Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A diploma presztízse

Egy felmérés szerint a diplomás álláskeresők egyre gyakrabban találják szembe magukat a problémával, hogy nem mindegy, melyik intézményben szerezték bizonyítványukat. Van, ahol bizonyos egyetemeken végzetteket nem szívesen alkalmaznak, bár feketelista még nincs az alacsony színvonalú képzésekről. A szegedi fejvadászok és cégek szerint régiónkra nem jellemző a diploma presztízse szerinti szelekció.
A LOmbard szerint a aszegedi egyetem ontja a jó szakembereket Fotó: Karnok Csaba
A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet felmérése szerint a munkaadók ma már tudják, mely egyetemek milyen értékű diplomát adnak a diákok kezébe. Ezért egyre többen ugyanazzal a végzettséggel kisebb eséllyel szállhatnak versenybe egy meghirdetett állásért, mert nem elég jó helyen szereztek diplomát. Úgy tűnik, a szegedi munkaerőpiacon nem jellemző az efféle válogatás.

A megyében még nem válogatnak

A Trenkwalder-Multiman Személyzeti Tanácsadó cég Szegeden is működtet irodát. A kirendeltség munkatársa szerint Csongrád és Békés megyei partnereik közül nem volt még, aki kikötötte volna, hogy bizonyos egyetemen végzett szakemberre eleve nincs szüksége.

– Az a fontos, hogy a jelöltek megfeleljenek a megbízó elvárásainak, de ezek között nem szerepel a diplomaszerzés helye – mondta Tóth Adrienn. Sokkal lényegesebb a jelentkező fellépése, szakmai tapasztalata, az, hogy jól kommunikáljon, jó problémamegoldó legyen, és képes legyen az önálló munkavégzésre.

A tanácsadó cég nem diszkriminál senkit az alapján, hogy hol tanult, de tapasztalataik vannak arról, hogy mely egyetemek diplomáival könnyebb az elhelyezkedés. – Azt mondhatom, hogy azok a Szegeden végzett jelöltjeink, akiket továbbítottunk, mind megfeleltek a megbízóknak – mondta a szakember, aki úgy látja, városunkban a programozók, a közgazdászok, a jogi kar munkaügyi kapcsolatok, illetve társadalombiztosítás szakán diplomát szerzett jelöltek a legerősebbek.

Amerikai feketelisták

Az Egyesült Államokban léteznek feketelisták azokról a képzésekről, amelyek színvonalát nem tartják megfelelőnek a munkaerőpiacon. A szakember szerint Magyarországon eddig olyan listák léteztek, amelyek a nívós képzéseket rangsorolják, így tény, hogy vannak olyan munkáltatók, akik ezen iskolákban végzetteket szívesen látják. – Nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a jövőben feketelista is készül, de ez nem befolyásolná munkánkat, mivel a jelölteket minden esetben képességeik, készségeik alapján ítéljük meg a pályázati folyamatban – mondta Tóth Adrienn.

A fejvadász cég tapasztalatait szegedi cégek is megerősítették. A Siemens helyi kirendeltségének vezetője elmondta, cégüknél nem szelektálják előzetesen a jelentkezőket az alapján, hogy hol végeztek. – A legjobb presztízsű egyetemekről sem lehet hozzánk könnyebben bekerülni: a felvételi folyamat során mindenki bizonyíthatja a megfelelő szakismeretét – hangsúlyozta Simon József. A multinacionális cég üzletfejlesztési igazgatója, Gerner Péter ehhez hozzátette, bár a jelentkezők azonos elbírálásban részesülnek, a Siemens aktívabban toboroz munkaerőt azokon az egyetemeken, ahonnan korábbi tapasztalataik alapján jó embereket kapott a cég.

Az SZTE dicsérete

Korom Kinga, a Lombard Pénzügyi és Lízing Rt. hr-vezetője is arról számolt be, náluk sem elsődleges szempont, hogy a jelentkezők hol tanultak, az a fontos, hogy szakirányú végzettséggel rendelkezzenek. Ha mégis figyelembe veszik a diploma kiadóját, azt azért teszik, mert tudják, melyik egyetem milyen szakterületre helyezi a hangsúlyt az oktatásban. – Szerencsénk van, hiszen a szegedi egyetem ontja magából a jobbnál-jobb szakembereket – mondta Korom Kinga, aki szerint a Lombard elégedett az itt végzett dolgozók szaktudásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a csatornázásról

A szegedi csatornaberuházással kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát kéri Botka Lászlótól… Tovább olvasom