Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Dömötör-díj idei várományosai

A közönség vasárnap estig voksolhat a Dömötör-díj idei jelöltjeire. A publikum elismerését nyolcadik alkalommal adják át a Szegedi Nemzeti Színházban a május 27-i gálaesten.
Szilágyi Annamária és Csarnóy Zsuzsa a Dulszka asszony erkölcsében – Juhász Katalin díszlete is jelölést kapott. Fotó: Frank Yvette
A finanszírozási gondok a civil szféra összefogásának köszönhetően megoldódni látszanak, így a Szegedi Műsort kiadó Pálma Reklámstúdió által 1998-ban alapított Dömötör-díj tradíciója idén sem szakad meg. Az évadzáró utáni napon, május 27-én, szombaton gálaest keretében adják át az elismeréseket a publikumtól legtöbb szavazatot kapott művészeknek a Szegedi Nemzeti Színház színpadán.

Ebben az évben módosult a jelölés folyamata: a legjobb színész/színésznő, a legjobb férfi és női mellékszereplő, a legjobb operaénekes/opera-énekesnő kategória jelöltjeit maga a társulat választotta ki. További négy kategória jelöltjeit idén is a kuratórium választotta meg, amelynek soros elnöke ebben az esztendőben Vajda Júlia magánénekes. A szavazólapon szereplő jelölteket a hagyományok szerint kritikákból vett rövid idézetekkel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Legjobb férfi színészi alakítás: Járai Máté (Mechanikus narancs): „ ...ezúttal is bravúros alakítást nyújt: egyszerre képes végtelenül taszító, ugyanakkor talányosan vonzó személyiségnek mutatni Alexet, akiben jól megfér a kíméletlen agresszió, az aberrációba hajló, felfokozott szexualitás és a klasszikus zene imádata"; Megyeri Zoltán (Beszélő fejek): „...kiapadhatatlan humorral, rendkívül érzékletesen, bravúrosan láttatja a kamaszkorban megrekedt figura sérülékenységét, kiszolgáltatottságát"; Pataki Ferenc (Reviczky): „...túlnyomatékosítja a költői izgágaság kifejezésére megtalált eszközeit".

Tóth Judit és Hajdú András a Carmenben. Fotó: Veréb Simon
Legjobb női színészi alakítás:
Fekete Gizi (Beszélő fejek): „...bámulatos szenzibilitással mutatja meg az életével, sorsával rezignáltan számot vető nő minden rezdülését. Amikor a monológ végén beszédes szemeiben lassan gyűlni kezdenek, majd feltartóztathatatlanul kibuggyannak a forró könnyek, az empatikus néző nem maradhat kívülálló"; Márkus Judit (Szindbád): „...a musicalszínészi erényeit is megcsillogtató Márkus Judit szép, szeretni való, kedves Isabelle" Szilágyi Annamária (Dulszka asszony erkölcse): „Zsémbesen dohogó, fúriaként ki-kitörő házisárkánynak mutatja Dulszkát, aki ordít, üvölt, rikácsol, elviselhetetlen pokollá teszi otthonát."

Legjobb operaénekes: Altorjay Tamás (A kékszakállú herceg vára): „pályafutása talán legjobb alakítását nyújtotta Kékszakállúként: nemes, gyengéd, mégis határozott férfiassággal formálta meg a figurát"; Gábor Géza (A kékszakállú herceg vára): „...finoman, muzikálisan, plasztikusan énekelte a szerepet"; Kelemen Zoltán (Lammermoori Lucia): „...bebizonyította: tudja a bel canto stílust, élvezetesen, árnyaltan, magvas hanggal, szépen énekelt".

Legjobb opera-énekesnő: Dér Krisztina (Carmen): „...jól sikerült azt a finom bensőségességet megteremtenie, ami szükséges a figurához"; Tóth Judit (Carmen): „...elsősorban a figura vagányságát hangsúlyozta, mindvégig gyönyörűen énekelt, izgalmas színű hangja tökéletesen illik a szerephez"; Wittinger Gertrúd (Carmen): „nagy vivőerejű, szép szopránja a pályakezdő Marton Éva hangját idézi".

Legjobb táncos: Finta Gábor (Homo Ludens): „...kirobbanóan energikus az őrjöngő punkfigura szerepében", Haller János (Homo Ludens): „Juronics Tamás egykori sikerszerepét alakítva le kellett rombolnia egy idolt azzal, hogy egy jól ismert figurát másként mutatott meg"; Varga József (Hegedűs a háztetőn): „Az esküvői képben jellegzetes figurát játszott, nemcsak termetével, hanem technikai tudásával is kimagaslott a tánckarból".

