Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A Dóm téri vásárban lehet alkudni, a Széchenyi téren nem

Szeged - Ezerhatszáz helyett ezerkétszázért veheti a fa madáretetőt a Dóm téri vásárban, aki nem fél alkudni. A Széchenyi téren nem adtak kedvezményt, pedig egy liter forralt bort is megittunk volna.
Nem piac ez, csókolom! – mondták a Széchenyi téren. Persze, hogy lehet alkudni, hiszen ez egy vásár! – válaszolták a Dóm téren. Mindkét helyen azt kérdeztük az árusoktól: engednének-e az árból.

A Dóm téri vásárban ennyire egyszerű dolgunk volt:

Egyéni szociális probléma

Azért a Dóm téren sem minden úgy történt, ahogy mi akartuk. A fenyőfaárustól próbáltuk megtudni a nevét, de nem akarta elárulni. Minket Schmidt Andreának és Gonda Zsuzsannának hívnak – mutatkoztunk be fortélyosan, mire még fortélyosabban így válaszolt: egyéni szociális probléma.

– Mennyi ez a fenyőfa?
– Háromezer-ötszáz.
– Adja háromezerért.
– Jó.

Mégsem vettük meg – nem azért jöttünk. Ennek ellenére kaptunk néhány gallyacskát a korábban vásárolt madáretetőnkbe dísznek. Az etetőt különben 1600 helyett 1200-ért sikerült megvenni a klárafalvi Zsótér Jánosnétól. Ő azt mondta, általában 10 százalékot enged, de csak annak, aki kéri. Legtöbbször a férfiak kérik, a nők nem annyira alkudoznak. Hogy miért, azt nem tudja, ő maga ugyanis szokott alkudni. Szerinte azok, akik rászánják magukat az egyezkedésre, biztosan vásárolni fognak, ezért ritkán mond nemet.

– Ha azt válaszolom, hogy nem adom olcsóbban, mert nekem ennyi meg ennyi volt a bérleti díj, akkor elmegy a vevő kedve – fogalmazott.

Cseh Hari szerint inkább a nők szoktak alkudozni, nem a férfiak – persze ő illatszereket, kézzel készített szappanokat árul, lehet, hogy nála eleve több a női vásárló. Ő is enged, de csak bizonyos darabszám felett. Kivételezni azért szokott:

Az etetőt 1600 forint helyett 1200-ért sikerült megvenni a klárafalvi Zsótér Jánosnétól a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea

– Két kispap alkudozott egy szappanra. Olcsóbban adtam nekik és isteni áldást kaptam. Azóta jobban megy a bolt. Visszajöttek, elmeséltem, hogy megnőtt a forgalom és újabb áldásban részesítettek – mondott példát az előnyös üzletre Hari (a neve egyébként azt jelenti, hogy Isten szolgája).

Miután a Dóm téren minden megkérdezett árus biztosított róla, hogy alkudni egyáltalán nem pofátlanság, a Széchenyi téren az egyik standnál a képünkbe vágták a fent már idézett mondatot: „nem piac ez, csókolom!" Nem vette el a kedvünket az elutasítás és a zoknisnál rögtön azt kérdeztük, mennyit kell venni, hogy kedvezményt kapjunk.

– Nem adhatom olcsóbban, mert alkalmazott vagyok. De jöjjenek máskor is – hangzott a válasz. Nem kaptuk olcsóbban a forralt bort sem, pedig kilátásba helyeztük, hogy egy litert veszünk. Egyáltalán nem hatotta meg az eladót.

Olvasóink írták

 • 5. Mese 2007. december 20. 19:15
  „Szerintem is sokkal jobb hely a Dóm téri vásár,kedvesebbek az eladók,valahogy a hangulat is sokkal ünnepibb,mint a Széchenyi téren. Ez a kispapos történet meg aranyos volt :)”
 • 4. Horváth Béla 2007. december 20. 17:46
  „Hogyan, a kispapoknak egednek az árból? Legközelebb én is bevágom ezt a trükköt. Amúgy mi ez az áldásosdi?”
 • 3. Paré 2007. december 20. 15:33
  „Ha olyan balpinák vagytok, hogy először az illető nevét kérdezitek, és utána mutatkoztok be, akkor meg is érdemlitek, hogy elhajtsanak a tetűbe.”
 • 2. Jo Bacsi 2007. december 20. 08:20
  „Mindenhol lehet alkudni meg a tescoban is. Az hogy adnak e le az arbol mas kerdes. De valoszinu hogy adnak le az arbol az elelmiszeren ha a nap vege fele jar.
  Tanulj fiam mert hulye maradsz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1”
 • 1. Berta 2007. december 20. 08:07
  „Épp a hétvégén vásároltunk a párommal Szegeden, és a Széchenyi téri vásárban egy nadrágot 4200 helyett 4000-t adtak ide, 2 képet meg 5800 helyett 5400-ért.
  Lehet, hogy ez nem sok, de mégiscsak sikerült alkudni...
  Szemfülesnek áll a világ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jójárt Mihályt családja szeretete tartja életben

Zákányszék - Három éve kapott agyvérzést, két és fél éve ápolják otthonában a zákányszéki Jójárt… Tovább olvasom