy elhúz mellettem egy hatalmas Skoda troli, akkor érzem igazán: ez sárga csík már nagyon kellett. Sokkal tiszteletteljesebb távolságban zúg el a batár csuklós, mint korábban. A kereszteződéseknél nem kell lassítani, az úton vezetett kerékpársávon látnak az autósok. De jó! Egy nyomorult kis csík az egész, de a szomszédos József Attila sugárút kerékpárúttá változtatott, kátyús, döcögős, puklis járdájához képest csúcs ez a Csongrádi! Száz ilyen csíkot, ezeret! Lehet kezdeni a Kálváriával – álmodozom egész addig, míg az első szabálytalanul parkoló kocsit ki nem kell kerülni. Egy Audi a kerékpársávon. Beugrott a tulaj a boltba.

Ejnye, ejnye, de jön rosszabb is: a Rózsa utcánál vége a sárga csíknak. Egy kényelmetlen vonalvezetésű szakasz először egy fura, járdaszerű úttestre terel, ahonnan egy nagy döccenővel lejuthatunk a szervizútra, ott aztán elég kusza a közlekedés. Tegnap arrafelé egyetlen autós sem ismerte a jobbkéz-szabályt, így mindenkit meglepett: elsőbbséget kaptak. A Diófánál keresztező bicikliúton óriáskátyú. Mögötte anyuka gyereket sétáltat, az aszfaltra festett biciklin totyognak. Na ezért jobb az úttesten biciklisávot csinálni.

A Csongrádival azonos uniós pályázaton nyertes Szabadkai úti kerékpárúton felújításának szintén újabb fejezete kezdődött. Javítják, ami elsőre nem sikerült. De tábla vagy szalag az nincs. Az első, húszcentis, keresztirányú mélyedés így maradandó emléket hagy. Bennem is, a biciklim felnijében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom