Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

A csongrádi vízlépcső sok hasznot hozna

Áradásokat, belvizeket éppúgy eredményezhet a globális klímamódosulás a Dél-Alföldön, mint nagy aszályokat. A tervezett csongrádi vízlépcső tompíthatna a kedvezőtlen jelenségeken.
– Az egyre többet emlegetett VAHAVA-projekt feladata: a tudomány eszközeivel elemezni a várható klímamódosulás lehetséges következményeit, és javaslatokat kidolgozni a döntéshozók számára az eredményes intézkedésekhez – mondta lapunknak Láng István akadémikus kutatóprofesszor az általa elindított projekt kapcsán. A politika már kezdi megérteni, hogy a valószínűleg bekövetkező melegebb, szárazabb időszak – gyakran előforduló szélsőséges időjárási eseményekkel dúsítva – nagyon sok feladatot jelenthet számára, melyre meg kell kezdeni a technikai, tudati és pénzügyi fölkészülést. Döntéshozói szinten eddig nagyon kevés történt, de vannak biztató jelek; az országgyűlés bizottságai közül a környezetvédelmi már foglalkozott a témával, s nemsokára a mezőgazdasági is tárgyalja a projektet. Gond, hogy nehéz azonnali döntésekre késztetni a politikusokat, ha húsz-huszonöt évre szóló programokról van szó.

– Hirtelen áradással, belvizekkel éppúgy sújthatja a dél-alföldi régiót a globális fölmelegedés, mint aszályokkal – hívta föl a figyelmet Ligetvári Ferenc egyetemi tanár, az MTA doktora. A mindenkori politikai vezetésnek kötelessége érzékelni az új típusú veszélyeket, és reagálni rájuk. Romániában a közelmúltban történt árvízi katasztrófák kapcsán minden épülettel kapcsolatban kötelezővé tették a biztosításkötést – mondott példát gyors tanulságlevonásra. Még jobb, ha a veszélyt meg lehet előzni. A hosszú távú árvízveszély-megelőzést nálunk a továbbfejlesztett Vásárhelyi-terv jelentheti, mely Szegedtől délre már elkezdődött, töltéserősítéssel. A szintén várható nagy aszályok következményeit a csongrádi vízlépcső is csökkentheti – ha elkészül.

Nemcsak megkönnyítené például a távoli területekre történő vízeljuttatást, de számtalan járulékos, pozitív változást is eredményezne a dél-alföldi régió életében – mint a Közép-Tisza vidékén a Tisza-tó. Ha ennek hatására kialakul az idegenforgalom, a jelenleginek sokszorosára növekvő horgászturizmus nagyon sok embernek jelenthetne megélhetést a régióban.


VAHAVA

Mozaikszó, a „változás, hatás, válaszadás" összetételéből jött létre. A változást a globális klímamódosulás jelenti, a hatást ennek különböző megvalósulási formái az időnkénti áradásokig az aszályig, a válaszadást pedig a kedvezőtlen hatások csökkentése. A projekt három évvel ezelőtt indult el a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia összefogásával. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom