Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A dómhoz illeszkedik az István díszlete

Szeged - A fogadalmi templom szinte kiegészíti az István, a király díszletét – Csikós Attila a dóm homlokzati rajzát maga elé terítve tervezett. A díszlet legmagasabb pontja 11 méter, a Scabello nyolc köbméter fát és hungarocellt használt fel.
A fiatal Társulat egy rekonstruálás alatt álló romtemplomba téved – vagy István idejében járunk, épülő katedrálisban. Az István, a király díszlettervezője, Csikós Attila szándékosan nem döntötte el, hogy a rockopera díszletének központi eleme melyik a kettő közül. Az értelmezés a megvilágítástól függően is változik. A díszlet kimondottan a Dóm tér színpadára készült, ám mozgatható és szállítható, hiszen előbb a fővárosban építették föl, majd Szeged után Debrecenbe is eljut a produkció. A templom falai körül állványok, lámpák láthatók, nem akar archaikus emlék lenni a díszlet, a rockkultúrába ez is belefér – mondta a tervező.

A dóm szinte kiegészíti a romot (vagy félkész templomot), ami nem véletlen, Csikós Attila – aki sokadjára dolgozik a téren – a fogadalmi templom homlokzati rajzát maga elé terítve tervezett.
– A fogadalmi templomot nem lehet nem figyelembe venni, végzetes hiba ellene dolgozni – fogalmazott.

A megvilágításnak is fontos szerepe van a díszlet értelmezésében. Fotó: Karnok Csaba

A díszlet fontos eleme még egy kunhalmokat idéző domb, rajta viharvert tölgy. A fa törzse annyira sima, hogy szinte már szoborrá változott. Jelképesen idézi a magyarság gyökereit, de konkrét funkciója is van: akasztófaként használják.

Nyersanyag, munkaerő

A díszlethez 3,5 tonna vasat, nyolc köbméter fát, ugyanennyi hungarocellt, 2,1 tonna ragasztót, 1200 méter vásznat használt a Scabello. Hatvan ember dolgozott a megépítésén.

A gyártó ezúttal is a tápéi Scabello. Tóth Kázmér, a cég vezetője elmondta: a díszlet legmagasabb eleme 11 méter magas. – Klasszikus technikával készült a templom: hungarocellből festve, lakkozva. Sok munkát adott a fal faragásainak elkészítése. A domb és a fa alapja fémszerkezet, rajta műgyanta – bírnia kell az igénybevételt – tette hozzá a díszlettervező.

A rockopera díszlete tegnap már készen állt a neki megálmodott helyen, a dómszínpadon. A Társulat tagjai ma érkeznek Szegedre. Szikora János rendezővel, a főszereplők közül Feke Pállal, Simon Boglárkával, Vadkerti Imrével a Reök-palotában találkozhat a közönség 16.30-kor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három bemutató, három visszatérő a szabadtérin

Szeged - Lehár: Cigányszerelem, Béjart: Szerelemtánc és a Mezzo Operagála – ezek lesznek a jövő évi Szegedi Szabadtéri Játékok újdonságai. Tovább olvasom