Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A dévai árvák oltalmazója

A Déván tevékenykedő ferences rendi szerzetes, Böjte Csaba gyermekmentő tevékenységét Amerikától Ausztrálián át Magyarországig sokan támogatják. A rendkívül optimista, szerény Csaba testvér tegnap Szegeden járt, hogy átvegye az árvaház gyermekeinek és nevelőinek szánt adományt.
Nemcsak szégyen, hanem kár is a szegényeket, s az árvákat otthagyni az út szélén – vallja Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Fotó: Karnok Csaba
– Nem tudunk minden gyermeket megmenteni. Él nálunk egy kisfiú, Robika. Most hetedik osztályos kiskamasz. Jó néhány évvel ezelőtt az édesanyja kért bennünket, fogadjuk be mind a négy gyermekét.

Otthagytuk, és éhen halt a gyermek

A legkisebb még nem volt egy- éves, őt nem hoztuk el, úgy gondoltuk, jobb helyen van az édesanyja mellett. Nem sokkal később a kicsiny gyermek éhen halt, mert a családnak nem volt mit ennie – mesélte Böjte Csaba, aki a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját irányítva számtalan gyermeket fogadott be és nevel munkatársaival. Gyermekmentő tevékenységét a Csongrád megyeiek is rendszeresen támogatják, tegnap is azért járt Szegeden, hogy adományt vegyen át és vigyen haza a gyermekeknek.

Sok fájdalmas sorsot látnak

A gyermekmentők munkája nehéz, és nagyon sok fájdalmas sorsot látnak. Ennek ellenére a ferences rendi szerzetes hisz abban, hogy a világ sorsa jobbra fordítható. – Nem hiszem, hogy az állam vagy az egyház önmagában meg tudja oldani a szegénység ügyét. Hiszem viszont azt, hogy jó dolog jót tenni, megosztani az életünket gyermekekkel, befogadni és támogatni őket a kibontakozásban – mondja. Csaba testvér úgy véli: mindnyájunknak bátrabban kellene kezet nyújtanunk a szegényeknek, s nem csupán az árvaházban nevelkedőkre, a hajléktalanokra kell gondolnunk, hanem akár a saját szomszédságunkban élőkre. A szerzetes úgy tartja: jó lehajolni az elesettekhez, és jó felemelni őket. Hiszen minden ember értékes, ezt az értéket kell megtalálni és felszínre hozni. – Azokkal, akik korábban Déván koldultak, s akik elől az emberek elfutottak, azokkal ma együtt dolgozunk, együtt gondolkodunk.
A dévai alapítvány otthonaiban élő gyerekek ellátására napi egy euró elegendő. Böjte Csabáék arra törekednek, hogy a kicsinyeknek mindenük meglegyen. Megható azt hallani: a dévai árvák nem csupán adományokat fogadnak, hanem maguk is adnak. A nekik szánt adományok egy részét nem ritkán továbbajándékozzák. Tavaly decemberben például a moldvai csángó falvakba juttattak el csomagokat.

„Ki tudja, köztünk van-e egy új József Attila?"

Böjte Csaba végtelen szeretettel beszél a gyermekekről. – Azt szoktam mondani, Isten a 21. századnak szánt ajándékait gyermekbőrbe csomagolja. Ha segítünk nekik kibontakozni, akkor Isten ajándéka a miénk lesz. Ki tudja, közöttük van-e egy új József Attila? Ha a gyermekek szívében rejlő értékeket kihozzuk, azzal mindannyian gazdagabbak leszünk.


Adomány a dévaiaknak

A dévai árva gyermekek és nevelőik részére gyűjtött adományt a Fidesz szegedi szervezete. A 350 ezer forint értékű, bőrruházatból álló csomagot egy vállalkozó ajánlotta fel. Magányszemélyek téli ruhát, könyvet és játékokat küldtek a gyerekeknek. Az adományt Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő adta át tegnap Böjte Csabának. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom