Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

''A demokrácia iránti vágyat nem lehet elfojtani''

Szegeden méltósággal emlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Az 56-os szervezetek ünnepségén tízen kapták meg a Hazáért emlékérmet a szegedi városházán. A városi ünnepségen Tóth Ilona diákszónok mondott beszédet a Nagy Imre emlékműnél.
A Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) szegedi városházán megrendezett emlékünnepsége Fotó: Schmidt Andrea
– Aki magyar, álljon fel! – ezzel az 56-os jelszóval kérte Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) megyei elnöke tegnap a szegedi városházán megrendezett emlékünnepség résztvevőit, hogy énekeljék el a Himnuszt. Fejér Dénes beszédében elmondta: Szegedet a forradalom forrásának, legfőbb kezdeményezőjének nevezik az országos értékelésekben. – Erre büszkék vagyunk, bár különleges hasznunk nincs belőle. Szeged nem kiemelkedetten ünnepli a forradalom évfordulóit, de ez nem baj, mert a legfontosabb az, ami a szívünkben van. A megyei elnök rámutatott: az 56-os forradalmárok az elmúlt 49 évben sok mindent megéltek, és ez jelentős részben súlyos, nehéz, fájdalmas élmény. Azt a 13 napot, amely örömet, lelkesedést, reményt generált, 1956. november 4-étől egészen 1957 májusáig súlyos megtorlás követte.

Fejér Dénes szerint furcsa sajátosság, hogy ma azok ünnepelhetnek boldogan, akiknek 1956 után, a megtorlás éveiben személyes sorsukat akadályozta a kommunista adminisztráció, ötödrendű állampolgárokként kezelték őket. Fejér a forradalom leverése után kivégzett Kováts Józsefről azt mondta: – Ha közöttünk lenne, talán az ország sora is másképp állna. Az ünnepség végén a Pofosz Hazáért emlékérmet
Ünnepség a kopjafánál

Szegeden az Aradi vértanúk terén a kopjafánál a MIÉP-Jobbik Harmadik Út összefogás megyei szervezetei tartottak megemlékezést. Beszédet mondott Tóth Sándorné, a MIÉP megyei elnökségének tagja. Makra Zoltán Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című versét szavalta el. Szenti Ferenc költő Chopin gyászzenéjére írt saját költeményét adta elő. Kovács Éva főiskolai hallgató népdalokat énekelt. Az ünnepséget koszorúzás zárta.  
hűségük, elhivatottságuk és odaadó tevékenységük elismeréseként Bokor András, Dávid Sándor, Gitay Zoltán, Negyedes István, Papós Péter, Pintér János, Tóth István, Újvári Jakab, dr. Vekerdy Sándor és Vőneki Antal vehette át. Az 56-os Szövetség Kósa Pál-emlékplakettjét Farkas László Lauli Józsefnek adta át.

A városi ünnepséget a Rákóczi téri Nagy Imre-emlékműnél rendezték meg. A megemlékezésen – melyet alig százan követtek figyelemmel – a Himnuszt követően Tóth Ilona, a diákszónok-pályázat győztese mondott beszédet. – „Azt mondják, ha valaki meghal, lehull egy csillag. Hány csillag hullhatott le 1956 októberében és novemberében Magyarország egéről? És mennyi még később – ezért a két hónapért?" A vajdasági születésű diák felidézte az eseményeket Rajk László és társainak újratemetésétől a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egységes Szövetségének szegedi megalakításán át az október 23-i történésekig. Részleteket olvasott fel Faludy György írásából, amely Nagy Imre és társai kivégzése után született, felidézte az 56-os forradalmat gyermekként átélők visszaemlékezéseit, és idézett Márai Sándor Mennyből az angyal című verséből.

Beszéde végén hangsúlyozta: „Az ember vele született joga a szabadság. A demokrácia iránti vágyat sem elrabolni, sem elfojtani nem lehet. Ehhez kell fölemelkednünk, ehhez kell méltónak lennünk." A diákszónok után Dobos Katalin színművész mondta el Faludy György Ezerkilencszázötvenhat, te csillag című versét. Végül Szeged város lakossága és az önkormányzat nevében Mózes Ervin jegyző, Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Botka László polgármester és Tóth Ilona diákszónok helyezte el Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál az emlékezés koszorúit. Ezt követően a rendőrség, az egyetem, a pártok, az 56-os és más társadalmi szervezetek képviselői koszorúztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom