Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A Dél-Alföld természeti nevezetességei a vadasparkban

A Dél-Alföld természeti öröksége címmel nyílt ismeretterjesztő kiállítás Szegedi Vadaspark zooiskolájában. A megyében is jelen lévő két nemzeti park igazgatóságai és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből összeállított bemutató különlegességekkel ismerteti meg a látogatókat.
A Szegedi Vadaspark zooiskolájában megtekinthető kiállítás a tavaszi fesztivál rendezvénysorozatának része. Fotó: Karnok Csaba
A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság Csongrád megyei területéről bemutatkozik a Csanádipuszta is. Itt található tavaszonként a Dél-Tiszántúl legnagyobb összefüggő vízterülete: ezer hektárt borít ilyenkor víz. Ezt a tájat nem érintette művelésbe vonás, és ez nagyon helyes: a sovány talajon nem teremne jól semmi, télen-tavasszal a belvíz, nyáron az aszály sújtaná. Így viszont európai jelentőségű állat- és növényvilág élőhelye.

Több ezer tőnyi állományban virít a másutt ritkaságszámba menő, védett, élénksárga tavaszi hérics, errefelé él a megyei túzokállomány. A Maros hullámtere is fontos területe a nemzeti parknak, fészkel erdeiben holló, fekete gólya, szalakóta; kiemelkedő természetvédelmi érték az európai nyeles szemű légy, mely új faj Európában, első példányát itt fedezték föl tíz évvel ezelőtt, illetve a bánáti csiga is – hívja föl a figyelmet a tudományos igénnyel készült bemutató, melyet Juhász Gőz Szilvia zoopedagógus rendezett.

A Kiskunsági Nemzeti Park többek között különleges orchideáit láttatja fotókon, például a szarvasbangót, a bugaci nőszőfüvet, és a szegedi Fehér-tó madárvilága is bemutatkozik. A Móra Ferenc Múzeum állattani gyűjteménye természetvédelmileg jelentős madarakat mutat be. Összességében: olyan állatokkal-növényekkel köthetünk ismeretséget, melyek ugyan itt élnek környezetünkben – ám ha nem jövünk el a kiállításra, könnyen leélhetünk egy egész életet anélkül, hogy megpillantásukra valaha is esélyünk lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom