Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A diótörő Máté

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház művésze, Járai Máté kilenc nap alatt 18-szor játssza a Diótörő szerepét. Embert próbáló feladat. A színész azt vallja, nem lazíthat annak ellenére, hogy az elmúlt évadban rengeteg díjat és elismerést kapott. Nagy álma egy horányi ház a Duna-parton.

Kávé, konyak cigaretta?

– Képzelje el egyikkel sem élek. Nem megdöbbentő? Kávé helyett minden reggel zöldteát fogyasztok, alkohol helyett inkább kólázok, cigarettára viszont nem kell alternatíva, mert soha nem próbáltam ki. Apám nagy kávés, nem antialkoholista, szereti a konyakot, és rá is gyújt. Erre azt szokta mondani, látod, fiam, a rossz példa is példa. És te ezekkel ne élj!

– És ha a színpadon dohányoznia kell, nem ügyetlenül
gyújt rá?

– Eddig egyszer volt dohányos jelenetem, akkor is a kellékes kint meggyújtotta a cigit, és így léptem színpadra. Majd, anélkül hogy a számba vettem volna, a másik oldalon kiadtam egy másik kellékesnek. Nyilván, ha a szerep megkívánná, akkor nem okozna gondot eljátszani, hogy dohányos ember vagyok, hiszen figyelem a cigarettások gesztusait.

– A színészbüfében nem cikizték még a kollégái?


– Kevés olyan kollégám van, aki ne szeretné látni, hogy egyszer megiszok velük egy pohár bort. Abszolút fel tudok oldódni alkohol nélkül is. Ilyen gondom nincs.

– Milyen a viszonya a fakanállal?


– Egyre inkább ráérzek arra, hogy az ember saját főztje mennyire jó. Igyekszem megfőzni azokat az ételeket, amiket nagyon szeretek. Azt szoktam mondani, ha innentôl kezdve csak pulykamellfilén kellene
élnem, azt sem bánnám. Abszolút csak fehér húsokat eszem, és rengeteg módon el tudom készíteni. Nem vagyok egy antikonyha, a feleségemmel
folyamatosan tanulunk édesanyánktól. A bundás almában például egészen kiváló vagyok. Ez az egyik specialitásom.

– Azt a színpadon látni, hogy súlyfölöslege nincs. Hogyan vigyáz a kondíciójára?

– Gyerekkoromban nem jártam sportolni, mindig vékonyka voltam. Öt éve próbálom pótolni a hiányosságokat, hetente rendszeresen három alkalommal járok edzôterembe, és emellett futok is. Zenés darabban, mint A diótörô is, nagyon fontos, hogy jó állóképessége legyen a színésznek.

– Speciálisan is készül a zenés darabokra?

– Hogyne! MP3-ra felveszem a dalt, és futás közben éneklem. Ha ez megy, akkor nem lehet gond a színpadon tánc közben sem.

– Hány perc alatt készül el a Diótörô sminkje?

– Ôrületes tempóban dolgoznak rajtam, hiszen három perc alatt kell átöltöznöm. Képzelje, ennyi idő alatt elkészül. Jelenetek között, ha nem tökéletes a maszk, akkor még igazítanak rajta.

– Hogyan lazít kétdarabos nap után?

– Ez most jó kérdés, hiszen kilenc nap alatt van 18 elôadás.

– Az igen.

– Ilyen még nem volt az életemben. Ez egy őrületes maraton. Ilyenkor nagyon ügyelek arra, hogy ne éjszakázzak, ne maradjak sokáig a színházban, rendesen egyek, és nyolc órát aludjak. Hangilag a
legnehezebb talán, hiszen a beénekléssel együtt napi kilenc nagyon nehéz dalt éneklek A diótörőben.

– Film, színház, muzsika?

– Fiatalon 365 napból 300 estét színházban töltöttem. Nyolcadikos korom óta a Vígszínház lépcsôjén nôttem fel. Az Óz, a csodák csodáját például 102- szer néztem meg. Pápai Erika játszotta Dorothyt, nekem ő nagy szerelmem volt fiatal rajongóként. Szegeden havonta 20-25 elôadást játszom, ezután, ha felmegyek Pestre, a barátaim előadásait mindig
megnézem. A filmmel pedig napi kapcsolatunk van. A feleségemmel rengeteg filmet megnézünk. Ez még előadás után éjszaka is program. Muzsikában mindenevő vagyok Carmentôl kezdve Michael Jacksonig minden jöhet. Sajnos koncertekre ritkán jutok el, viszont amióta Szegeden játszom, rendszeresen látogatom az opera-elôadásokat is. Előtte nem volt jellemzô.

– Szegeden szinte minden díjat begyűjtött. Mondhatni ünnepelt színész. Hogyan viseli a népszerűséget?

– A díjak nagyon jólesnek, de minden előadást tiszta lappal kezdünk. Minden elôadással bizonyítani kell, nem lehet lazítani. Persze amikor interjúban kérdezik, hogy hány díja van, és leírják, hogy hat, na ez büszkeséggel tölt el. És nagyon hálás vagyok a szegedi közönségnek, hogy engem ennyiszer tartott a legjobbnak az évadban.

– Optimista vagy pesszimista?

– Vidámabb figura vagyok a színházban, akiről sokan azt hiszik, nincsenek problémái. Persze ez nem igaz. Az esetek többségében optimista vagyok, de borzasztóan pesszimistán is láttam már a világot.

– Megbocsátó?

– Azt hiszem, haragtartó vagyok. Nem sértődöm meg könnyen, de ha komoly bántás volt, akkor nehezen bocsátok meg.

– Három kívánság?

–Túl az egészségen, a boldogságon, a szerelmen és a minél több szerepen régi vágyam egy horányi nyaraló a Duna-parton. A nyarunk kilencven százalékát ott szoktuk tölteni.

Olvasóink írták

  • 3. moncsika 2009. január 18. 18:42
    „nagyon nagyon jól szerepelt szerepeltek a kisegerek,diótörő.anna,meg mindenki nagyon jó volt”
  • 2. moncsika 2009. január 18. 18:39
    „egy kicsit több képet kelene Járai Mátéról feltenni Diótörőként”
  • 1. szegedix 2009. január 18. 18:01
    „gratulálunk Járai Máténak!Nagyon tetszett az alakítása! Élmény volt! Köszönjuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koripálya otthon, a tanyán

Röszke - Kevés gyereknek adatik meg akkora szerencse, mint a Röszke melletti tanyán lakó Dobó Zsigának. Tovább olvasom