Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A Dél-Alföldön nagyon megéri füvezni

Ősszel több családi házban is üzembe helyez energiafűpellet-tüzelőberendezéseket egy szegedi cég – ezekben a házakban tehát már megújuló energiaforrás igénybevételével fűtenek a télen. Csongrád megyében is indul az energiafű-termesztés.
Az energiafű kiváltja a környezetszennyező tüzelőanyagokat Fotó: DM/DV
A fosszilis energiahordozók árának emelkedése egyre inkább érezteti hatását. A szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht. által létrehozott energiafűből készülő pelletet külön e célra készülő – de más növényi részekből származó biomassza hasznosítására is képes – speciális, illetve átalakított tüzelőberendezésekben lehet hasznosítani.

Ősszel vetik a füvet

A szegedi Domonkos László épületgépészeti vállalkozása az ősszel három családi házban is üzembe helyez ilyen pellettüzelő berendezést. Az energiafű önmagában nem alkalmas eltüzelésre. Azaz alkalmas, de károsodna a fűtőberendezés. És egyébként is, természetes formájában nagy helyet foglal, tárolása gondot okozna. Ezért hasznosítás előtt mindenképpen pelletté kell alakítani – hívja föl a figyelmet Fűzy Antal Ferenc, a zákányszéki Thermowell Bt. vezetője, aki már szabadalmaztatott is két társával együtt energiafűpellet-hasznosításra alkalmas aprítékelőtét-égetőt. Egyszersmind ő tartja a kapcsolatot az energiafű-vetőmagot előállító, szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht.-val a régióban – nála lehet jelentkezni azoknak, akik foglalkozni kívánnak ezzel a növénnyel. Az ősszel egyébként már többen megkezdik az energiafű-vetést.

Saját termesztésű tüzelő

– Legkifizetődőbb az energiafű-felhasználás, ha egy termelő saját maga állítja elő saját fölhasználásra a „családi energiafüvet" – halljuk. Egy négytagú család éves fűtési igényeit már egy hektárnyi energiafű-terület is fedezi. A szarvasi kutató-fejlesztő kht. százkilós kiszerelésben árusítja az energiafű-magot, ez mintegy két és fél hektár terület bevetésére elég. A pelletté alakítás egy zákányszéki, volt tápüzemből lett pelletálóban történik. Egykori tápüzemekből – hiszen maga a táp is granulátum – nem túl nagy ráfordítással könnyen lehet pelletálóüzemeket alakítani. Ám egy új, pelletet akár exportcélra is előállítani képes üzem létesítése már száz-kétszáz millió forintos beruházást igényelne. Több mint valószínű, hogy megérné az erre vállalkozóknak: Nyugat-Európa-szerte – különösen Németországban – évről évre emelkedik a fosszilis energiahordozóról biomassza-, ezen belül pellettüzelésre áttérők száma.

Nagy tételek

Pelletet egyébként nemcsak energiafűből, de minden növényi anyagból elő lehet állítani, a kukoricaszártól a cirokig; az energiafű abban különbözik ezektől, hogy kimondottan erre a célra nemesítették ki szárazságtűrő, sziki illetve közép-ázsiai fűfélékből. Energiatartalma is nagyobb, mint a szokványos növényeké, ugyanakkor szélsőséges körülmények között is megterem.

Az energiafüvet – persze – nemcsak családi házak fűtésére lehet hasznosítani. Mint Janowszky Zsolttól, az energiafüvet létrehozó kht. tudományos munkatársától tudjuk: Gyulán energiafüvet alapanyagként hasznosító hőerőmű, illetve papírgyár létrehozását tervezik – ezek aztán nyilvánvalóan a legnagyobb mennyiségben képesek lesznek majd fölvenni a dél-alföldi régióban előállított füvet. A Thermowell pedig egy ezer kilowattos égetőelőtétet fejleszt. Ez erősen környezetszennyező barnaszén-tüzelésű kazánokat vált ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom