Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A cukorbetegségről rendeztek konferenciát Szegeden

Szeged - Az előadók az ország számos pontjáról érkeztek, hogy több mint ötven előadás keretében megvitassák a betegség legkülönbözőbb szegmenseit.
Korunk egyik legjelentősebb problémájával, a cukorbetegséggel foglalkozik a csütörtökön kezdődött VI. Kelet-Magyarországi Diabétesz Hétvége, valamint a IV. Szegedi Diabétesz Nap, a három nap alatt neves előadók, szakdolgozók és kutatók legújabb tapasztalataikat osztják meg egymással a betegségről.

Az előadók az ország számos pontjáról érkeztek, hogy több mint ötven előadás keretében megvitassák a betegség legkülönbözőbb szegmenseit. Az előadások egy része továbbképző, másik része tudományos jellegű. Szó lesz a legújabb terápiás lehetőségekről, az inzulinkezelésekről, a diabétesz társbetegségeiről, a szövődményekről, a vérzsír és a cukorbetegség kapcsolatáról, gyermek-diabétesz szekció van, de a diabétesz genetikai eredetéről is - mondta Holzinger Gábor főorvos, a szervező- és programbizottság elnöke.

Hiába kap egyre szélesebb körben publicitást a betegség, folyamatosan nő - elsősorban a 2-es típusú - diabéteszben szenvedő betegek száma. A szakemberek világszerte arra számítanak, hogy megtöbbszöröződik a betegek száma néhány éven belül. Magyarországon eddig 5-7 százalékos előfordulásról lehetett beszélni, mostanra azonban ez eljutott a csaknem tíz százalékig. Mérvadó becslés szerint a 2000-ben 171 millióra tartott cukorbetegszám a húsz éven felüliek körében 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni. Ez egyrészt genetikai tényező következménye másrészt, a világméretű túlsúlyosság járvány okozta probléma - magyarázta Holzinger Gábor.

A szűrővizsgálatokkal lehetne a betegeket felderíteni, ezekből azonban kevés van. Ezeket elsősorban a háziorvosoknak kellene elvégezni, de sajnos, amíg nincs elég motiváló erő, addig ez nem túl hatékony - véli a szakember. A feladatot most elsősorban civil szervezetek vállalják.

A betegséget az életmódváltással, a helyes életmódra tanítással, mozgással, fizikai aktivitással és diétával lehetne megelőzni, vagy a már kialakult helyzetet javítani - tanácsolta a főorvos.

A 2-es típusú – felnőttkori- cukorbetegség kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki az arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytatóknál, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb. Az inzulinrezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú diabétesz akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni a problémát.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2009. október 08. 21:59
    „Nagy biznisz van kilátásban, a gyógyszergyártóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kubinyi Anna textilművész jubileumi kiállítása Szegeden

Szeged - Kubinyi Anna textilművész alkotásaiból nyílik életmű-kiállítás pénteken a szegedi Móra… Tovább olvasom