A két legjobb mellékszereplő-jelölt: Gömöri Krisztián és Borovics Tamás a Mechanikus narancsban a kisszínház színpadán. Fotó: Szegedi Nemzeti Színház/Veréb Simon
Legjobb rendező:
Bal József (Mechanikus narancs): „Senkit sem hagy hidegen, megosztja a közönséget a szegedi társulat tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott új produkciója, a kíméletlen brutalitást és a vad szexualitást nyíltan megmutató Mechanikus narancs." Hargitai Iván (Reviczky): „Az önsorsrontóktól a lelkiismeret furdalásos szerelemszolgáltatókig, a szerelem-szerep túlzóitól az élet és a hivatás malmai között felőrlődőkig. Micsoda mai figurák! Modernek! Évszázadosak"; Juronics Tamás (A kékszakállú herceg vára): „Felzaklató, elgondolkodtató, pontos és elementáris hatású színházi produkció Juronics Tamás első operarendezése".

Legjobb díszlettervező: Juhász Katalin (Dulszka asszony erkölcse): „A hatalmas fehér csipkeszőnyeg, a csipkefalak és -függönyök, a családi képek és a jellegzetesen múlt századelős finom bútorok már első pillantásra határozottan felidézik a korszakot, ízlésvilágot, gondolkodásmódot." Perovics Zoltán (Mechanikus narancs): „...sokféleképp variálható, ötletes, mobil fémelemekből álló díszlete egy technokrata falansztervilágot jövendöl" Székely László (A kékszakállú herceg vára): „...a vár maga a zárkózott, bonyolult férfilélek – középkori hangulatot árasztó, mégis ötletesen modern díszlete telitalálat".

A támogatók

A Dömötör-díj támogatói: 3i Kft., A-Net, Borsodi Sörgyár Rt., Chro Kft., Cosmecanique Szépségház, E-Press Nyomda, G és K Food Kft., HBH Bajor Étterem és Söröző, Hunguest Hotel Forrás, Kekon Kft., Koncz Béla, Krúdy Gyula Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, Lazi Könyvkiadó, Nobilis ’62 Kft., Novotel Szeged, Pusztai János, Somodi Borgazdaság, Stefánia Cukrászda, Szegedért Alapítvány, Szeplast Nyílászáró-gyártó Kft., SZVMF Rt., Szóráth József, Trióda Security Kft., Virág Állomás, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Rt., Zodiákus Étterem. Az életműdíjas ajándékának felajánlója: Szeged város önkormányzata. A díjátadó támogatók: Főszer Elektroprofil Kft., Lapcom Kft., Magyar Fejlesztési Bank Rt., Mediteam Rt., NOS Szeged Kft., Pálma Reklámstúdió, Porsche-Inter Auto Kereskedelmi Kft., Rádió 88, Szegedi Környezetgazdálkodási Kht., Tisza Volán Zrt.

Legjobb jelmeztervező:
Földi Andrea (A kékszakállú herceg vára): „Ruhái egyszerű vonalvezetésűek, mégis expresszívek, kiemelik a szereplőket, vonzzák a tekintetet"; Molnár Zsuzsa (Dulszka asszony erkölcse): „...elegáns jelmezei kifinomultak, választékosak"; Papp Janó (Szindbád): „...valóban mesébe illő, sokszínű jelmezkollekciót tervezett".

Legjobb férfi mellékszereplő: Borovics Tamás (Mechanikus narancs): „A népes szereplőgárdából kiemelkedik Borovics Tamás és Gömöri Krisztián elmaradhatatlan párosa: hol kacagtató cirkuszi bohócként, hol kétszemélyes rendőri alakulatként bukkannak fel"; Gömöri Krisztián (Szindbád): „Ismét parádézik a köpcös kis szamurájnak maszkírozott geggyártó"; Járai Máté (Szindbád): „...először Abut, a kifinomult élelmezési tanácsadót, majd az enyhén transzvesztitásra vett Nevető királyt játszotta elismerésre méltó profizmussal, kacagtatóan".

Legjobb női mellékszereplő: Bajcsay Mária (Dulszka asszony erkölcse): „...nyílt színi tapsot kapott, olyan parádésan villantotta fel néhány percbe sűrítve az alkoholista mosónő alakját"; Papp Gabriella (Hegedűs a háztetőn): „Finom, kislányos, kedves Chava"; Szilágyi Annamária (Hegedűs a háztetőn): „...minden lében kanál Jentéje remekbe szabott kabinetalakítás".


A szavazásról

A szavazólapokat – amelyek a színház összes játszóhelyén és a jegyirodában is megtalálhatók – vasárnap estig lehet bedobni az ugyanott felállított urnákba. Az interneten is lehet voksolni a www.domotordij.designer.hu címen. A legjobb háttérmunkás díját titkos jelöléssel a színház művészei, dolgozói ítélték oda, így ez a kategória a korábbi évekhez hasonlóan nem került a szavazólapra. Az életműért járó Dömötör-díjról a kuratórium döntött, azt a többi díjjal együtt a május 27-i gálaesten a nagyszínház színpadán adják át. A gálaestre – amelyen a társulat művészei lépnek fel – jegyek korlátozott számban még kaphatók a Kelemen utcai jegyirodában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom